A tó és a hegyek tökéletes harmóniája

Salzkammergut tóvidékének egyik legszebb és legnépszerűbb tava, a Felső-Ausztria és Salzburg tartomány határán fekvő elbűvölő szépségű Wolfgangsee. A minden oldaláról merész hegyláncokkal körülvett tó fővárosa, az északi parton épült, gótikus zarándoktemplomáról híres St. Wolfgang városa.

A Wolfgangsee leírása

A tó Szent Wolfgang regensburgi püspökről kapta nevét, aki 976 körül érkezett a tó partjára, remeteként élt a vadonban, majd templomot építtetett, melynek köré épült később St.Wolfgang városa. A tó eredeti neve, Abersee, még fel-feltünedezik leírásokban, feliratokban.

A 15 km hosszú, északnyugati-délkeleti irányban fekvő tavat északról a Schafberg (1782 m) hatalmas hegytömbje uralja, a Falkenstein sziklánál függőlegesen szakad le a tó kékeszöld vizébe. A déli oldalon jellegzetes formájú sziklapiramisok emelkednek, a Zwölferhorn, a Bleckwand, a Sparber. A tavat autóval és kerékpárral sem lehet teljesen körüljárni, az északnyugati part St.Wolfgang és St.Gilgen között csak a régi zarándok gyalogúton járható.

Főbb települések a tóparton

St. Wolfgang

A tó „fővárosa” St.Wolfgang az egyetlen part menti település, mely Felső-Ausztriához tartozik, és egyértelműen a legszebb, leglátványosabb város egész Salzkammergutban. Legfőbb látnivalója, a városképet meghatározó gótikus zarándoktemplom.

A városka nyári szezonban meglehetősen túlzsúfolt, az egész városközpont egy nagy makulátlan díszlet, szuvenír boltokkal, éttermekkel, szállodákkal. A turisták szó szerint egymás hegyén-hátán tolonganak, a pár utcácskából álló városközpont teljes egészében sétálózóna, az autóforgalom a város alatti alagúton keresztül folyik.

A belváros híres épülete, a Weisses Rössl, Fehér Ló, szálloda, mely népszerűségét a benne játszódó, Ausztriában rendkívül népszerű operettnek köszönheti. A jelenleg luxusszállodaként funkcionáló intézmény extravagáns, a tavon lebegő úszómedencéire érdemes rápillantani a templom tavi árkádos mellvédjéről.

St. Wolfgangból számos kitűnő gyalogtúra kínálkozik a meseszép alpesi környékre. A legnépszerűbb úti cél a Schafberg (1782 m) óriási tömbje, melyre a városkától 1 km-re nyugatra lévő fogaskerekű alsó állomásától mehetünk fel kényelmesen. www.schafbergbahn.at

St. Gilgen

A Wolfgangsee északnyugati csücskében fekvő St. Gilgen csupán 29 km-re fekszik Salzburghoz, népszerűségét elsősorban festői környezetének köszönheti. Magában a városkában nincs túl sok látnivaló, bár érdemes egy rövid sétát tenni az alpesi stílusú, muskátlitól roskadozó, gyönyörűen rendben tartott házakkal ékes apró városközpontban és a hajóállomás közelében lévő hangulatos parti sétányon. Itt egy jól felszerelt játszóteret is találunk a gyermekes családok nagy örömére.

St. Gilgenben is dúl a Mozart-kultusz, ugyanis a parttól nem messze lévő Ischlerstrasse 15. számú házban született a csodagyerek édesanyja, Anna Maria Pertl 1720-ban. A szépen felújított épületben emlékkiállítás látható. www.mozarthaus.info

A városka zegzugos, kis terekből álló központjában magasodik a Szent Egyed-plébániatemplom, az idők során többször is átépített épület barokk belsővel bír, legszebb része a templomhoz csatlakozó, fallal körülvett csodás fekvésű temetőudvar.

A Pichlerplatzon egy régi épületben alakították ki a helytörténeti múzeumot (Heimatkundliches Museum), melyre egyszerűen csak Heimathaus felirat figyelmeztet. St. Gilgen minden bizonnyal legtöbbet fotózott helye az elragadóan bájos, színes zsalus, muskátliktól roskadozó Városháza (Rathaus) épülete, előtte a híres, kecses Mozart-kúttal, a már-már giccsbe hajló terecske a salzkammerguti városok egyik archetípusa.

A parton jól felszerelt Strandfürdő is működik. A város délnyugati részéről indul a kabinos felvonó a Zwölferhorn 1522 méteres csúcsára, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a tóra és remek gyalogtúrákat tudunk tenni az álomszép alpesi legelőkön. http://www.12erhorn.at/

Strobl

A Wolfgangsee harmadik városkája a tó délkeleti sarkában található, az előbbi kettőnél sokkal kevésbé zsúfolt, ide pihenni, feltöltődni, kirándulni járnak a turisták. A legnépszerűbb séta a település felett magasodó Bürgl (745 m) hegyét megkerülő kényelmes, látványos sétaút.

Gyakorlati tudnivalók

Megközelítés

A Wolfgangsee remekül megközelíthető, déli oldalán fut a 158-as főút, mely Salzburgot köti össze Bad Ischl városával.

Közlekedés

Hajójárat közlekedik St.Gilgen – St.Wolfgang - Strobl útvonalon több kikötővel. Menetrend, árak: www.schafbergbahn.at

Kerékpárút St.Wolfgangból Strobl-on át, a déli parton keresztül St. Gilgenig. Kölcsönzés: http://wolfgangsee.salzkammergut.at/detail/article/radverleihe.html

Parkolás

A parkolás egyedül St. Wolfgang városában jelenthet problémát, táblákkal jelzett kiépített parkolóhelyek vannak több helyen is a városban, meglehetősen drágán. A legjobb a Schafbergbahn alsó állomása melletti nagy parkoló, ez a legkedvezőbb árú is (4 euro/nap).

http://wolfgangsee.salzkammergut.at/