Két keréken a stájerországi Mürz folyó mentén

A Semmering-hágó túlsó oldalán fekvő Magas-Stájerország (Hochsteiermark) hegyei és völgyei is kitűnő kirándulási lehetőséget kínálnak a kerékpáros turistáknak. A régió, sőt az egész tartomány legfontosabb folyója, a Mura legjelentősebb mellékfolyója, a Mürz mentén kialakított R5 jelzésű kerékpárút igazi családi biciklis élmény, végig széles aszfaltos utakon tekerhetünk lefelé a folyó mentén. A 68 km hosszú útvonal két, közel 2000 méter magas masszívum, a Schneealpe és a Veitschalpe között megbújó Mürzsteg faluból indul, a szűk völgyben kanyarogva meglátogathatjuk Neuberg an der Mürz híres kolostorát az üvegmanufaktúrával, majd Mürzzuschlagtól, a múzeumok városától fordul délnyugat felé a már jóval szélesebb völgybe, melyet csak messzebbről kísérnek a hegyvonulatok. A kitűnően kitáblázott útvonal szép kisvárosok, Krieglach, Kindberg, közelében halad el idilli réteken át, a templomokkal, kúriákkal, várakkal ékesített Mürz-völgyben. A Kapfenberg városa felett trónoló Oberkapfenberg vára a nem mindennapi ragadozómadár bemutatóval kihagyhatatlan látnivaló, az út vége pedig az egyik legbájosabb stájer város, Bruck an der Mur középkori jellegű óvárosában ér véget, ahol a Mürz ömlik bele a Murába.

A túra hossza: 68 km

A túra időtartama: a látnivalók megtekintésével együtt egész napos programot tervezzünk.

Szintkülönbség: 310 méter lefelé, 10 méter fel

Kiindulópont:

Mürzsteg, a Mürzzuschlag és Mariazell közti 23-as főúton. A templom előtt szabadon használható parkolóban hagyhatjuk a kocsit.

Érkezési pont: Bruck an der Mur

Közlekedés:

Bruck an der Mur és Mürzzuschlag között sűrűn járnak kerékpárt is szállító vonatok. Mürzzuschlag és Mürzsteg között csak autóbusz jár, az is ritkán. Saját kerékpárokkal és autóval a legegyszerűbb, ha a kocsit Mürzstegben hagyjuk, majd a túra végén vonattal visszajövünk Mürzzuschlagba, ahonnan a sofőr visszabuszozik az autóhoz Mürzstegbe. Ebben az esetben korai indulás szükséges, mert az utolsó busz, 195-ös járat (2020-as menetrend) 18.40-kor indul (vasárnap 17.40).

Kerékpárbérlés:

E-Bock kerékpárszaküzlet, Mürzzuschlag központjában, a fő téren, Stadtplatz. E-bike kölcsönzés egy napra 25 €, vasárnap zárva.

A túra jellege:

Könnyű, de hosszú kerékpártúra kitűnően jelzett, kitáblázott útvonalon, végig aszfaltos, kellően széles szeparált kerékpárutakon, gyér forgalmú gazdasági utakon, városi, falusi utcákon. Szintkülönbség elhanyagolható, végig enyhén lejtősen visz az út völgynek lefelé. Normál kerékpárral is különösebb nehézség nélkül végigtekerhető, az e-bike előnye inkább az, hogy több időnk marad a látnivalók felfedezésére. Mürzzuschlag és Bruck között a túra bárhol tetszés szerint megszakítható, a völgyben sűrűn közlekedő, kerékpárt is szállító vonatokkal tudunk visszamenni. Ne felejtsünk külön kerékpárjegyet venni az állomáson. A kerékpárutat a földre festett fehér piktogramokkal, R5 jelzéssel, ill. a zöld színű táblákkal jelzik.

