Gótikus remekmű a soproni Fő téren

A magyarországi gótika egyik legszebb emléke a soproni bencések temploma és a hozzá csatlakozó káptalanterem.

 

A templom története

Hazánk kevés épségben megmaradt gótikus templomának egyike a bencések tulajdonában áll, érdekes nevét a templomban több helyen is látható kecske ábrázolásokról kapta, amely a templom építését támogató Gaissel család címerállata volt. A legenda szerint azonban egy kecske kaparta ki a földből azt a kincset, amelyből felépült a templom.

A Fő téren álló templomot a XIII. század végén a ferences szerzetesek kezdték építeni gótikus stílusban, majd egy nagy tűzvész után a barokk kor stílusának megfelelően átépítették, ebből a korból származik a ma is látható belső berendezés nagy része, a gazdagon faragott díszes rokokó szószék és a parádés rokokó főoltár.

A ferences rend feloszlatása után 1802-ben a bencések kapták meg az épületegyüttest, majd a XIX. sz. végén a híres soproni építész Storno Ferenc restaurálta a templomot, visszaállítva eredeti gótikus stílusát.

A bencések az 1990-es években kapták vissza a templomot és a mellette álló kolostort.

 

A templom látnivalói

A háromhajós templom legszebb része az ódon hangulatú gótikus hálóboltozat és a vele érdekes módon harmonizáló barokk oltárok a főoltárral és a szószékkel. A templomban található még egy szószék, a vörös márványból készült ún. Kapisztrán-szószék melyről az 1456-os nándorfehérvári csata egyik hőse, Kapisztrán Szent János buzdította a híveket a török elleni harcra.

A templomból a szószék melletti ajtó vezet át a kolostorba. Az eredeti kolostorépületből csak az 1300-as évek első felében épült káptalanterem maradt meg.

A terem XIV. századi gótikus faragványai a legkorábbi magyar művészeti emlékek közé tartoznak. A bordás boltozatú terem alsó díszkövein, az ún. gyámköveken a hét főbűnt szimbolizáló figurát találunk, a középső záróköveken pedig további jelképes faragványokat látunk, mint pl. az ismert Krisztus jelképet, a fiait saját vérével tápláló pelikánt, ill. a négy evangélista szimbólumait.

A templom és a káptalanterem belépődíj ellenében látogatható, a látogatók kapnak egy kis fa rudat, amellyel az interaktív terminálokat lehet használni, ennek segítségével ismerkedhetnek meg a templom nevezetességeivel, történetével.

A kijáratnál a kis ajándékboltban a szokásos egyházi relikviák mellett a régióra jellemző kézműves termékeket is kaphatunk.

 

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Sopron, Fő tér

Nyitva: K-V: 10 – 18 (Ápr. 01.-okt.31.), K-V 10 – 15 (nov.01-márc.31.)

Belépő: Kombinált jegy (templom és káptalanterem) 800 Ft, kedv.: 400 Ft

                Csak a templom: 400 Ft

http://sopronibences.unas.hu/