Látnivalókban gazdag élményvölgy a Hochkar aljában

Alsó-Ausztria délnyugati csücskében, a Mostviertel régióban, a télen-nyáron népszerű Hochkar tövében, a Mendling-patak völgyében található Közép-Európa egyetlen, máig működőképes faúsztató létesítménye. Ez így nem hangzik túl izgalmasan, azonban a németül élményvilágnak hívott szurdok (Erlebniswelt Mendlingtal) kétségtelenül rászolgál hangzatos nevére. Amellett, hogy játékos formában ismerkedhetünk meg az egykori rönkúsztatók, famunkások szikár életével, munkájával, sziklafalra rögzített fajárdákkal, hidakkal kiépített látványos útvonalon járjuk végig a vadromantikus szurdokot.

A túra hossza: 3,3 km, egy irányban

A túra időtartama:

1,5 óra alatt végig lehet járni sietősen, de a látnivalókra hagyott idővel, ill. a visszaúttal simán elmegy egy félnapos programnak. Kisgyerekkel akár egy egész napot is tervezhetünk.

Szintkülönbség: 170 m

Kiindulópont:

Lassing, a Hochkarra vezető alpesi út kezdeténék fekvő kis falu déli szélén az út jobb oldalán lévő parkoló. Szép időben, hétvégén előfordulhat, hogy a parkoló megtelik, kicsit visszább, a falu felé, az út túlsó oldalán is találunk parkolót.

Érkezési pont:

Herrenhaus vendéglő, a Mendlingtal északi végében. Itt is, az út szélén találunk egy kisebb parkolót. Természetesen innen is indulhatunk. Visszafelé ugyanazon az úton mehetünk vissza a kiindulási pontra, a völgyön keresztül vagy taxit hívunk. Tömegközlekedésre ne nagyon számítsunk. A kisgyerekekkel érkezők az egyik szülővel hagyják a Herrenhausnál a gyerekeket, kellő aktivitás, látványosság foglalja le a kicsiket, míg a másik szülő visszasétál a kocsihoz.

Nyitvatartás:

Május – október minden nap: 9.00 – 17.00. Látvány faúsztatás minden hónap első vasárnapján és harmadik szombatján.

Belépő (2019):

Felnőtt: 9,00 €, nyugd.: 8,00 €, diák: 6,00 €, gyerek (15 éves korig): 3,50 €, családi jegy: 21,50 €. Ingyenes belépésre jogosító Niederösterreich Card és a Wilde Wunder Card érvényes!

A túra jellege:

Kényelmes, egyszerű gyalogtúra széles sétautakon, vízparti ösvényeken, lépcsősorokon, a szurdokban jól biztosított fából ácsolt járdákon, hidakon. Az úton több pihenőhely, nyári melegben a patak kavicsos partján csobbanási lehetőség. Gyerekeknek is roppant változatos, számtalan élményelemmel. Az útvonal babakocsival, kerekesszékkel nem járható!

A túra leírása

Az erdő szélén lévő ingyenes parkolónál tiszta WC-t is találunk, nagy információs táblák mutatják a ránk váró élményeket. A kassza nem itt, hanem a völgy bejáratánál lévő épületben helyezkedik el, melyet egy kb. 900 méter hosszú, széles, lejtős sétaúton érünk el, melynek vége hosszú lépcsősorba torkollva ereszkedik le a patak völgyébe. Már útközben számos érdekes dolgot láthatunk, egy kis fából faragott famunkás fűrészeli a fát az örökkévalóságnak, egy pihenőpadon csupasz, megfáradt lábainkat frissíthetjük fel a hideg vizes vályúban, tanösvényszerűen, ismertető táblák mutatják be a honos fafajtákat, és az itt húzódó Vas-útról (Eisenstrasse) is olvashatunk. A stájerországi vasércbányákból már a középkorban erre hordták a nyers vasérc egy részét, melyet a környéken dolgoztak fel, a Mendlingtal volt az egyike azoknak a völgyeknek, ahonnan elmés, korabeli technikai megoldásokkal úsztatták le a vasfeldolgozáshoz nélkülözhetetlen rönköket. A három tartomány, Alsó-Ausztria, Felső-Ausztria és Stájerország határvidékén álló természetileg is védett, erdőkben, patakokban gazdag, vad hegyvidékét Eisenwurzennak hívják.

