Salzkammergut legnépszerűbb kilátóhegye

Az 1782 m magas Schafberg a Salzkammergut leglátogatottabb és legcsodálatosabb hegycsúcsa, tetejéről 360 fokos, felejthetetlen körpanoráma tárul a régió 14 tavára. Az északi oldalán meredek sziklaletörésben végződő hegyre fogaskerekű vasút kanyarog fel a romantikus St. Wolfgang városából.

A Schafberg megközelítése, látogatása

A jellegzetes alakú Schafberg (1782 m) három nagy tó, a Wolgangsee, a Mondsee és az Attersee között tornyosul. Déli, füves, legelőkkel borított szelídebb oldala néz a Wolfgangseere, míg északi oldala több száz méteres merőleges sziklafallal zuhan le a mélybe. Tetejéről az egész Alpok egyik leglenyűgözőbb panorámája tárul fel, jó időben 14 tavat láthatunk innen, délre a Dachstein gleccsere zárja a horizontot.

A Schafberg már-már zavaró népszerűségét, a parádés kilátás mellett könnyű megközelíthetőségének köszönheti. 1893 óta pöfög a hegycsúcsra St. Wolfgang-ból a fogaskerekű vasút, mely tömegével hordja fel a kirándulókat. A hegy tetején áll Ausztria legrégebbi alpesi menedékháza, már 1862-ben hütte épült a csúcson.

 schafbergmap.jpg

 Térképkivágat: WK 282 Attersee, Traunsee, Wolfgangsee 1:50 000 (freytag&berndt), www.freytagberndt.hu 

Schafbergbahn

 Rekordidő alatt, egy éven belül épült meg 1892-93-ban Ausztria máig legmeredekebb fogaskerekű pályája. A tóparti alsó állomástól 40 perc alatt pöfögnek fel a piros kocsik mintegy 1190 méter szintkülönbséget legyűrve a hegycsúcs alatti felső állomásig. Április végétől október végéig minden nap közlekedik a vonat. Nyári hétvégeken a régi vonatok szerelmesei választhatják a korabeli gőzmozdonyos járatokat is némi felárért cserében.

A pálya legnagyobb meredeksége eléri a 26 %-ot, az egész vonal hossza 5,85 km, melyet kb. 35-40 perc alatt tesz meg a jármű. Jó időben, nyáron, nemcsak hétvégenként rengetegen próbálnak meg feljutni a Schafbergre a fogaskerekűvel, ilyenkor a hivatalos menetrenden túl pótjáratokat közlekedtetnek, de így is gyakran előfordul, hogy akár órákat kell várni a legközelebbi szabad vonatra. A kasszánál nagy kijelző mutatja, hogy melyik a legközelebbi járat, amelyikre még van szabad hely. A jegyért általában nem kell sokat sorban állni, de nagy szerencse kell hozzá, hogy a következő vonatra már kapjunk helyet. Már az alsó állomáson le kell foglalnunk a helyet a visszafelé tartó vonatra.

A vonat indulásáig biztosan lesz elég időnk egy kiadós sétára a tóparton vagy akár még a 15 perc sétára lévő St. Wolfgangba is bemehetünk. Parkolni legcélszerűbb az állomás melletti, attól közvetlenül nyugatra lévő nagy parkolóban. Amúgy ez a legkedvezőbb árú parkolóhely az egész városban, napi díj: 4 euro. Autóval a Schafbergbahn feliratú táblákat kövessük, keresztül kell jönni a város alatti alagúton, onnan még pár perc az állomás.

A Schafberg

Már a felfelé vezető út varázslatos, idilli rétek, bujazöld legelők között fúrja magát egyre feljebb a piros motorvonat. A középső állomástól, Schafbergalpe (1363 m), már teljesen kitárul a panoráma a Wolfgangsee felé, és 10 perc múlva felérünk a hegyi állomáshoz. Kényelmes, kövezett szerpentinút kanyarog fel a hegytetőn álló Schafbergspitze hotelhez. A vendéglő hatalmas teraszáról pazar kilátás nyílik a mélyben fekvő Wolfgangseere, a környező hegycsúcsokra egészen a hatalmas Dachsteinig. Az épület mögött a sziklafal peremén korláttal biztosított panorámaút tekergőzik. Irdatlan mélység felett állunk, a sziklafal merőlegesen szakad le a mélybe, a félhold alakú Mondsee és jobbra a hosszúkás Attersee uralja a látványt.

A szakadék szélén maradva nyugat felé pár perc alatt elérünk az elképesztően meredek sziklafal tetején egyensúlyozó Himmelspforte menedékházhoz. A fogadó a nevét a közelében lévő sziklakapuról kapta, mely tényleg olyan, mintha a mennyekbe vezetne. Innen indul a meredek, igen látványos Himmelpfortesteig, melyről északi irányban lehet leereszkedni a hegyről.

A háztól nem messze, egy sziklán álló kereszttől lélegzetelállító panoráma nyílik a Mondseere és a Schafberg vad sziklafalaira. Kitűnő túralehetőség gyalogosan leereszkedni a hegyről, vissza a városba a Schafbergalpén keresztül végig kényelmes, jól jelzett turistaúton.

Gyakorlati tudnivalók

Menetrend

Április végétől október végéig minden nap közlekednek a vonatok. 9.15 órakor megy a hegyre az első, 15 órakor az utolsó, 16.55-kor jön le az utolsó járat a hegyről.

Részletes információ: http://www.schafbergbahn.at

Menetjegyek (2015)

Felnőtt: egy út: 22,70 €, retúr: 33,00 €, gyerek (6-14): 11,40/16,50 €

6 év alatt ingyenes.

Különböző kombinált jegyeket is lehet kapni hajókázással egybekötve.

www.schafbergbahn.at