Csodaszép, tökéletes állapotú vár

Fraknó vára (Burg Forchtenstein) Burgenland egyik jelképe. A Rozália-hegység keleti nyúlványán, egy magas dolomitsziklán épült vár már messziről vonzza a tekintetet.

A vár egyedülállóan szép fekvése és a várfalakról a parádés panoráma mellett a vármúzeum rendkívül látványos kiállítása miatt is a régió kihagyhatatlan látnivalója.

A vár története

A XIV. századi eredetű vár az egyik legbefolyásosabb és leggazdagabb arisztokrata családnak, az Esterházy famíliának a kincstára.

A középkori várat a Nagymartoni grófok építtették, akik új lakhelyük után „Fraknó urainak” is nevezték magukat. A fraknói grófok, pazarló életmódjuk miatt, később teljesen eladósodtak és birtokaikat, köztük Fraknó várát is, elzálogosították a Habsburgoknak.

1622-ben Esterházy Miklós az osztrák császártól zálogba kapta a fraknói birtokot, majd 1626-ban örök adományt nyert a birtokra, és megkapta a fraknói gróf címet is. Azóta a vár az Esterházy család tulajdonában van, jelenleg az Esterházy magánalapítvány kezeli és működteti a fraknói vármúzeumot, és szervezi a különböző programokat, kiállításokat.

Esterházy Miklós azonnal megkezdte a tulajdonába került vár átépítését, leromboltatta az öreg falakat, csupán a régi lakótorony áll még most is az eredeti erődítményből. Teljesen új, modern várat építtetett, tornyokkal, bástyákkal, kastélyrésszel, kápolnával. A nagyszabású építkezést fia, Pál fejezte be 1660 körül.

A hatalmas vár annyira ijesztővé és biztonságossá sikeredett, hogy a végvári harcok során a törökök meg sem próbálták elfoglalni, de Bocskai és Bethlen seregei sem bírtak vele, és ellentétben a legtöbb magyar várral, az osztrákok is megkímélték. Így jelenleg egyike a legépebben megmaradt magyar váraknak, a sors különös fintoraként, ma már Ausztriához tartozik.

A török veszély elmúltával a rideg, nehezen megközelíthető vár már nem nagyon felelt meg a család igényeinek, így Esterházy Pál herceg a családjával beköltözött az akkortájt elkészült kismartoni kastélyba, a fraknói vár pedig megmaradt a család kincstárának.

 

A vár látogatása

A külső várkapuhoz, a széles várárok felett, egy fahíd vezet, itt egykoron felvonóhíd volt. Az egykor az őrök lakhelyeként is szolgáló kapuépítményen keresztül jutunk be a külső várudvarba, ahol az 1640-ben készült Neptun-kút fogad. Mellette találjuk a legendás, eredetileg 142 m mély várkutat, melyet állítólag török hadifoglyok vájtak a sziklába.

 A Neptun-kút mellett nyílik a belső udvarba vezető folyosó, itt már kérik a belépőjegyeket. A külső udvar szabadon látogatható.

A gyönyörű, barokk freskókkal borított belső udvar közepén áll Esterházy Pál herceg lovas szobra.

A belső udvar barokk díszteremként funkcionált, így ez volt a vár központja, kialakítását és tartalmát tekintve ez az épület fő látványossága.

Az udvar épületei fölé magasodó öregtorony alsó, hengeres szakasza a vár legrégebbi része.

A vármúzeumban három tematikus kiállítás megtekintésére is válthatunk jegyet, de kombinált belépőjegyek is vannak.

Mielőtt elindulunk a kiállítások megtekintésére, érdemes meglátogatnunk az 1642-ben felszentelt barokk stílusú várkápolnát, kiemelkedő értéke a késő gótikus pottendorfi szárnyasoltár.

A három állandó kiállítás, az Esterházy család történetét bemutató Ősgaléria, a hatalmas fegyvergyűjtemény és a családi kincstár.

A legérdekesebb közülük, a vezetés nélkül is látogatható Ősök Galériája, a mintegy 300 darabos kollekcióban meglepődve fedezhetjük fel Drakula gróf, azaz Vlad Tepes portréját. Az ismeretlen ősök helyén ún. fantomokat szerepeltettek, így került ide ez a festmény is, amely amúgy a legnépszerűbb „ős” a mai látogatók körében és a világon, egyetlen épen maradt egész alakos portréja.

A kiállítás fénypontja az egyedülálló ezüstszoba, Európa legnagyobb ezüst bútor gyűjteménye.

A 2013-ban megújult fegyvergyűjtemény Európa egyik legnagyobb, magánkézben lévő fegyvergyűjteménye. A kiállítás vitathatatlanul legérdekesebb és egyben legbecsesebb tárgya a magyar koronázási zászló. A lenyűgöző méretű koronázási zászló a magyar történelem eddig ismert legkorábbi, eredetiben fennmaradt koronázási országzászlója.

Az Esterházy-kincstár az egyetlen – eredeti helyén megőrzött – főúri kincseskamra, így európai unikumnak minősül.

Az utóbbi két kiállítás csak vezetéssel látogatható, bizonyos időpontban magyar nyelvű vezetés is indul.

A vár az állandó kiállítások mellett, sokféle, érdekes időszakos tárlatot is rendez, de élménytúrákon is részt vehetünk, az egyik legnépszerűbb a Draculade, a teliholdas vártúra.

A vár programjaiban külön fókuszt kapnak a gyermekek számára szervezett események, sok esetben a német nyelv tudása sem előfeltétel ezeknél, mivel több magyar vezető is dolgozik a várban. Mindenesetre előre érdeklődjünk a részletekről.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: 7212 Forchtenstein, Melinda Esterházy Platz 1.

Telefon+43 (0) 2626 / 812 12, magyarul is!

Megközelítés

Soprontól 40 km-re, Mattersburgtól nem messze magaslik a vár, nagyon jól ki van táblázva, és már messziről látszik a jellegzetes épület. A vár előtt ingyen parkoló.

Nyitvatartás (2018):

márc. 23. – nov. 04., minden nap 10 – 18., a pénztár 17 órakor bezár, az utolsó magyar nyelvű vezetés 16:30-kor indul.

november 5 - december 23.
téli tárlatvezetések német nyelven péntektől - vasárnapig 11.00, 13.00 és 15.00 órakor

Belépő:         

Hősök, kincsek, zsákmányok kiállítás (Ősgaléria): 11 €, kedv.: 9 € (vezetés nélkül, szabadon megtekinthető)

Fegyvergyűjtemény: 11 €, kedv.: 9 € (csak vezetéssel), magyar nyelvű vezetés 11.30 és 16.30 órakor

Kincstár: 11 €, kedv.: 9 € (csak vezetéssel), magyar nyelvű vezetés 12.45 és 15.45 órakor

Kombinált jegy: valamennyi kiállítás megtekintése egy jeggyel: 19 €/ 17 

Családi kedvezmények vannak!

A Niederösterreich Card ingyenes látogatásra jogosít, de csak a vezetés nélkül látogatható kiállításra, a kincstár és/vagy a fegyvergyűjteményre külön kell jegyet váltani!

http://esterhazy.at/hu