Családi szurdoktúra egy bájos patakvölgyben

A Hohe Wand tömbjétől délre fekvő, erdős, dimbes-dombos vidék legnépszerűbb kirándulóhelye, az egész évben járható Johannesbachklamm bájos szurdoka. Az 1 kilométer hosszú, helyenként 60 m mély, mészkősziklákkal határolt völgyben csörgedező patak mentén már 1902 óta szolgálja a turistákat a jól kiépített, fából ácsolt pallókból, járdákból, hidakból álló családi sétaút.

A túra hossza: 3,6 km

A túra időtartama: 1,5 óra

Szintkülönbség: 150 m

Kiindulópont:

Würflach, parkoló a Johannesbachklamm bejáratánál. Megközelíthető az A2 autópálya Wiener Neustadt West lehajtójától a 26-os főúton Weikersdorfon át Gerasdorfig, ott balra, majd pár méter után jobbra Würflach felé. A faluba érve, a főutcán jobbra, majd a táblákat követve a Klammgassén balra, egészen az út végén kialakított, ingyenes parkolókig.

A túra jellege:

Könnyű, családi kirándulás jól jelzett, kitáblázott utakon, fahidakon, pallókon, széles lépcsőkön.

 johannesbachklamm-terkep.jpg

 Térképkivágat: WK 012 Hohe Wand Schneebergland 1:50 000 (freytag & berndt), www.freytagberndt.hu

A túra leírása

A kavicsos út menti parkolóból indulunk a Johannesbach csörgedező vize mellett. A széles út végén a Pecherhittn vendéglő hívogatja a kirándulókat, innen már csak a völgy aljában futó gyalogút folytatódik. Átmegyünk egy fahídon a patak túloldalára, és szép fenyőerdő szélén haladunk egy tisztásig. Kis hídon juthatunk át a túlparti pihenőpadhoz, jelzett ösvényünk azonban még az addigi parton folytatódik.

Rövidesen összeszűkül a völgy, meredek sziklafalak közt kanyarog az út, korláttal biztosított lépcsősorok, pallók, hidak váltogatják egymást. Néhol csak pár méter a szurdok szélessége, függőleges, mohos sziklafalak közt zúg a romantikus Johannesbach. Később kiszélesedik a völgyecske, tisztásra érünk, melynek közepén a Schutzhütte Johannesbachklamm nagy faépülete áll. A vendéglő június végétől szeptember végéig minden nap, előtte és utána viszont csak hétvégenként tart nyitva.

Ugyanazon az úton tudunk visszatérni kiindulási pontunkra, vagy tovább megyünk a kavicsos, széles kocsiúton, átmegyünk a hídon, majd kb. 100 méterre egy táblás elágazásnál élesen jobbra fordulunk egy erdészeti útra, követve a tanösvény útvonalát. Egy oldalvölgyecskében emelkedünk, majd a következő elágazásnál félig jobbra fordulva megyünk felfelé a jelzett úton. Pihenőpaddal ellátott erdős nyeregbe érünk, ahonnan öt felé ágaznak el az utak, továbbra is a tanösvényt (Erlebnisweg) követjük Würflach irányába.

Pár méter után jobbra hagyjuk el a széles kocsiutat, mérsékelten lejtő terepen, árnyas turistaúton gyalogolunk. Egy útszéli keresztnél, a pihenőpad mellett jobbra kanyarodunk és meredek, de széles erdei úton ereszkedünk a völgy felé. Az újabb elágazásnál, balra, Würflach irányába megyünk tovább, egy a völgy feletti sziklán álló pihenőpad után rövidesen leérünk a falu házai közé. A Felsgasse levisz a Klammgasséba, melyen jobbra fordulva érünk vissza kiindulási pontunkra, a parkolóba.