Még mielőtt leérünk a völgy aljára, egy helyen megnyílik az erdő és szép kilátást élvezhetünk a Gesäuse Nemzeti Park egyik ikonikus hegycsúcsára, a Buchsteinre. A lépcsők végül levezetnek az Erlebniswelt Mendlingtal bejáratához, a belépőpénztár épületében az obligát ajándékbolt mellett mosdókat is találunk. A szemben álló, régi, emeletes házban interaktív elemekkel dúsított kiállítások mutatják be a faúsztatást, valamint egy korabeli füstöskonyhát és egy kovácsműhelyet is kialakítottak. Az emeleten egy tipikus otthon és egy fogadó mutatja be az itt élők egykori mindennapjait.

A tágas réten további érdekességek várnak ránk, lehet fűrészelni, igaziból, fatehenet fejni, játékból, és természetesen játszótér is akad, meg még egy mezítlábas ösvényen is próbára tehetjük elkényeztetett talpunkat. Az 1907-ben épült fűrészmalom máig működőképes, minden hónap első vasárnapján és harmadik szombatján tartott látványfaúsztatások során 13 órától be is üzemelik a fűrészeket, ha máskor vagyunk itt, akkor is felsétálhatunk az emeletre, felfedezhetjük a nem mindennapi építményt. Az üzem mellett zúgó Mendlingbach vizét itt két fából ácsolt csatornába is elterelik meglehetősen látványosan. Az egyik vályúban a rönköket úsztatták le, míg a másik csatorna vize adta az energiát a malom működéséhez. A látványt még egy mesterséges vízesés is fokozza.

Induljunk el a völgy belsejébe, követve a hajdani faúsztatók útját, a különböző világvárosokat jelző útjelzőtábla mellől indul az ösvény. A vízlépcső mellett érünk be a hatalmas sziklafalak közé szorult patakvölgybe, mellettünk a faúsztató csatorna vize zubog. A szűkület végén, hídon kelünk át a túlpartra, kiérünk egy széles, tágas, vizenyős területre, ahol egy hagyományos WC-ajtó hívogat, majd kényelmes utunk a csendben csordogáló Mendlingbach mellett visz. Egy hatalmas sziklafalhoz rögzített fajárda után ismét átkelünk a patakon, lápos területen lefektetett fapallókon, gigantikus lapulevelek között megyünk tovább. Egy újabb sziklás szakasz után a szétterülő völgyben pihenőhelyhez érünk, a Klaushütte kicsiny épületét még egykor a faúsztatók használták.

Partot többször is váltva, sziklafalak mentén megyünk egyre feljebb, egy látványos sziklaszoros végén gáthoz jutunk ki. A felduzzasztott patak vize látványos zuhatagban zúdul le, a tározó színe elképesztően szép, a kristálytiszta víz opálosan kék színben ragyog. Ösvényünk a tavacska jobb oldalán visz tovább, egy romantikus, erdős szakasz után a völgy szurdokszerűen szűkül össze, megérkeztünk az útvonal legszűkebb részéhez, a Nagy Szoroshoz (Grosse Klamm). A függőleges sziklafalak szinte karnyújtásnyira vannak egymástól, a mélyben haragosan zúg a Mendlingbach, apró hidak sokaságán kelünk át. Kiérve a szűkületből, továbbra is sziklafalra erősített járdákon követjük szorosan a patakot. A lassan kiszélesedő, elterülő völgyben lefektetett pallókon tudunk átkelni a tőlünk balra fakadó karsztforrásból előtörő, több kis ágra szakadó vízfolyásokon. Fel is tudunk kapaszkodni, a vízesés mellett, a kis barlangból előrobbanó, bővizű forráshoz.

A jobb oldalon az 1864-ben épült, ma is működőképes gabonamalom, a Grossegger Mühle áll, a látványúsztatások napjain már 10 órától beindítják a malomkereket. Innen már kényelmes, széles sétaút vezet ki a völgyből, a felső bejáratnál egy 1770-ben, a helyi kovácsok által saját szükségletük ellátására kialakított halastó mellett kellemes pihenőhelyeket és egy látványablakkal is felszerelt halneveldét láthatunk, ahol tanulmányozhatjuk a pisztrángokat és a szaiblingokat, az osztrák hegyi patakok két legjellemzőbb halfaját.

Az itteni bejárat (kassza) után a hajdani faúsztatók, kovácsok házcsoportjához érünk, a régi épületek egyikében, a jobb oldalon működik a Jausenstation Herrenhaus helyi ételeket kínáló, hangulatos vendéglője, melynek nyitvatartása a Mendlingtaléhoz alkalmazkodik. A másik házon vicces emléktábla emlékezteti az utókort arra a tényre, hogy az adott napon itt az égvilágon semmi sem történt.