Könnyű túra a Seetal völgyében

Alsó-Ausztria legnagyobb természetes hegyi tava, a Mostviertel régióban fekvő Lunzer See, az erdős hegyekkel körülölelt tó az alsó tagja a Seetal völgyében sorakozó tavaknak, melyeket könnyű túrával érünk el. A három tó útjának is nevezett, közkedvelt útvonalon járjuk be a Dürrenstein északi oldaláról lefutó völgyet, a stranddal is felszerelt legnagyobb tótól, a Lunzer See-től indulva, először a hatalmas sziklafalak árnyékában megbújó zöld színű Mittersee mellett megyünk el, majd utunk végét a festői Obersee tava jelenti.

A túra hossza: 14,1 km

A túra időtartama: 4 óra

Szintkülönbség: 750 m fel, ugyanennyi le

Kiindulópont:

Lunz am See, Seehof parkoló, a Lunzer See keleti szélén, megközelíthető Lunz am See-ből a tó felé vezető aszfaltúton, végighajtunk a tó északi partján, és Seehof településrészen, a buszfordulónál találjuk a fizetős parkolót. Díjfizetés a parkolóautomatánál!

A túra jellege:

Könnyű, de hosszú gyalogtúra remekül jelzett, kitáblázott turistautakon, túlnyomórészt kényelmes, széles, murvás, a közforgalomtól elzárt kocsiúton. Útközben vízvételi lehetőség a Rainer-forrásnál, piknikezőhely az Obersee partján. Az út teljes egészében járható babakocsival, bár néhol előfordulnak meredek szakaszok, de a legnagyobb tereplépcsőt szerpentinen küzdjük le. Fizetős, kiépített strand a Lunzer See északi partján. A túrát lehet hosszabbítani az Obersee felett elterülő legelőkön fekvő Herrenalm hegyi tanyáig, mely vendéglőként is működik nyári szezonban. A túra gyerekekkel is megcsinálható, azonban az út elég hosszú és egyhangú, kell hozzá kitartás!

A túra leírása

A Lunzer See keleti szélén lévő Seehof parkolóból (618 m) indulunk az aszfaltúton, 150 méter után érjük el a Schloss Seehof impozáns neobarokk épületét. A mintegy 700 éves múltra visszatekintő kastélyt 1897-ben vásárolta meg a tolnai Festetics grófi családtól Karl Kupelwieser, azóta is a család tulajdonában áll. Jelenleg többek közt az erdészet központja működik itt. A következő Y alakú, jelzőtáblás elágazásnál jobbra tartunk az Obersee felé. Egy gyönyörű gesztenyefa allén hatolunk be az itt még széles Seetal völgybe, majd kissé feljebb, egy sárga jelzőtáblánál balra bújunk be az erdő fái közé, köves talajú, néhol gyökerekkel szabdalt ösvényünk levágja a kocsiút nagy kanyarját. Babakocsisok nyugodtan maradhatnak a murvás úton. Rövidesen az ösvény visszacsatlakozik a murvás útba és enyhén emelkedni kezd a szűkülő völgyben.

Egyre nagyobbak lesznek a völgyet keretező sziklafalak, és rövidesen előtűnik az út jobb oldalán a középső tó, a 330 m hosszú és 50 m széles Mittersee (766 m) zöldes víztükre. A tó felett látványosan emelkedik ki a Höherstein (1118 m) sziklatömbje. A folyamatosan, de lassan emelkedő erdészeti út nagy sziklafalak tövében kúszik be az összeszűkülő völgybe, balra lent a Klause nevű sziklaszorosra pillanthatunk le. A monumentálissá váló hegyek közt erősebb kaptatóval, majd néhány széles kanyarral küzdünk le egy komolyabb tereplépcsőt, az eddig lent a völgy mélyén csordogáló Seebach, a Ludwigfall vízesésen át szakad le a falakról. A zuhatag után még következik pár nagyobb kanyar, majd a szintben haladó útról jobbra egy tábla mutatja az utat, a pár méterre fekvő Brüllender Stier barlang nyílásához, melyben hallani lehet a víz robajlását. A kis kitérő után pár méterre, balra mehetünk a nem messze lévő Rainer Quelle forráshoz, ahol megtölthetjük a jéghideg vízzel kulacsainkat. A következő útjelzőtáblától pár perc alatt kiérünk a völgy felső végét lezáró Obersee (1114 m) fenyvesekkel határolt partjára. A tó végében egy pihenőpadot is találunk, ideális piknikezőhely, balra felfelé folytatódik tovább a jelzett turistaút a Herrenalm és a Dürrenstein felé. A 14 hektár nagyságú, mintegy 15 m mély tó déli oldalán vezet egy jelzetlen ösvény a meglehetősen vizenyős talajon, a zsombékos területről új perspektívából nézhetjük meg a tavat, a közepén lévő szigettel. A tó körül nem vezet járható út. A pihenő után, ugyanazon az úton gyalogolunk vissza kiindulási pontunkra, a Seehof parkolóba.

Hosszabbítás:

Nyári szezonban, szép időben a 2-es számú, piros-fehér-pirossal jelzett ösvényen felkapaszkodhatunk közel 300 méter szint leküzdésével a gyönyörű körkilátást nyújtó Leonhard Kreuz (1406 m) magaslatához, majd a nyereg túlfelén leereszkedve a Herrenalm (1327 m) hegyi tanya június közepétől szeptember közepéig nyitva tartó vendéglőjéhez juthatunk. (Hétfő szünnap!) Gyakorlott, jó kondiban lévő túrázók, a Leonhard-kereszttől mászhatnak fel a Dürrenstein (1878 m) csúcsára.