Szászföld Erdély legtöbb látnivalóval büszkélkedhető régiója, hamisítatlan középkori hangulatot árasztó városaival, impozáns váraival, magas kőfallal körülvett jellegzetes erődtemplomaival. A hajdani szászok vidéke vonzza a legtöbb külföldi turistát az országba, idegenforgalma magasan a legfejlettebb, legszervezettebb egész Romániában.

Szászföld legnagyobb városa, az elegáns Brassó pont a Kárpátok kanyarulatában, festői tájon fekszik. Sziklás, meredek hegyek övezte, egységes, barokk hangulatú belvárosa patinás hangulatot áraszt. Fő ékessége Erdély legnagyobb gótikus temploma, a Fekete-templom. A régió második legjelentősebb városa, Szászföld egykori fővárosa, Nagyszeben jellegzetessége, a gyönyörű, szinte teljesen épen fennmaradt óvárosa rengeteg ódon hangulatú utcácskáival, házaival, romantikus tereivel. A közepén tornyosuló, monumentális gótikus evangélikus püspöki székesegyház az ország egyik legértékesebb műemléke.

A teljesen ép középkori várnegyeddel rendelkező Segesvár, díszes tornyaival, bájos házaival, kanyargós utcácskáival kétség kívül Szászföld legszebb városa. A három „nagyágyú”, Brassó, Nagyszeben és Segesvár mellett még Medgyes is őrzi középkorias városképét.

A városok mellett a szinte minden faluban megtalálható misztikus hangulatú, jellegzetes erődtemplomok Szászföld legérdekesebb látnivalói, melyek közül több is szerepel az UNESCO Világörökségi listáján. A leglátványosabbak a prázsmári, berethalmi, szászhermányi, szászfehéregyházi, szászkézdi és nagybaromlaki erődtemplomok, de nagyon hosszú még a sor.

A középkori várak szerelmesei is jó helyen vannak Szászföldön, Erdély talán legszebb, legromantikusabb várkastélya, a Kárpátok egyik hágóját őrző, tökéletes állapotban lévő, misztikus, az utóbbi időkben Drakula-kastélyként elhíresült törcsvári vár mellett még a hatalmas területű, látványos barcarozsnyói parasztvár kihagyhatatlan látnivaló.

A szintén Világörökségi védelmet élvező bájos, kis romos kelneki vár és a kerci apátság hangulatos gótikus romjai is felejthetetlen élményeket kínálnak. A szászok hajdani földje az erdélyi románság kultúrájának a bölcsője is, Erdély legnagyobb görögkeleti ortodox kolostora Felsőszombatfalva mellett talán a legegzotikusabb látnivaló az egész régióban.

Az erdélyi népi építészet eszenciája találjuk Erdély legjobb skanzenjében, a Nagyszeben melletti, festői fekvésű ASTRA múzeumfaluban.

Szászföld a középkori műemlékek mellett Erdély legnépszerűbb és legvadregényesebb kárpáti hegyláncait kínálja a bakancsos turistának.  A Brassóhoz közeli Bucsecs és a Királykő látványos sziklaalakzataival, vad, csipkés hegyláncaival vitathatatlanul a Kárpátok leglátványosabb hegységei, a Fogarasi-havasok pedig a legmagasabb hegység a Déli-Kárpátokban fantasztikus legelőivel, káprázatos tengerszemeivel, érintetlen havasi világával.

Felső fotó: Neighbor's goat, commons.wikimedia.org, CC BY-SA 3.0 ro