A túra leírása

Az R5 jelzésű Mürztalradweg (Mürz-völgyi kerékpárút) hivatalosan a Mürzsteg központjában álló kis plébániatemplomtól indul, ahonnan gyönyörűen rálátunk a Veitschalpe tekintélyes sziklafalaira. A pici falu legnevesebb épülete Ferenc József hajdani vadászkastélya, mely 1947-től a mindenkori osztrák köztársasági elnök nyári rezidenciájaként szolgál, így nem is látogatható, sajnos a nagy parkban álló épületet a fáktól nem lehet látni. Induljunk el a sportpálya mellett, a 23-as főút mentén kialakított aszfaltos kerékpárúton, kiérve a faluból, egy pihenőhely után közvetlenül a folyópartra érünk, és egy hatalmas, vízbe lógó sziklafal kínál szép fotótémát. Utunk egészen Neubergig közvetlenül az országút mellett halad, Lanau pár háza után nem sokkal északnak fordul, előttünk feltűnik a Schneealpe masszívuma. Krampen után a Mürz, gyönyörű duzzasztott tava mellett kerekezünk el, és rövidesen be is érünk Neuberg an der Mürz-be.

A faluba beérve a Naturpark Mürzer Oberland központi turista információs irodája épülete után jobbra tér le az országútról az R5 útvonal a Hauptplatzra, majd a híd előtt balra fordulva kis utcákon át tekerünk a falun át. Balra, a Gartengassén egy Spar szupermarketben tölthetjük fel készleteinket, a folyó partján kerekezve a Bahnhofstrassére érünk, ahol mindenképpen tegyünk egy kis kitérőt, a balra pár méterre, az országút túloldalán álló, már látható ciszterci kolostor hatalmas épületéhez. Az 1327-ben a Bécsi-erdőben lévő Heiligenkreuz ciszterci szerzetesei által alapított apátság 1786-os feloszlatásáig működött, a kolostor egy részét Ferenc József császár vadászkastélynak használta, később, Károly magyar király és felesége, Zita királynő is szívesen időzött az épületben. Az egykori apátsági templom (Stiftskirche) Ausztria legjelentősebb gótikus csarnoktemplomai közé tartozik, a hatalmas mérműves ablakokkal áttört falak, a művészettörténetileg értékes gótikus faragványok, a főhomlokzat csúcsíves, bélletes kapuja felette a rózsaablakkal, a támpilléres falak, a magas kontytető a hetyke huszártoronnyal kívülről is egységes, tiszta gótikus képet mutatnak. Érdemes benézni a hatalmas belső terű, háromhajós csarnoktemplomba is, a XVII. század elején készült, aranyozott főoltára Stájerország első jelentős barokk stílusú oltára. A déli falnál lévő Mária-oltár nagy kincse, a Neubergi Madonna, egy, a XIV. század közepén, kőből faragott szobor. A templom szabadon látogatható, a kolostor többi része, a kerengő, a refektórium vagy a grandiózus fedélszék csak vezetéssel, előre egyeztetett időpontban nézhető meg. Az épületben kapott helyet egy természettudományi kiállítás is, a Naturmuseum, a világ különböző állatait bemutató gyűjteményt elsősorban gyerekekkel érdemes megtekinteni, májustól októberig minden nap 10 és 16 óra között van nyitva, jó hosszú ebédszünettel, 10 -12 között. A hajdani kolostorépület Kaiserhof szárnyában működik a népszerű üvegfújó manufaktúra, ahol a bemutató műhelyben láthatjuk is az üvegfújás érdekes fázisait és természetesen vásárolhatunk is helyben a színes, főleg csepp formájú alkotásokból.

