Panoráma túra a Hirschenkogelről a Sonnwendsteinre

A Hirschenkogel és a Sonnwendstein a Semmering régió ikonikus hegycsúcsai, míg az előbbi kényelmesen megközelíthető a kabinos felvonóval, az utóbbi meghódítására csak gyalog tudunk vállalkozni. A két hegyet két, különböző perspektívát nyújtó, kilátásban gazdag gyalogút köti össze. A változatos, könnyű túra akár családi kirándulásnak is tökéletes, ráadásként mindkét hegytetőn hütte várja a betérőket.

A túra hossza: 7,9 km

A túra időtartama: 3 óra

Szintkülönbség: 350 m fel, ugyanannyi le.

Kiindulópont:

Semmering, a Hirschenkogel felvonó alsó állomása. A hágó tetején, a Billa melletti körforgalomnál kell lejönni, nagy, ingyenes parkolók. Az S6 autópályáról (Magyarország felől) a Semmering, Maria Schutz kihajtónál kell lejönni, még a hosszú alagút előtt, majd Semmering irányába kapaszkodunk fel a hágó köré épült településhez.

Felvonó:

Hirschenkogel kabinos felvonó, Zau(ber)g néven is nevezik, elsősorban a téli örömökre utalva. Nyári üzemidő: Május közepétől november elejéig közlekedik 9-től 17-ig, azonban csak július 1-jétől szeptember elejéig megy minden nap, elő- és utószezonban csak csütörtöktől vasárnapig jár.

Díj: Retúr: 15,50 €, gyerek: 11,00 €. Niederösterreich Card-dal ingyenes! A vállalkozó kedvűek óriás rollerrel is lejöhetnek a hegyről. www.semmering.com

A túra jellege: Könnyű kirándulás jól jelzett turistautakon, ösvényeken. A túra a Bécsi Alpok legszebb tájain keresztül vezető 300 km hosszú Wiener Alpenbogen útvonal része.

sonnwendstein-terkep.jpg

 Térképkivágat: WK 022 Semmering Rax Schneeberg 1:50 000 (freytag & berndt), www.freytagberndt.hu

A túra leírása

A kiskabinos felvonóval percek alatt fent vagyunk a mindig forgalmas hegyen, közvetlenül a hegyi állomás alatt fekszik a Liechtensteinhaus nagy teraszos vendéglője. A Hirschenkogel (1340 m) legmagasabb pontján áll a többszintes kilátótorony, a Milleniumswarte. Lélegzetelállító panoráma nyílik a Semmeringre, a Raxra, a Schneebergre, láthatjuk utunk célpontját is az adótornyokkal „ékesített” Sonnwendstein piramis alakú csúcsát is. Délre a Wechsel és a Stuhleck vonulata zárja a horizontot.

A toronytól a Sonnwendstein feliratú tábla mutatja az irányt, sűrű fenyőerdőben ereszkedünk le a csúcsról. Meredeken lejtő ösvényünk egy tisztáson lévő kereszteződésnél bukkan ki az erdőből. Innen három különböző út vezet a Sonnwendstein felé, a bal oldali széles erdészeti út, mely kényelmes, de sok izgalmat nem tartogat, a középső, az erdőbe bújó keskeny ösvény, a Hochalmweg, itt fogunk visszajönni, és a jobb oldali széles, döngölt traktorút, a Kammweg.

A Kammweg-et választva kb. 400 métert teszünk meg a nem túl változatos, széles erdészeti úton, és szerencsére balra térünk felfelé egy ösvényre, melyről szép kilátás nyílik a Stuhleck felé. Egy erdős rész után a Dürriegel füves hegyháta alatt gyalogolunk, majd feljebb érve egyre szebb kilátásban gyönyörködhetünk. Utunk lassan északnak fordul és az Erzkogel keleti oldalában halad tovább. Itt már szélesebb kocsiúton megyünk, majd elágazáshoz érünk. Tovább megyünk a kényelmes úton a Sonnwendstein felé, csatlakozik hozzánk balról a Hochalmweg, majd később a Hirschenkogel felől jövő erdészeti út is.

Két faházikó közt megyünk el, kiérünk a Sonnwendstein alatti rétekre, a Schoberhütte után pedig már csak pár lépés az egyenesen futó úton a Pollereshütte (1481 m). Az autentikus konyhájú, panoráma teraszos vendéglő minden nap 9-től 5-ig várja a kirándulókat. A hütte előtt szerpentinezik fel a Sonnwendstein csúcsára (1523 m) a hangulatos ösvény. A hegyivadászok emlékkápolnája mellől parádés körpanoráma nyílik a környező hegyvilágra, elsősorban a Semmering-vidékre, a Schneebergre és a Raxra.

Visszasétálunk a Pollereshütte előtti útra, jobbra fordulva ismét elmegyünk a Schoberhütte mellett, a következő házcsoport utáni Y lakú elágazásnál a már ismert bal oldali úton megyünk felfelé, majd a következő kereszteződésnél megcélozzuk az előttünk magasló, kereszttel koronázott Erzkogel (1504 m) füves csúcsát. Meredek, de rövid ösvényen mászunk fel a csúcskereszthez, ahonnan pazar kilátás nyílik a környező hegyekre.

A hegyről pompásan látszik utunk következő szakasza, a füves Dürriegel hosszan elhúzódó gerincén futó látványos ösvény, a Hochalmweg. A közvetlenül a gerinc alatt haladó útról csodás kilátást élvezve közeledünk a Hirschenkogelhez. Később ösvényünk bebújik az erdő fái közé, majd meredeken ereszkedve bukkan ki a már ismerős nyeregben, a kereszteződésnél. A széles kocsiúton pár perc alatt visszaérünk kiindulási pontunkra, a Hirschenkogel felvonó felső állomásához.