Az erdélyi ortodox egyház fellegvára

A Fogarasi-havasok lábánál fekvő Felsőszombatfalva határában található Erdély legnagyobb és legjelentősebb görögkeleti ortodox kolostora, mely szorosan egybefonódik Constantin Brâncoveanu havasalföldi fejedelem (1654-1714) nevével, ő alapította a káprázatos szépségű kolostort, a görögkeleti ortodox egyház kulturális védvárát. A ma is aktív vallási életet élő kolostor meglátogatása igazán egzotikus, felejthetetlen élményt ígér.

A kolostor története

Constantin Brâncoveanu, Havasalföld uralkodója, 1696-ban alapította a kolostort a Déli-Kárpátok legmagasabb hegylánca, a Fogarasi-havasok tövében. A katolikus szerzetesrendeken kívüli vallási csoportokat ebben az időben kemény törvények sújtják, ennek ellenére Szombatfalván a kolostori élet zavartalanul folyt, iskola, nyomda és ikonfestő műhely is működött benne. Brâncoveanu lefejezését (1714) és a szerzetesrendek újabb feloszlatási rendeleteit követően azonban a balázsfalvi görög katolikus püspökség hathatós közbenjárására császári csapatok vonulnak ki a kolostorhoz, azt minden melléképületével együtt porig rombolják 1785-ben. Csak alapvető szerkezete és néhány helyen a belső falfestés marad épen. Csaknem 140 esztendő kellett ahhoz, hogy az eredeti minták alapján megkezdődjön újjáépítése. A 10 esztendőn (1926-1936) át tartó építkezés Erdély legnagyobb ortodox kolostorának régi fényét állítja vissza.

A kolostor látogatása

A kolostort a Brâncoveanu-ról elnevezett jellegzetes, gazdag virágindás faragványokkal díszített építészeti stílusban építették újjá, mely a velencei reneszánsz és a bizánci építészet érdekes szintézise. XVIII. századi falfestményeit restaurálták, külső falait is kifestették. Nyolcszögű tornya belül henger alakú, előterének nyugati falán az alapítóról készült freskó látható. Híres üvegikonfestő műhely működik napjainkig is benne, bibliotékája számos régi vallási iratot és kódexet őriz, köztük IX. századi perzsa kódexet és az 1488-as Thuróczy-krónikát is. Látogatható múzeuma csaknem 500 ikonfestményt (üveg, fa) tár a nagyközönség elé. A kolostor kapui éjjel-nappal nyitva állnak, múzeuma látogatási rend szerint működik.

A rendkívül impozáns, historizáló stílusú épületegyüttes vadonatúj, szinte steril benyomást kelt. A park, a virágágyások tökéletes állapotban vannak. A komplexum udvarán álló templomban a bejárat mellett I. Mihály, az utolsó román király képe is látható. A kolostor emeleti szintjén lévő templomban pedig érdekes festményt láthatunk az 1990-es években szentté avatott Brâncoveanu kivégzéséről.

Felsőszombatfalva a kolostoron kívül is tartogat látnivalókat az ortodoxiához kötődően az ide látogató számára. A művelt havasalföldi vajda udvarháza a XVII. század végén épült, ez a következő évszázadban szeszfőzdével, malommal és fűrészüzemmel bővült. Az alkotóházként működő kastély jellegű épületet 2006 és 2010 között felújították. A falu keleti és nyugati részén műemlék ortodox templomok is állnak. A helyi lakosság jól használja ki a falusi turizmus adta lehetőségeket, az ide látogatók kényelméről panziók és szálloda is gondoskodik.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Mănăstirea Brâncoveanu, Sâmbăta de Sus, Staţiunea Sâmbăta

Megközelítés

A Nagyszebent Brassóval összekötő 1-es főútról Fogarastól 13 km-re nyugatra, Alsószombatfalvánál (Sâmbăta de Jos) ágazik le délre a Felsőszombatfalvára (Sâmbăta de Sus) vezető út. A falun túlmegyünk, 8 km-re Staţiunea Sâmbăta telepnél találjuk a kolostort. Nagy ingyenes parkoló.

Nyitva tartás: H-V 8.00-18.00, ikonmúzeum: máj-okt:H-Szo: 8.00-17.00, V: 14.00-16.00

Belépő: a kolostor, a templomok és a múzeum szabadon látogatható.

http://www.manastireabrancoveanu.ro/

Felső fotó: Hans-Peter.Fuchs, commons.wikimedia.org, CC BY-SA 3.0