Térjünk vissza a folyó menti R5 kerékpárútra, mely a hídon átkelve, balra fordulva egészen Mürzzuschlagig az egykori vasúti pálya nyomvonalán, töltésén húzódik. Forró, nyári napokon a falu szélétől nem messze lévő Urani-Teich szabadidős parkja, gondozott strandjával kínál frissítő kikapcsolódást. A tóhoz kis hídon kell átmenni a Mürzön, a park az országút túloldalán fekszik. A következő kis település, Kapellen, kerékpárutunk az egykori állomásépületben működő kávépörkölő műhely mellett visz el, kávékedvelőknek kötelező megállóhely az igényes Röststation kávézó. Erdős hegyek közt kanyargó utunk hamarosan beér Mürzzuschlag házai közé, a folyón átívelő vasúti híd alá érve, a kerékpárút, még előtte, jobbra fordulva folytatódik tovább, ha benéznénk a múzeumairól híres egykori iparvároskába, úgy menjünk át a vasút alatt, majd a hídon átkelve érünk be, egy kis park mellett, a belváros szélén álló plébániatemplomhoz. A már a középkor óta jelentős vasiparral bíró város üzemeiben állítottak elő a világon először rozsdamentes acélt, még az első világháború előtti években. érdekes módon a nehézipar jelenléte sem riasztotta el az aktív sportok szerelmeseit, a város környékén rendezték meg 1893-ban az első sífutó bajnokságot. A sísport bölcsőjének számító városra emlékezik az érdekes, jól felszerelt Télisport múzeum (Wintersportmuseum, Wiener Strasse 13., nyitva hétfő kivételével 9 és 17 óra között másfélórás ebédszünettel). A XIX. században kiépült, a Semmeringen átvezető Déli vasút is büszkélkedhet egy remek múzeummal, a vasútállomás mögötti épületben és környékén kialakított gyűjteményben látható többek között egy monarchia korabeli szalonkocsi, egy 1873-ból származó, eredeti állapotban fennmaradt vasúti forgató és természetesen számos gőzmozdony és egyéb vasúti relikvia. Nyitva nagyszombattól október végéig péntektől vasárnapig 10 és 17 óra között, 1 és 2 közötti ebédszünettel. Südbahnmuseum, Heizhausgasse 2. Nem hiába hívják Mürzzuschlagot a Múzeumok városának, mert még egy harmadik intézmény is várja a látogatókat, mely a híres zeneszerzőnek, Johannes Brahms-nak állít emléket. A komponista 1884/85-ben a városban tartózkodva írta negyedik szimfóniáját, Brahmsmuseum, Wiener Strasse 4.

A fő téren, a Stadtplatz-on található egy jól felszerelt szupermarket, az Unimarkt. Térjünk vissza a Mürz-völgyi kerékpárútra, a vasúti hídhoz, majd folytassuk túránkat az R5 jelzéseket követve Bruck felé. Jó darabig eseménytelenül tekerhetünk, utunk közvetlenül a vasút mellett halad ipari üzemek környezetében, Hönigsberg vasútállomás után, Langenwangnál hagyjuk el a vasutat, átmegyünk a folyón és csendes utcákon át hajtunk át a településen. Az S6 Semmering gyorsforgalmi út mellett tekerünk, nem messze a kanyargó folyótól, majd ismét a vasút mellé érve jobbra fordulva kelünk át a Mürz folyón egy bájos kis fedett fahídon. Csendes kis vidéki utakon, réteken át, északról kerüljük meg Krieglach városát. Amennyiben van időnk érdemes benézni a csinos óvárosba, Krieglach az osztrákok körében rendkívül népszerű, a XIX. század második felében termékeny romantikus népi költő, Peter Rosegger lakhelye volt, nagy parkban álló szép villája ma emlékmúzeum.

Krieglachtól a Mürz északi oldalán, helyi, csekély forgalmú aszfaltutakon kanyarog útvonalunk, a következő településre, Mitterdorfba érve, az út jobb oldalán álló, XVI. századi Schloss Pichl fallal körülvett parkban álló reneszánsz kastélya áll. A jelenleg egy erdészeti főiskolának otthont adó épületet nem lehet látogatni, de ha nyitva találjuk a főkaput, nyugodtan bemehetünk a parkba körülnézni és kívülről megcsodálni az 1500-as évek óta nagyjából ugyanúgy kinéző kastélyt. Utunk a vasútállomásnál ismét átvisz a Mürz túloldalára, majd hamarosan már Wartberg csendes főutcáján tekerünk. A falu széléről, az elegáns Villa Wartberg épülete elől remekül látszik a túloldali erdős magaslaton álló Lichtenegg tekintélyes középkori várromja. A következő szakaszon a főút mellett megyünk egy darabig, a Friedau kastélynál kis hídon kelünk át a folyón, utunk a folyó és a vasúti pálya között ér ki Kindberg bájos óvárosába vezető fedett gyaloghídhoz. Tegyünk egy kis kitérőt a Mürz-völgy gyöngyszemének is nevezett kisvárosba. A plébániatemplom melletti kis utcán érünk a széles utcaszerű főtérre (Hauptplatz), mely a Mürz kanyarulatának megfelelően görbül. Kindberg jelképe az itt álló hatalmas, színes, cégérekkel, címerekkel, középkori alakokkal díszített májusfa.

