Könnyű túra a Grundlsee és az Altausseer See közt magasló hegycsúcsra

A stájer Salzkammergut központi városától, Bad Ausseetól északra tornyosuló Tressenstein (1201 m) kilátótoronnyal koronázott kúpja szerény magassága ellenére a régió egyik legközkedveltebb panorámáját nyújtó helye, könnyű elérhetőségének és centrális elhelyezkedésének köszönhetően. Rövid túránkra az autóval megközelíthető Tressensattel nyergéből indulunk, de a kilátó Bad Aussee vagy Altaussee városából is elérhető egy kicsit hosszabb, de nem fárasztó kirándulás keretében.

A túra hossza: 2,9 km

A túra időtartama: 1 óra, pihenők nélkül

Szintkülönbség: 250 m fel, ugyanannyi le

Kiindulópont:

Gasthof Trisselwand, a Tressensattel nyeregtől délre álló fogadó, fizetős parkolóhelyek az út szélén (automata, csak készpénz, érmék). Megközelíthető egy keskeny aszfaltúton Grundlsee vagy Obertressen irányából. A Grundlsee turista irodától kb. 7 km.

A túra jellege:

Rövid gyalogtúra jól jelzett meredek ösvényeken, turistautakon. Az útvonal a kaptató ellenére nem nehéz, gyerekekkel is vállalható. A torony szabadon látogatható. A kilátó és az útvonal télen zárva van!

A túra leírása

A Trisselwand fogadó környéki parkolóból indulunk, maga a vendéglő inkább kocsmaként üzemel, főként a helyi erők látogatják, csak italokat szolgálnak fel, szóval ne várjunk egy klasszikus hütte feelingre, az amúgy szép terasz is meglehetősen lepukkant benyomást kelt. Az épülettől déli irányba, a 238-as úton megyünk egy házcsoportig, jobbra kanyarodó utunkról pompás kilátás nyílik a Trisselwand gigászi sziklafalára. Az erdőbe érve táblás elágazáshoz érünk, ahol balra fordulunk a Tressenstein (1201 m) felé. Köves turistaúton szellős bükkerdőben emelkedünk, majd szélesebb útra váltunk, de kissé feljebb jobbra térünk le a murvás kocsiútról. Keskeny ösvényünk meredeken kapaszkodik a hegy oldalában, néhol már kilátás is kínálkozik a Trisselwand felé.

Rövidesen enyhül a kaptató és felérünk a hegy tetejére, a pár éve átadott, többszintes, fából épült kilátótoronyból (Tressensteinwarte) fantasztikus panoráma nyílik a környező tájra. Északra az Altausseer See, mögötte a Loser vonulata, balra a Sandling, a Sarstein és a Zinken tömbje, egész hátul a Dachstein gleccsere világít. Gyönyörűen látszik a hosszan elnyúló Grundlsee sötéten csillogó víztükre és a Trisselwand hatalmas mészkősziklafala. A magasabb fák kissé korlátozzák a kilátást északkeleti irányban és Bad Aussee sem látszik a toronyból, de a kilátótól pár méterre, az adótorony után, egy jól követhető, táblával is ellátott ösvény vezet ki a hegy déli letörése felett kiépített platformra, ahonnan igazán zavartalan panorámát élvezhetünk a mélyben térképként elterülő patinás fürdővárosra, Bad Ausseere. Egy jó távcsővel még a két Traun folyó összefolyására épült Mercedes-csillag hidat is jól lehet látni. Kalandvágyóbbak még egy kilátóhelyre is lemászhatnak, ahonnan nyugat felé kapunk zavartalan panorámát. A platformtól, közvetlenül az adótorony előtt balra vezet le a keskeny ösvény, itt óvatosan közlekedjünk!

A hegy tetejéről ugyanazon az úton ereszkedjünk vissza kiindulási pontunkra.