Erdély legnagyobb parasztvára

Erdély egyik legnagyobb erődítménye Brassó és Törcsvár között egy 150 méter magas sziklán trónolva vigyázza a környéket. A szász lakosság által épített és kisebb városnyira kibővített vár a középkorban a környék szinte teljes népességének otthont tudott adni vész esetén. Az elmúlt években történt rekonstrukciónak köszönhetően igazi középkori időutazásban lehet részünk  a vár látogatásakor.

A vár története

Az erődítmény a XIV. században épült egy a német lovagrend által épített vár helyén. A várat a szász lakosság kibővítette a XV. század kezdetén, hosszú időn keresztül több ízben mentette meg támadóitól Barcarozsnyó népét. A nem túlzottan nagy kiterjedésű vár őrtoronnyal is bírt, kis létszámú katona szállásolt benne. Bár 1612-ben Báthory Gábor fejedelem elfoglalja, de egy esztendő múlva visszaadja a szászoknak, 1658-ban sikerrel dacol a krími tatárokkal és az oláh vajdával is. Ekkor már a város anyagi áldozatainak köszönhetően kiterjedtebb épület-együttes terül el a sziklás dombtetőn. A támadások idején a falu szinte teljes lakossága a várba költözött, és az erős falak védelmében egy új falut épített fel magának. Az ide menekített lábasjószágoknak külön legelőparcella, a hosszabb ostrom esetén lelkészlakás és kápolna is rendelkezésre állt. Volt idő, amikor nyolcvan lakóház, iskola és templom is működött a várban.

Több ízben éri tűzkár – egy esetben a császári csapatok is felgyújtják – majd 1802-ben egy nagyerejű földrengés súlyosan rongálja (a kápolna és az őrtorony is összeomlott), ezután hosszú évtizedekig üresen, elhagyatottan áll. Napjainkban kezdődött gyorsütemű rekonstrukciója, melynek során nagyrészt visszanyerte eredeti fényét.

A vár látogatása

A széles rónaságból markánsan kiugró vár napjainkban előszeretettel választott úti cél jó megközelíthetősége miatt. A 150 méter magas sziklán, a vár alatt már messziről látszik a Hollywood feliratra emlékeztető nagy Râšnov felirat. A várat gyalogosan, a városka főutcájáról nyíló lépcsősoron, vagy autóval a túloldalról közelíthetjük meg. A hangulatos várudvar közepén egy 146 méter mély kút van, melyet török hadifoglyok ástak 1623-40 között. A vár egyik épen maradt épületében helytörténeti kiállítás kapott helyett a vár és a város történetéről, néhány helyen még magyar feliratokat is találunk.

A várfalakon belül mintegy 30 kis épület segítségével próbálják rekonstruálni a középkor mindennapjait, egy kis ódon városkát építettek ki utcácskákkal, lépcsőkkel. A vár falairól, bástyáiról káprázatos panoráma nyílik a városra és a Kárpátok hegyeire.

Gyakorlati tudnivalók

Megközelítés

Barcarozsnyó (Râšnov) Brassótól 15 km-re, délnyugatra a 73-as út mentén fekszik. A várhegy alatti főutcán egy kapualjon keresztül lehet eljutni a romokhoz vezető lépcsősorhoz. Autóval, a várhegy túlsó oldalán egészen a vár közelében lévő parkolóig lehet felmenni, kövessük a táblákat (Cetatea Râšnov)

Nyitva tartás: ápr-okt: 9.00-19.00, nov-márc: 9.00-17.00, minden nap

Belépő: 10 lej, kedv.: 5 lej

http://www.rasnov-turism.ro/tourism/the-citadel-of-rasnov