A kerékpárút a sínek mellett, a vasútállomást érintve ér ki a forgalmasabb útra, majd a városka után, a sportpályánál tér le a vasút mellől. A kiszélesedő völgyben, Leopersdorftól a főút mentén tekerünk, Allerheiligenben, a későgótikus templom mellett fordulunk balra és nyugodt kis utakon, mezők, gabonatáblák között tekerünk tovább a völgyben. Ez a rész a rengeteg középkori eredetű templomairól ismert, láthatjuk is a kimagasló tornyokat szerte a környéken. St. Marein után nem túl vonzó ipari területen vágunk át, többek közt egy hatalmas acélgyár mellett, majd Kapfenberg előtt kellemes erdős szakasz jön, végül a várhegy alatti utcán érünk Stájerország harmadik legnagyobb városának központjába. Az elsősorban iparvárosként jelentős Kapfenberg apró főtere, középkori eredetű polgárházaival sem csúnya, a fő látnivaló azonban a közvetlenül az óváros felett magasló hegyen van, Oberkapfenberg vára. Az először 1173-ban említett erődítmény már régóta a jelentős stájer grófi család, a Stubenbergek tulajdonában van, mai képét az 1500-as években történt reneszánsz várkastéllyá történt átalakítás során kapta. Jelenleg a fő szenzáció a várárokban tartott számtalan ragadozómadár, ill. az áprilistól októberig tartott látványos bemutatók. A madár show-n kívül természetesen vármúzeum is várja a látogatókat, ahol a vár története mellett megismerhetjük a sötét oldalt is, a középkorban igazi alkimisták próbáltak a pincékben nemesfémet előállítani. A szabálytalan udvarú, lakótornyos vár teraszáról parádés kilátás nyílik a Mürz völgyére, tiszta időben, jól belátható eddig megtett utunk egy része. Mivel a vár a hegy tetején áll, kerékpárral elég nehéz feltekerni, e-bike-kal még megoldható a dolog, a 650 méter hosszú Schlossbergweg-en kell mintegy 130 m szintkülönbséget legyőzni. Gyalog a belváros északi részén fekvő, a híddal szemben, kerékpárutunk mellett lévő Rosegger-emlékműtől induló szerpentinúton, kb. 1 km a vár.

A vár egész évben, minden nap nyitva 10 és 17 óra között, a vármúzeumot egyénileg is meg lehet tekinteni. A ragadozómadárbemutatót 11 és 15 órakor tartják, szerdától vasárnapig, külön belépővel látogatható. A belépők és az aktuális rendezvények a vár hivatalos honlapján érhetőek el.

Kapfenberg központjából a Wiener Strasse, Schinitzgasse útvonalon távozunk, majd közvetlenül a folyó partjára érünk a Mürz széles kanyarjánál. Kellemes szakasz következik, a partról szép kilátás nyílik a várra. A vasúti híd előtt balra kanyarodik kerékpárutunk, mely egészen Bruck vasútállomásáig ipari, meglehetősen lehangoló környéken kíséri szorosan a vasútvonalat. A vasútállomás előtti téren jobbra fordulunk a Bahnhofstrasséra, ahol hivatalosan az Eurospar előtt ér véget az R5 Mürztalradweg, ott ahol balról becsatlakozik az R2 jelű Mura-menti kerékpárút. A Mürz hídjától nem messze ömlik folyónk a Murába. A hídon átkelve a Herzog Ernst Gasse vezet a városka gyönyörű főterére, a mini Grazként is ismert Bruck an der Mur látnivalóiról külön cikkünkben lehet olvasni.