Jéghideg vizű gyógyvíz, echte császárkori miliőben

Bad Fischau, az egyedülálló kristálytiszta vizű, hidegvizes gyógyfürdő igazi unikum, ráadásul hamisítatlan monarchia korabeli kinézete mit sem változott az elmúlt jó száz évben. A zöld-sárgára festett, fából épült öltözőkabinok sora, a változatlanul hagyott, eredeti férfi és női medencék, a Habsburg sárgára festett épületek hűen idézik meg a császári korszakot. A rendkívül romantikus fürdőt a sok zöld felület, a napozórétek, a terebélyes vadgesztenyefák teszik még vonzóbbá. A Bécsújhelytő pár km-re található fürdő ideális levezetése a közeli Hohe Wand izzasztó túráinak, a 19 fokos termálvíz tökéletesen felfrissíti, regenerálja a kirándulásban megfáradt vendégeket.

A fürdő rövid története

A Bécsi-medence nyugati szélén húzódó termál vonal legdélebbi gyógyforrását, természetesen már a kelták és a rómaiak is ismerték, az első, kezdetleges fürdőházat 1771-ben emelték a helyi lakosok részére, mely megalapozta a későbbi ismertséget is. Az 1870-es évek elejétől vált ismertebbé a fürdőhely, ekkor építették a medencéket is, majd 1898-ban Rainer főherceg, I. Ferenc császár unokaöccse, vásárolta meg a fürdőt. Ő fejlesztette igazi fürdőhellyé, ekkor épültek a híres zöld-sárga kabinsorok, a medencék és az épületek is megkapták mai, egyedi, összetéveszthetetlen alakjukat. Egészen 1992-ig Habsburg tulajdonban maradt a fürdő, azóta a helyi önkormányzat a fenntartó.

A fürdő látogatása

Valódi időutazás élményét kínálja a Fischauer Thermalbad, sehol máshol nem érezhetjük és élvezhetjük a monarchia kori fürdőzés élményét ilyen eredeti környezetben, mint itt. A fürdőkomplexum szíve a két medence, a nagyobb, a Herrenbecken, az uraknak volt egykor fenntartva, a kisebbik, Damenbecken, pedig a hölgyek fürdőhelyszíne volt egykoron. A nagyobb medence szélén találjuk a 19 fokos termálforrást, mely teljesen átlátszó, kristálytiszta vizével táplálja a fürdőt. A női medence érdekessége, a bokáig érő előfürdő, melyben a hölgyek tudták hozzászoktatni a hideg vízhez habtestüket, nem kellett egyből teljes testtel beereszkedniük a létrán a medencébe. A két medencét három napozórét veszi körül, melyeket a jellegzetes zöld-sárga színre festett, számozott öltözőkabinok hosszú sora szegélyez. Sajnos az egyszeri vendég csak kívülről csodálhatja ezeket a példásan felújított, rendbetartott kabinokat, melyek túlnyomórészt helyi családok bérlésében állnak, akár már generációk óta.

Az újabb idők fejlesztése, a nagymedence mellett kialakított gyermekfürdő és a főbejárat mellett, balra lévő épületben lévő wellness terület, finn és bioszaunával, gőzfürdővel, és ultramodern infra nyugágyakkal. A főbejárati épületben kávézó üzemel, a két medence között áll egy Habsburg sárgára festett régi épületben az étterem, tágas terasszal.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Fischauer Thermalbad, Bad Fischau-Brunn, Hauptstrasse 10.

Megközelítés:

Autóval az A2 autópályáról, északról, Bécs felől, Wöllersdorf, délről pedig Wiener Neustadt West lehajtónál jöjjünk le, majd Bad Fischau felé, a jelzőtáblák útmutatása szerint menjünk. A főbejárat a Hauptstrasséról nyílik, a szabadon használható parkoló az oldalsó bejárat mellett, a Badgasse végében található.

Nyitvatartás:

Nyári szezon, májustól szeptemberig: 9.00 – 20.00

Téli szezon: kedd-vasárnap 7.00 – 15.00, a szaunák 15-18 és 19-22 óra között üzemelnek.

Belépő:

Felnőtt: 8,50 €, télen a medencékben való fürdőzés ingyenes! A szauna használatért külön díjat kell fizetni! 3 órás jegy: 10,00 €. Az aktuális belépő árakért és nyitvatartásért keressük fel a fürdő honlapját! Niederösterreich kártyával ingyenes!