Látványos kilátóplatform, libegő, vasalt út, barlang, hamisítatlan alpesi környezetben

Az alsó-ausztriai Hochkar neve ismerősen cseng a télisportok kedvelőinek, a tartomány egyik legfontosabb síterepe azonban a nyári szezonban is megér egy kirándulást. Az Ybbs-völgyi Alpok déli részén 1808 méter magasságig tornyosuló, vadvirágos alpesi rétekkel, törpefenyvesekkel tarkított, hullámzó fennsíkot játszi könnyedséggel közelíthetjük meg. Nyáron a jó minőségű, díjmentes aszfaltúton közel 1500 méterig autózhatunk fel az alsó platóig, ahonnan kényelmesen libegőzhetünk fel a csúcs közelébe. A 360 fokos panorámát kínáló, a mélység felett kiépített, acéljárdás, függőhidas SkyTour a legnagyobb turistamágnes, de könnyű sétával hódíthatjuk meg a csúcsot is akár. A hegy mélyében húzódó barlangot vezetett túra során fedezhetjük fel, a komolyabb kihívásokat keresők pedig két, rövid, de technikai és egyéb látványelemeket nem nélkülöző vasalt úton tehetik próbára kalandvágyukat.

A Hochkar felfedezése

A hazánkban is roppant közkedvelt, meglehetősen hóbiztos síparadicsom nyári turisztikai hasznosítására számos okos megoldást fejlesztettek ki a sógorok. Ingyenessé tették a télen útdíjas, a felvonó alsó állomása körül kiépült, szállodákból, fogadókból, hüttékből álló telepre vezető jó minőségű aszfaltutat, ráadásul a rengeteg parkolóhelyet szabadon lehet használni. A fő gerincre futó négyüléses ülőlift szép időben folyamatosan üzemel, 2015-ben megnyitották a nagy népszerűségnek örvendő 360˚ SkyTour nevű kilátót, mely szintén szabadon látogatható és a hegy gyomrába nyúló érdekes barlangot is felfedezhetjük vezető segítségével. 2017-ben a már meglévő vasalt út (Heli-Kraft Klettersteig) beszálló szakaszához könnyebben járható létrát raktak, és még ugyanebben az évben egy újabb, kevésbé technikás, családoknak és kezdőknek is ideális klettersteiget is kialakítottak. Szállás bőségesen található szinte minden pénztárcának megfelelően, és autentikus ízeket kínáló vendéglátóhelyekből sincs hiány. Ráadásul mindez az átlagos osztrák árszínvonal alatt egy kicsivel.

A Hochkar elhelyezkedése, megközelítése

A Hochkar Alsó-Ausztria délnyugati szeglete, a Mostviertel hegyvidéki részének, az Ybbs-völgyi Alpok (Ybbstaler Alpen) Göstlinger Alpen nevű hegységének a legmagasabb tagja. A régió a nevét a Most-ról kapta, mely egy alacsony alkohol tartalmú gyümölcsbor, melyet almából vagy körtéből készítenek. A kristálytiszta vizű Ybbs-folyó, a vidék fő ütőere, manapság főleg első osztályú kerékpárútvonaláról ismert, völgyében az egyik legnagyobb település pedig Göstling, melyet sós vizű fürdője (Solebad) tesz az idegenforgalom térképére. A településtől délre, közvetlenül a stájer határon húzódik a Hochkar vonulata, melyet a Göstlingtől 8 km-re délre, a 25-ös úton elérhető Lassing falunál kezdődő alpesi úton közelíthetünk meg. A 9 km hosszú, viszonylag széles, kanyargós, remek burkolatú aszfaltút mintegy 800 méter szintkülönbséget győz le a völgyből indulva. A nyáron szabadon használható utat az időjárási helyzettől függően általában májusban nyitják meg és október végéig biztosan nyitva marad. Az út végén lévő, több szállodából, vendéglőből álló telepről indul a Hochkar tetejére a négyüléses ülőlift. Érdemes kocsival egészen a libegő alsó állomása melletti parkolóig (1470 m) felmenni.

