A város népszerű jelképe

Sopron legismertebb jelképe a XIII. századi eredetű, barokk stílusú torony, amelynek neve arra utal, hogy régen innen figyelmeztették a lakókat, ha tüzet észleltek valahol.

 

A torony története

A 61 m magas torony körerkélyéről parádés kilátás nyílik a városra és környékére. A torony alatt lévő kapun jutunk be az Előkapu nevű utcácskán át a Fő térre. Az építmény alsó része római falmaradványokra, gótikus stílusban épült. Mai, jellegzetes toronyformáját az 1676-os tűzvész utáni átépítés során kapta.

A Tűztorony őrei fontos feladatot láttak el: figyelték a vidéket,  jelezték, ha valahol tűz ütött ki, éjjel lámpással, nappal színes zászlókkal. Azt is jelezték, ha idegen katonák, vagy idegen bort szállító szekerek közeledtek a város felé.

A Tűztorony a hűség jelképe is. A torony kapujának belső oldalán alakították ki az 1921. évi népszavazás emlékére az ún. Hűségkaput, amely felett található a város lakóinak Magyarországhoz való ragaszkodását kifejező dombormű, Kisfaludi Stróbl Zsigmond alkotása 1928-ból. Hungária, fején a Szent Koronával maga köré gyűjti a város hűséges lakóit.

A kiállítás

A torony alsó szintjén a Soproni Múzeum színvonalas látogatóközpontja nyílt, ahol a belépőjegy megváltása mellett, gazdag kulturális programkínálattal várják az érdeklődőket. Egy színvonalas kávézó és egy ajándékbolt is helyet kapott itt, innen indulhatunk el az óvárost körülvevő városfalak melletti sétány leghangulatosabb részeire.

 

Gyakorlati tudnivalók

Nyitvatartás

január-június: hétfő-vasárnap 10-18 óráig
július -augusztus: vasárnap-csütörtök 10-18 óráig; péntek-szombat 10-20 óráig
szeptember-december: hétfő-vasárnap 10-18 óráig
Pénztárzárás 30 perccel a kiállítóhely zárása előtt.

Belépődíj

Felnőtt: 1700 Ft, diák,nyugd.: 850 Ft.

Tel.: 06 99 311-327

Részletes és aktuális információk a Tűztorony hivatalos honlapján