Egyházi kincsek gazdag tárháza a romantikus Sankt Wolfgangban

Salzkammergut egyik legfelkapottabb üdülőhelye a festői fekvésű Sankt Wolfgang leghíresebb nevezetessége, a városképet uraló impozáns, gótikus Búcsújáró templom, melynek legértékesebb műalkotása a Michael Pacher tervezte szárnyasoltár, a gótikus egyházi művészet egyik csúcspontja. A Wallfahrtskirche, Szent Wolfgang nevezetes búcsújáró temploma a gótikus és barokk egyházi kincsek gazdag tárháza.

A templom története

A legenda szerint a viszály és romlás sújtotta Bajorország világi zaja elől Wolfgang a tó feletti, Falkenstein hegyére vonult vissza a zord vadonba, ám remeteéletét a Sátán sem hagyta zavartalanul. Úgy határozott, fejszéjét messze a mély vadonba hajítja a hegy csúcsáról, s ahol azt megtalálja, ott lesz Isten kiválasztott helye. Ezen a helyen épült meg aztán Szent Wolfgang temploma.

A valóságban a tóparti város és templom alapítójaként jelentős misszionáriusi munkát kifejtve tevékenykedett a környéken a már 1052-ben szentté avatott püspök, az itt megépült templom pedig a nagy tiszteletben álló szent zarándokhelyévé lett már a XII. században. A varázslatos szépségű Aberseet is nevéről átkeresztelve hívják Wolfgangsee-nek.

A kezdetben egyszerűbb kápolnát is már császárok és pápák keresték fel, Európa négy legismertebb búcsújáróhelyeként tartották számon. A kápolnát a zarándokok bővítették román stílusú templommá, mai formája az 1429-es tűzvész utáni nagyszabású építkezéssel alakult ki, Simon Reuchlin mondsee-i apát kezdeményezésére 1451-77 között. A kötelező jellegű barokkosítás a XVII. és a XVIII. században elsősorban a belső díszítést és a berendezést érintette.

A templom látogatása

Kívülről nézve a templom nagyon masszívnak, robusztusnak tűnik. A tó irányába egy kis udvar nyílik, az átjárón keresztül gyönyörű kilátás tárul a tóra és a hegyekre. A fehérre festett, vaskos tornyot jellegzetes harang formájú sisak fedi.

A templomba a bélletes déli főkapun lépünk be, melyet Wolfgang gótikus mellszobra díszít. A déli, a nyugati és a északi homlokzat maradt meg a tűzvész előtti román stílusú templomból. A templom gótikus belsejében misztikus hangulatot teremt a beszűrődő színes fények játéka.

Tekintetünket mágnesként vonzza a szentélyben álló szárnyas oltár. A tiroli Michael Pacher által 1471-81 között alkotott oltár a gótikus szakrális művészet legértékesebb alkotásai közé tartozik. A nyitott szárnyakkal 6,5 méter széles, 11,2 m magas oltár  szekrényében a megkoronázott Mária könyörögve térdepel a koronás, trónon ülő Krisztus előtt, kétoldalt Szent Wolfgang és Szent Benedek alakjai állnak, körülöttük 16 angyalfigura látható. A predellán a három királyok alakjai láthatók. Érdemes alaposan szemügyre venni a csodálatosan cizellált, elképesztő gazdagsággal és részletességgel megalkotott szobrokat, reliefeket, táblaképeket. A gótika bensősége és a korai olasz reneszánsz legszebb stílusjegyei ötvöződnek meglepően egységes harmóniában a gazdagon aranyozott műben.

Kiemelkedő műemlék még a templom szószéke a bájos kis angyalokkal, mely Meinrad Guggenbichler mondseei mester munkája. Szintén Guggenbichler alkotása a Rosenkranzaltar (Rózsafüzér-oltár), ill. az osztrák barokk szobrászat egyik fő műve, a Szenvedő Krisztus alakja, az északi oldalon lévő két kápolna között. Szent Wolfgang kápolnája a püspök által egykoron épített cella helyén áll, ez a szent tiszteletének centruma, közepén kis barokk oltárral (Guggenbichler-1713). A töméntelen itt elejtett pénzérme lerótt kegyeletként marad itt a zarándokok által.

A templom harmadik leghíresebb emléke az ún. Schwanthaler-Doppelaltar, a templom közepén álló kettős oltár, mely Thomas Schwanthaler alkotása 1675-76-ból és eredetileg a templom főoltárának szánták a Pacher-oltár helyére. A bámulatosan gazdag díszítésű, arany és fekete színekben pompázó kompozíción összesen 68 angyalt számolhatunk össze. A jobb oldali panelen Szent Wolfgang látható trónján, a bal oldali pedig a Szent Család jeruzsálemi zarándoklatát jeleníti meg.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Wallfahrtskirche, St Wolfgang, Markt

Megközelítés: a templom a városka főterén található. St. Wolfgang rendkívül népszerű üdülő- és kirándulóhely, a parkolás nem egyszerű a városban.

Nyitva tartás: nyáron minden nap 8-tól 18 óráig, télen 8-tól 16 óráig.

Belépő: a templom szabadon látogatható

http://www.pfarre-sankt-wolfgang.at