A Hochkar látnivalói

A legnépszerűbb program a libegőzés, a négyüléses ülőfelvonó pár perc alatt felrepít a Hochkar fő gerincére (1770 m), a hegyi állomás, mely egyben a Geischlägerhaus vendéglő is egyben, pont az új kilátó és a Hochkar legmagasabb pontja között fekszik. Már a libegőúton tanulmányozhatjuk a Hochkar tipikus magashegységi világát, a törpefenyvesekkel tarkított, mészkősziklákkal pettyezett alpesi legelők, lágyan hullámzó vadvirágos rétek birodalmát.

A felvonó június közepétől szeptember elejéig hétfő kivételével, minden nap 9-től 16 óráig folyamatosan közlekedik, június első felében és szeptember, október hónapokban pedig csak hétvégén jár. Természetesen csak jó időben indítják el a drótkötélpályát. A 2019-es jegyárak: retúr: 19,50 €, egy út: 14,00 €, gyerek kedvezmény van, 6 éven alul ingyenes, részletes árinfók itt. A felső állomástól jobbra indulva, táblával és a szokásos piros-fehér felfestésekkel is jelzett kényelmes turistaúton jó 700 méter sétával érjük el a Hochkar csúcsát (1808 m), melyet egy láncos csúcskereszt jelez. A csúcskönyvbe be is írhatjuk a csúcstámadás tényét. A végig jól követhető út a gerinc északi oldalában végig kitűnő kilátással bírva, egy sífelvonót keresztezve, kanyarogva kapaszkodik fel a legmagasabb pontra (Hochkargipfel).

A csúcsról lenyűgöző körpanoráma tárul elénk szép időben, déli irányban, kissé balra, a Hochschwab vonulatától az Eisenerz-i Alpok csúcsain és az Ennstaler Alpen csipkés hegyláncain át a Dachstein havas ormáig gyűjtögethetjük szemeinkkel a hegyeket. Állítólag még a Grossglockner is látszik, bár ott jártunkkor, a párás időben csak elképzelni tudtuk a hegyóriásokat. Miután kigyönyörködtük magunkat, ugyanazon az úton térjünk vissza a hegyi állomáshoz, ahonnan a betonúton gyalogoljunk az adótorony felé. A nem túl vonzó létesítmény mögötti hegyormon, a Noten nevű előcsúcson (1780 m) alakították ki a 2015-ben nyitott 360˚SkyTour nevű kilátót, mely az egyre divatosabb „skywalk”-ok sorát gyarapítja. Az adótoronyhoz érve, annak jobb oldalán indul a platformhoz vezető lépcsősor. A dél felé meredeken letörő sziklakúp oldalához erősített acéljárda és a 60 méteres vasrácsos aljú függőhíd nem a tériszonyosok vágyálma, a kilátás mindenesetre parádés, tiszta időben állítólag több mint 100 kétezres csúcsot lehet megszámlálni innen. A horizont a Duna völgyétől, a Hochshwab masszívumától a Magas-Tauern vonulatáig terjed. Az összesen 900 méter hosszú ösvény egy része a híd, mely néhol 120 méter magasban húzódik, és az acélból készült, a talajtól 8,5 méterre kiemelkedő platform, mely Alsó-Ausztria legmagasabban lévő épített kilátója egyben. A SkyTour hóhelyzettől függően május elsejétől október 31-ig van nyitva és ingyenesen látogatható.

Tipp: Akinek nagyobb, komolyabb sétára van kedve és/vagy meg akarja spórolni a viszonylag borsos felvonódíjat, kondíciótól függően egy-másfél óra alatt tud felgyalogolni a Hochkar csúcsára. A legszebb útvonal felfelé a Scheinecksattel nyergén át fut. Az alsó állomás melletti parkolóból az Almgasthof melletti széles úton induljunk felfelé, de a kápolna utáni táblás elágazásnál jobbra térjünk le a kék sávval jelzett turistaútra. Ezt kell végig követni, az elágazásoknál a Hochkargipfel tábla mutatja a helyes utat. Az út a Scheineck-nyereg után élesen balra fordulva emelkedik a törpefenyveses, sziklás hegyháton a főgerincig, ahol jobbra pár perc a csúcs.

