Sopron és környéke egyedülállónak számít Magyarországon, az ódon hangulatú, kompakt belváros, a gyönyörű, szinte alpesi természeti környezet, a környéken lévő főúri kastélyok és büszke várak méltán teszik hazánk egyik legnépszerűbb kirándulóhelyévé.

A középkori Magyarország egyik legfontosabb városa ma már egy kissé csendes, közepes nagyságú város, de egységes, barokk stílusú óvárosa, és értékes gótikus templomai révén idegenforgalmi szempontból méltán egyik leglátogatottabb városunk.

Hangulatos sétákat tehetünk az évszázados belvárosban, érdekes kiállításokat látogathatunk meg a technikatörténettől kezdve a tipikus polgári enteriőrök keresztül, a gótikus és barokk egyházi emlékekig.

A város villanegyede, a Lövérek magasan felkúszik a Soproni-hegység északi lankáira, a garantált friss levegőn tett kisebb-nagyobb sétákat emlékezetessé teszik a romantikus fenyvesek és a gondozott parkerdei sétautak.

Sopron a kékfrankos városa is, hagyományos szőlőtermesztő vidék, a soproni szőlősgazdák, a poncichterek borait, elsősorban természetesen a kékfrankost nem lehet kihagyni a kínálatból.

Az ország két leghatalmasabb arisztokrata családjának központja is a környékhez kötődik, az Esterházy és a Széchenyi család rezidenciája is itt található.

Nagycenk a legnagyobb magyar kastélya mellett, annak nyugvóhelyéről is ismert. Az Esterházyaknak Fertőd mellett, Kismartonban is van egy hatalmas kastélyuk, de több vár és várrom van még mindig a tulajdonukban Ausztriában. Ezeket a Fertő-tó környéki régiónál találjuk meg.

Természetesen vétek lenne megállni a trianoni határoknál, az osztrák részen, Burgenlandban folytatódnak az izgalmas látnivalók. Büszke végvárak, Fraknó, Lánzsér, főúri kastélyok, Kismarton, Lakompak, zenei nagyságok, Haydn és Liszt emlékhelyei mind megannyi kihagyhatatlan kirándulási célpontok.