A legnagyobb magyar kastélya

A nagycenki kastély meglepően szép állapotban fent maradt, tipikus magyarországi főúri kastély, elsősorban leghíresebb lakója Széchenyi István miatt keresik fel a látogatók.

A kastély története

A nem messze lévő fertődi kastélyhoz képest szerény épületet 1741-ben kezdte el építeni a Széchényi család, az elkövetkező száz évben szinte mindegyik generáció átépített valamit a kastélyon. Az eredeti barokk külső a kor szellemének megfelelően egyre jobban klasszicizálódott.

Míg a ma látható formát, nagyrészt a legnagyobb magyarnak, Széchenyi Istvánnak köszönheti. A gróf élete jelentős részét a nagycenki kastélyban élte le, 1834 és 1840 között kibővíttette az épületet egy új résszel, ahová a modern technikai újdonságokért rajongó Széchenyi Magyarországon elsőként vízöblítéses WC-t, gázvilágítást is kiépíttetett.

Széchenyi István fia, Béla számos egzotikus növényritkaságot telepített az angolparkba. A II. vh. során súlyosan megrongálódott az épület, a berendezés nagy része elpusztult, a maradék az ötvenes években tűnt el. A rekonstrukció 1960-ban kezdődött, az emlékmúzeum 1973-ban nyílt meg. Azóta felújították a kastély többi szárnyát is.

 

 

A kastély és kiállításai

A középső részben található a Széchenyi István Emlékmúzeum, a keleti szárnyban a méntelep, a nyugatiban pedig a kastélyszálló és az étterem.

Az emlékkiállítás a Széchenyi család történetét és a legnagyobb magyar életét és munkásságát mutatja be, egy kissé már idejét múlt, 70-es éveket idéző stílusban.

A földszinti tárlaton megismerhetjük Széchenyi István életének jelentősebb állomásait, számos, érdekes, eredeti tárgyi emlékekkel fűszerezve (dolgozószobája, házicipője, stb.)

Az emeleten a gróf munkásságát tekinthetjük át, a Lánchíd építésétől a dunai hajózáson keresztül a lótenyésztésig. Extraként megnézhetjük még a nagyszabású ipar- és technikatörténeti kiállítást is.

Érdemes a kastély keleti szárnyában lévő gyönyörű istállókba is bekukkantani, a főbejárattól balra induljunk el a kastélyt megkerülve.

A kastéllyal szemben, a főút túloldalán kezdődik a híres 250 éves, 2600 m hosszú hársfasor, amelynek végén található Széchenyi István fiának, a világutazó Bélának és feleségének síremléke. A hársfasor megújításán folyamatosan dolgoznak, ennek ellenére nem tűnik nagyon gondozottnak.

 

Gyakorlati tudnivalók

Nyitvatartási idő: márc.15..-nov.01.: 10-18, nov.02.-márc.14.: 10-16, hétfő szünnap

Belépődíj: 1200 Ft, diák, nyugd.: 600 Ft

Cím: Nagycenk, Kiscenki u. 3.

Megközelítés: a kastély a 85.sz. főút mellett van, parkolni a kastély melletti kis mellékutcában lehet.

http://szechenyiorokseg.hu