A Hochkar-barlang (Hochkarhöhle)

A Hochkar mészkőgyomrában, 100 000 éve kialakult, 650 méter hosszú mészkőbarlangot vezetett túrán nézhetjük meg. A barlang nincs kiépítve, kivilágítva, a bejáratnál kapunk fejlámpát és sisakot, az állandó hőmérséklet 8 fok körül van, szóval megfelelően öltözködjünk, több mint 100 méter szintkülönbséget is le kell győznünk a sziklákon, lépcsőkön le-föl gyalogolva, erre mindenképp számítsunk. A túravezető részletes információval, szórakoztató anekdotákkal traktálja németül a látogatókat, kérésre angolul is fordítja a lényeget. A kb. 90 perces látogatás során oda-vissza bejárjuk a barlangot, megcsodáljuk a hatalmas termeket, a sziklaomlásokat, a cseppkőformációkat. Jegyet a felvonó alsó állomásának kasszájában lehet váltani 11 euróért (gyerek: 6 €). Júliusban és augusztusban minden szerdán 14 órakor indul vezetett túra, azon kívül minden második vasárnap is szintén délután kettőkor. Részletes infók itt.

Vasalt utak a Hochkaron

A Hochkar sem maradhat Klettersteig (via ferrata), magyarul vasalt út nélkül. Két, rövid, de látványos, élményekben és technikai elemekben gazdag utat járhatunk végig. A régebbi, a Heli-Kraft a komolyabb, C besorolású, azaz nehéz, ellenben elég rövid, kb. 350 m hosszú, 100 méter szintemelkedéssel. Egy óra alatt végigjárható, a beszálláshoz félóra alatt érünk el a fenti parkolóból, a via ferrata végétől pedig félóra sétával vissza is sétálhatunk. A beszállási ponthoz az Almgasthof melletti úton induljunk felfelé, a libegőtől jobbra haladó széles úton, táblák mutatják a helyes irányt. 2017 őszétől egy új indulási pontot alakítottak ki, mivel az eredeti, mely továbbra is használható, nedves időben kellemetlenül csúszós volt, a C nehézségű sziklafal sokaknak feladta a leckét. Az új B nehézségű, igen látványos létra valamivel könnyebb kezdést ad az amúgy igen technikás útvonalnak. Útközben három drótkötélhíd is tarkítja a mászást, több helyen meglehetősen kitett az út, inkább gyakorlottabb mászóknak ajánljuk. Természetesen teljes via ferrata készlet sisakkal kötelező, és nem árt a kesztyű sem.

A másik, egy családi jellegű útvonal, a 2017-ben elkészült Bergmandl-Klettersteig, kb. 280 m hosszú, 130 m szintkülönbségű, B/C nehézségű vasalt út, melyet nagyobb gyerekeknek, kezdőknek is bátran ajánlhatunk. Három különböző részből áll, az egyes sziklák között gyalogolni kell erdős terepen, sárga pöttyökkel jelzik az összekötő szakaszokat, nem egyszerű a tájékozódás, nagyon kell figyelni. A beszállási pont a Hochkar Schutzhaus mögötti úton indulva érhető el, a Bergsee felé menjünk, majd a sífelvonó után egy jobbra álló, B nehézségű sziklafal lesz a kezdőpont (1530 m). A harmadik szakasz vége egy sziklakúp tetején álló kunyhó (1660 m), ahonnan remek kilátás nyílik a mélyben fekvő alpesi üdülőtelepre. A kis hüttéből kisétálunk a murvás útra és balra fordulva ereszkedhetünk vissza a kiindulási pontra, útközben érdemes kitérőt tenni a kissé jobbra fekvő, festői Bergsee-hez, a hóágyúk utánpótlására hivatott víztározóhoz.

Felszerelés kölcsönzés: Hochkar Schutzhaus, nyitva júliustól októberig minden nap, csütörtök és péntek kivételével. Teljes szett díja: 18 €, gyerek méretet is tartanak.

Vendéglátás a Hochkaron

A Hochkar legnagyobb szállója, a tényleg gigantikus JUFA Hochkar-Sport-Resort elsősorban a családokat és iskolás csoportokat célozza, a mellette álló lakájos JoSchi Almgasthofot is tiszta szívvel tudjuk ajánlani, étterme is remek. A JoSchi „birodalomhoz” tartozik még a közvetlenül mellette lévő kedvezőbb árú Sportpension, ill. az egy szinttel lejjebb lévő négycsillagos, igényes JoSchi Sporthaus is. Rajtuk kívül még a három csillagos Hochkarhof kínál szobákat.

Enni, a fentieken kívül a kedélyes Hochkar Schutzhaus menedékházban, ill. a mellette álló Latschen-Almban tudunk.