Egyedülállóan ódon hangulatú óváros

Sopron belvárosa páratlannak számít Magyarországon. Mai napig fennmaradt középkori utcaszerkezete, zömében barokk stílusú, régi épületei szinte sértetlenül vészelték át az elmúlt évszázadok pusztításait.

Sopron rövid története

A város bővelkedik jelzőkben: a hűség, a szabadság, a kékfrankos városa, a Nyugat kapuja. Az óvárosban szinte minden épület műemlék, egészen a római kortól találunk itt történelmi emlékeket.

Sopron 1277-ben kapta meg a szabad királyi városi jogokat, a középkori Magyarország egyik legfontosabb és leggazdagabb városának számított. A török időkben Pozsony mellett az osztrák uralom alatt álló Magyarország egyik központja volt.

A török pusztítások a várost meglepően elkerülték, azonban 1676-ban egy nagy tűzvészben a város házainak zöme elpusztult, az ezt követő újjáépítések során alakult ki a ma is látható barokk arculat.

A trianoni békeszerződés után a város és környéke hovatartozásának sorsáról népszavazásban döntöttek, így került vissza Magyarországhoz a zömében németek lakta Sopron is. Azóta nevezik Sopront a hűség városának.

Sopron a rengeteg műemlék és a gyönyörű természeti környezetnek köszönhetően jelentős idegenforgalommal bír, azonban ennek ellenére a város sokszor meglepően csendes, napnyugta után pedig meglehetősen kihalt, minimális szórakozási lehetőséget kínálva csupán.

A látnivalókban gazdag belváros nagyon kompakt, gyalog könnyen bejárható, a néhány távolabb eső célpont pedig akár rövid sétával, vagy a helyi tömegközlekedéssel egyszerűen megközelíthető. Autóval legkönnyebben a belvárost határoló Várkerület fizető parkolóiban tudunk megállni.

Séta a városban

A Fő tér és környéke

A gépjárműforgalomtól elzárt Fő téren találhatók a város legérdekesebb műemlékei.

A város legjellegzetesebb épülete a Tűztorony alatt jutunk be a térre, a várossal való ismerkedésünket legcélszerűbb itt kezdeni.

A barokk Fő tér közepén találjuk hazánk egyik legszebb és legrégibb Szentháromság-szobrát 1701-ből.

A téren szinte mindegyik épületet érdemes szemügyre vennünk, itt található Magyarország egyik leggazdagabb antik bútor- és dísztárgy-gyűjteménye a Storno család egykori otthonában, de a közeli Fabricius ház régészeti, helytörténeti kiállításai is érdekesek, de a Polgári lakások c. tárlatért érdemes inkább meglátogatni.

Még két speciális érdeklődést kiváltó múzeumot találunk a téren, a templommal szemben, a Templom utca elején a volt Esterházy-palotában berendezett nagyszabású, színvonalas Központi Bányászati Múzeumot, ahol csodás ásványok, köztük aranyrögök, számos működő modell, rekonstruált bányabelsők teszik szemléletessé a magyarországi bányászat történetét, és a Patika Múzeumot, egy kicsi, de annál érdekesebb kiállítással, amely az évszázadok óta gyógyszertárként funkcionáló házban kapott helyet.

A téren áll Sopron egyik legértékesebb műemléke a gótikus stílusú bencés (volt ferences) templom, a Kecske-templom, és a mellette lévő egykori kolostor, amelyben az ország legszebb gótikus termének tartott középkori káptalanterem található.

A Belváros

A Fő térről kiinduló négy csendes utca alkotja tulajdonképpen a belváros egészét, mindegyikben sűrűn sorakoznak a hangulatos, ódon házak. A Templom utca vezet ki az óváros szélén lévő parkosított nagy Széchenyi térre, ahol kitűnő cukrászdákat, kávézókat, gyorséttermeket találunk. Az Új utcában találjuk az egyik legrégebbi zsidó imahelyet Európában, az Ó-Zsinagógát.

Az Új utca a hangulatos Orsolya térre vezet, amelynek névadója az itt található orsolyita templom és rendház, közepén a felújított Mária-kúttal.

A Szent György utcában találjuk a feltűnő, piros-fehér homlokzatú barokk stílusú soproni dómot, a Szent György templomot.

Látnivalók a Belvároson kívül

 A központtól alig tízperces sétára északra található Sopron másik jelentős egyházi emléke, a gótikus Szent Mihály templom és a mellette lévő Szent Jakab kápolna.

Útközben a Szent Mihály utca 9. szám alatt lévő népies barokk stílusú Két Mór házra mindenképpen vessünk egy pillantást.

A történelmi emlékek, kiállítások után (helyett) érdemes kisebb-nagyobb sétákat tenni a délre fekvő Soproni-hegységben. A város dombokra felkúszó villanegyedét hívják Lövéreknek, itt található a városi uszoda és több színvonalas szálloda is.

Amennyiben csak kisebb sétát szeretnénk, a Károly-kilátót válasszuk, esetleg a még közelebb magasodó Sörházdombi kilátót.

A Lövérekben találjuk a város és a régió legbizarrabb látnivalóját az ún. Bolond várat, hivatalos nevén Taródi várat, amely természetesen nem igazi vár, hanem egy érdekes ember valóra vált groteszk agyszüleménye.

Gyakorlati tudnivalók

Tourinform iroda

Cím: 9400 Sopron, Liszt Ferenc u. 1.

Telefon: 06 99/517-560

Ny: H-P: 9.00-17.00, Sz-V: 9.00-13.00

E-mail: sopron@tourinform.hu

http://portal.sopron.hu/Sopron/portal/tourism

 

Storno ház

Cím: 9400 Sopron, Fő tér 8.

Telefon: 06 99/311-327

Ny: K-V: 10.00-18.00, ápr.-okt.

nov-márc. K-V: 10.00-16.00

Belépő: 1000 Ft, kedv: 500 Ft.

 

Fabricius ház

Cím: 9400 Sopron, Fő tér 6.

Telefon: 06 99/311-327

Ny: K-V: 10.00-18.00, ápr.-szept.

okt-dec. K-V: 10.00-14.00

jan.-márc.: zárva

Belépő: Polgári lakások 800 Ft, kedv: 400 Ft., Régészeti kiállítás: 700 Ft, kedv: 350 Ft.

 

Központi Bányászati Múzeum

Cím: 9400 Sopron, Templom u. 2.

Telefon: 06 99/312-667

Ny: K-V: 10.00-18.00, ápr.-szept.

okt-márc. K-V: 10.00-16.00

Belépő: 700 Ft, kedv: 400 Ft.

www.kmb.hu

 

Patika ház

Cím: 9400 Sopron, Fő tér 2.

Telefon: 06 99/311-327

Ny: K-V: 10.00-14.00, ápr.-szept.

okt-márc.: zárva

Belépő: 500 Ft, kedv: 250 Ft.

 

Ó-Zsinagóga

Cím: 9400 Sopron, Új u. 22.

Telefon: 06 99/311-327

Ny: K-V: 10.00-18.00, ápr.-okt.

nov-márc. : zárva

Belépő: 800 Ft, kedv: 400 Ft.