Régi kastély modern kiállítás

A lakompaki (Lackenbach) Esterházy-kastély idillikusan vegyíti a múltat a jövővel, a kastélyegyüttes területén kialakított modern, interaktív természetrajzi kiállítás kicsiknek és nagyoknak egyaránt kihagyhatatlan élmény.

A várkastély története

1553-ban vette meg a birtokot Oláh Miklós esztergomi érsek, és az egykoron itt állt vízivár helyén építtette fel a ma is látható reneszánsz stílusú várkastélyt. A rideg, hadászati célokra kiválóan alkalmas lánzséri vár mellett kellett egy kényelmes lakhely is az egykori birtokosoknak. Az érsektől később a Dersffy családé, majd házasság révén - 1612-ben az örökös Dersffy Orsolyát vette nőül Esterházy Miklós - került az Esterházy család tulajdonába a birtok. Az építkezés végül az 1600-as években fejeződött be. A kastély máig az Esterházy család tulajdonában áll.

A kastély történetének legnevezetesebb eseménye az 1620-as lakompaki csata, melyben a Habsburg-ellenes felkelés vezetője, Bethlen Gábor csapatai ütköztek meg az osztrákokkal, a Habsburg csapatok vezére Esterházy Miklós volt. A hatalmas csatában végül az osztrákok győzedelmeskedtek a függetlenségükért küzdő magyarokkal szemben. Az Esterházy család felemelkedésében döntő jelentőségű volt ez az esemény, ugyanis Esterházy Miklós a lakompaki csatában szerzett érdemeiért, és a Habsburg-ház iránti hűségéért kapta zálogba Kismartont, majd később Fraknó várát majd a grófi címet. Érdekes adalék, hogy a csatában életét veszítette Tarródy Mátyás is, a kuruc seregek vezére, akit a harc után Esterházy Miklós teljes hadi pompával ott helyeztette örök nyugalomba, ahol a védősáncban megbotlott lova maga alá temetett. Később síremléket is állíttatott, jelenleg is látható a szép síremlék a faluban, de már nem az eredeti helyén.

Lakompak lett az Esterházy család birtokközpontja, miután 1625-ben Esterházy Miklóst nádorrá választották, innen irányította az egész ország ügyeit is. A sorozatos török és kuruc rajtaütések miatt, a közben birtokába került, jobban védhető Fraknó várába tette székhelyét 1628-ban.

1806-ban az eredetileg egyemeletes U alakú kastély egy része tűzvész következtében elpusztult, a leégett szárnyat azóta sem építették vissza.

A kastély főépületében jelenleg lakások, irodák vannak, a felújított gazdasági épületekben rendezték be a „Természet nyomában” című állandó kiállítást.

A kiállítások

A kastélyt egykor vizesárok övezte, ma is egy hídon át jutunk a Dersffy- és Esterházy címerekkel díszített főkapuhoz. A belső reneszánsz stílusú udvar a két oldalán árkádos folyosóival még ma is az egyik legszebb reneszánsz építészeti emlék Nyugat-Magyarországon.

A múzeum korszerű, modern fogadóépülete a főkaputól balra található. A modern élménymúzeumban minden a természet körül forog, a „Természet nyomában” című állandó, multimédiás, interaktív kiállítás központi eleme a vadászat története a kőkortól napjainkig. Az adott korszaknak megfelelően felöltöztetett és felfegyverzett bábokkal illusztrálják, hogyan vadászott az ősember, milyen ruhákban vadásztak a hajdani főurak.

A kiállítás minden érzékszervünkre hat, megismerhetjük az erdő élővilágát, hangját, illatát, a jellegzetes erdei termékeket, eszközöket. A kiállítás rendezői a hagyományos múzeumi szokásokon túllépve multimédiás eszközökkel, interaktív módon is bemutatják a természetben történő különböző folyamatokat.

Hallhatjuk a vaddisznó röfögését, a vadászkutyák csaholását, de az illattárban az erdő jellegzetes illatait is megszagolhatjuk.

2014 márciusától júniusig egy izgalmasnak tűnő időszaki kiállítást tekinthetünk meg „Csodálatos óriásbogarak” címmel.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Lackenbach, Schloss Lackenbach

Telefon: 2619 / 8626-77

Nyitva tartás

III.1 – V. 31: Sze – V 09.00 – 17.00

VI.1 – VIII.31: H – V 09.00 – 17.00

IX.1 – XII.21: Sze – V 09.00 – 17.00

Belépő

Felnőtt: 5 Euro, kedv.: 3 euro

Családi kedvezmény van.

Megközelítés

Lackenbach a kópházai határátkelőtől közelíthető meg a legegyszerűbben. A határtól 20 km-re a 62-es főút mentén.

http://esterhazy.at/hu/lackenbachikastely/index.do