A legjelentősebb erdélyi erődtemplom

Erdély egyik legszebb, legnagyobb és legismertebb erődtemploma a szászföldi Berethalmon a Világörökség része.  Az egykori szász evangélikus püspöki székhely impozáns, hatalmas falakkal körbevett gótikus stílusú temploma misztikus hangulatával, világhírű szárnyasoltárával páratlan látnivaló.

Az erődtemplom története

Erdély egyik legépebben fennmaradt vártemplomát 1486-ban említik először írásos dokumentumok, építését 1516-ban fejezik be. 1572-től szász evangélikus püspöki székhely. Erődítési rendszere az óriási templomot övező 7 bástyás hármas védőfallal, különböző időszakokban épül ki, belső falgyűrűjén kapu és óratorony is épül. Ugyanekkor épülő harmadik falgyűrűje sosem készül el teljesen. 1704-ben Rákóczi kurucai ostrommal foglalják el, komoly károkat azonban lényegesen később, az 1977-es földrengéskor szenved. A helyreállítás nagy elismerésben részesül, a templomerőd elnyeri a rangos Europa Nostra díjat 1991-ben. 1993 óta az UNESCO Világörökség része.

Az erődtemplom látogatása

Az erődtemplom a falu közepén emelkedő dombon magasodik, két, teljesen ép falgyűrű veszi körül több kaputoronnyal, melyek némelyikét raktárnak, tanácsteremnek, tömlöcnek használták. Az északnyugati toronyból fedett lépcső vezet a felső udvarba, melynek közepén áll a késő gótikus, háromhajós csarnoktemplom.

 A templomba az egyaránt reneszánsz stílusú déli vagy északi kapun keresztül juthatunk be. A templom belső terében hatalmas csarnokszerű tereket, gyönyörű hálóboltozatot, díszes gótikus ablakokat látunk. A gótikus templom legnagyobb kincse Erdély legnagyobb gótikus szárnyasoltára, a 28 táblaképből álló háromszintes filigrán keretezésű szárnyasoltár 1483 és 1524 között készült. A méreteiben és művészi megmunkálásában egyaránt lenyűgöző alkotás belső részét Krisztus keresztre feszítését ábrázoló szoborkompozíció díszíti, az oltárszegélyt faragott, apró indák szövik át. A németalföldi hatású táblaképek Jézus életének jeleneteit ábrázolják.

A templombelső falait középkori céhzászlók és keleti szőnyegek díszítik. 1515-re datálható figyelemreméltó sekrestyéje, reneszánsz ajtajának bonyolult zárszerkezete és pompás intarziás-faragott kiképzése páratlan. A 15 zárnyelvet mozgató szerkezet az egykori templom és faluközösség vagyonát volt hivatott védeni. E korszak további alkotásai a díszes és faragott padok (Reichmut János mester munkája) és a kőből faragott értékes koragót keresztelőmedence. Figyelemre méltó még az újszövetségi jelenetekkel díszített faragott szószék is.

Érdekes történet fűződik keleti fekvésű tornyához (Bortorony), ide zárták annak idején a válni készülő házastársakat – úgy tartják egy kivétellel mind kibékültek egymással négy évszázad során. Az egy esetet a gyenge szőlőtermés számlájára írták. Büntetésként a néhány napos fogság idején étkezéskor a férfi és a nő csak ugyanazt az egy tányért, kanalat és villát használhatta.

A bortorony mellett fontos funkcióval voltak felruházva egyéb tornyai is, így kapott egyikben helyet például a városnak oly fontos szalonnakészlete.

Az erdélyi szászok Berethalmon tartják éves találkozójukat (Sachsentreffen), amely az egyik legérdekesebb kulturális esemény Erdélyben. A szeptemberben megrendezésre kerülő egész napos rendezvényen átfogó képet kaphatunk az erdélyi szászok kultúrájáról, népviseletéről, népzenéjéről.

Gyakorlati tudnivalók

Megközelítés

Berethalom (Biertan) a Medgyes (Mediaş) és Segesvár (Sighişoara) közti 14-es útról délnek ágazó 9 km-es bekötőúton érhető el. Segesvártól 30 km, Medgyestől 26 km. A templom a falu közepén egy dombon magasodik, nem lehet eltéveszteni.

Nyitva tartás: ápr-okt: H-V 10.00-17.00, nov-márc: zárva

Belépő: 8 lej