Lyukas falú kilátóhegy, sziklatemplom, barlangok, impozáns sziklafalak

Semmering környéki, rövid, látnivalókban gazdag túránk a Luckerte Wand csodás kilátást nyújtó kilyuggatott falú csúcsára vezet, majd a függőleges, sőt áthajló, gigászi mészkősziklafalakba vájt Gaisskirchl kápolna és a falépcsőn megközelíthető Falkenstein-barlang érintésével tér vissza.

A túra hossza: 4,8 km

A túra időtartama: 2 óra

Szintkülönbség: 290 m fel, ugyanannyi le.

Kiindulópont:

Orthof, tanya a Semmeringet és a Raxot összekötő úton, Reichenau és Semmering között, a Falkenstein feletti nyeregben. Kis parkoló, a Speckbacher Hütte felé leágazó bekötőútnál.

A túra jellege:

Könnyű, rövid kirándulás jól jelzett turistautakon, ösvényeken, Falkensteintől Orthofig aszfaltos úton. A barlanghoz korláttal biztosított falépcső vezet. 

A túra Luckerte Wand és kalte-rinne-strasse közti szakasza a Bécsi Alpok legszebb tájain keresztül vezető 300 km hosszú, jól kitáblázott Wiener Alpenbogen útvonal része.

 falkenstein-terkep.jpg

 Térképkivágat: WK 022 Semmering Rax Schneeberg 1:50 000 (freytag & berndt), www.freytagberndt.hu

A túra leírása

Orthof tanyától, a Raxra szép kilátást nyújtó nyeregből indulunk a piros és zöld jelzésű, 834.sz. úton, Luckerte Wand felé. Az aszfalt végén a jelzett ösvény balra felfelé tér le a széles útról, szép fenyvesben emelkedve hamarosan keresztezzük a kocsiutat, majd felkapaszkodunk egy erdős nyeregig, ahol több út is találkozik. Jobbra kanyarodunk a pirossal jelzett, széles kocsiútra, a táblával is jelzett Luckerte Wand irányba.

Nagyjából szintet tartó utunk elhalad egy nagyon magas magasles tornya mellett, majd pár perc után balra ágazik le egy táblával jelzett ösvény, ezt követjük meredeken felfelé a hegyoldalban. A zöld jelzésű, keskeny ösvény sűrű fenyőerdőben, nagy kanyarokkal kapaszkodik felfelé a Luckerte Wand oldalában. Ligetes fenyvesben érünk fel a hegy sziklákkal tarkított csúcsgerincére, jobbra fordulva követjük a jelzett utat egészen egy, a Luckerte Wand (1128 m) sziklafalának tetején álló pihenőpadig, ahonnan mesés kilátás nyílik a Raxra, a Schneebergre.

A jelzett úttól balra leereszkedünk a hegytető déli oldalára, a hegynek nevet adó (Lyukas Fal) impozáns átjáróbarlanghoz, melyen át tudunk mászni a Luckerte Wand északi oldalára. Visszatérünk a zöld jelzésű útra, majd leereszkedünk a hegyről a már ismert útvonalon egészen az erdős nyeregben található útkereszteződésig. Megkeressük a táblával jelzett Gaisskirchlein felé tartó utat, melyen kissé emelkedve folytatjuk túránkat.

A kényelmes szekérútból hamarosan balra ágazik le a jelzett ösvény, korláttal biztosított hangulatos ösvényen ereszkedünk egészen a nagy átjáróbarlangban kialakított zarándokhelyig, a Gaisskirchl kápolnáig. Nagy fakapun megyünk be az általában nyitva tartó templomocskába, érdekes módon egy pihenőhelyet találunk a barlang túlsó nyílásában. Visszatérünk a jelzett útra, mely egy nagy bal kanyarral tér le a Falkenstein függőleges sziklafalának tövébe.

A Falkenstein-barlang nyílásához (Falkensteinhöhle) a sziklafalhoz erősített, fából ácsolt lépcsősor vezet fel. A barlang melletti fal a sziklamászók kedvenc terephelye. Visszamászunk a turistaútra, majd balra fordulva folytatjuk utunkat a Falkenstein több helyen áthajló, merész sziklafalainak tövében. A kényelmes sétaút végül kiér az országútra (Kalte-Rinne-Strasse), melyen balra fordulva, lassan emelkedünk vissza kiindulópontunkra, Orthofba. Miután kibukkanunk a fák közül, keletre parádés kilátás nyílik a Breitenstein környéki mezőkre, a Pollereswand félbevágott sziklatömbjére.