A varázslatos Salzkammergut ragyogóan kék vizű tavaival, alpesi jellegű hegyeivel, romantikus tóparti üdülőhelyeivel, sóbányáival, barlangjaival méltán Ausztria legnépszerűbb turisztikai célpontja. A különböző méretű, szebbnél szebb tavak számtalan lehetőséget kínálnak a látogatóknak, legyen az hajókázás, fürdőzés, horgászás vagy csak ücsörgés valamelyik tó partján. A gyönyörű, változatos hegyvidéki táj tavasztól őszig vonzza a természet szerelmeseit, a rövid, könnyű, virágos alpesi legelőkön tett sétától a lenyűgöző kilátást nyújtó gyalogtúrákon át a kemény, embert próbáló hegymászásokig.

Három osztrák tartomány, Felső-Ausztria, Salzburg és Stájerország osztozik a területen. Öt nagyobb és számtalan kisebb tó alkotja a Salzkammergut világát. Az északon fekvő Attersee nyúlik a leghosszabbra, a népszerű, bájos Traunsee partjait már hatalmas hegyek őrzik, északi oldalán Gmunden, a régió egyik legnépszerűbb, egyben legnagyobb üdülőhelye a romantikus Ort vízikastéllyal. Északnyugaton, Salzburg városához legközelebb, a legmelegebb vizű tó, a Mondsee, partján az azonos nevű, nagy múltú városkával.

A közkedvelt, elbűvölő Wolfgangsee partján Sankt Wolfgang mesebeli városa az egyik legismertebb település a környéken. A parádés fekvésű, bájos, jellegzetes városka fő nevezetessége a Búcsújáró templomában lévő világhírű gótikus szárnyas oltár, Michael Pacher alkotása. A nyáron túlzsúfolt város mellől indul a Salzkammergut legpazarabb panorámát nyújtó hegyére, a Schafbergre a fogaskerekű vasút. A három nagy tó közt tornyosuló 1782 m magas hegycsúcsról lélegzetelállító kilátás nyílik a környékre.

A délen fekvő Hallstätter See a leglátványosabb tó mind közül, partján magasodnak a legmagasabb hegyek, déli oldala a közel 3000 méter magas Dachstein gleccsereire néz. Partján a névadó Hallstatt Salzkammergut legtöbbet fotózott városkája, a régió egyik jelképe. A lebilincselően szép fekvésű város az otthona az ország egyik legbizarrabb látványosságának, a festett koponyákkal teli Csontháznak.

Salzkammergut fehér aranya, a , a bányák tették híressé és gazdaggá a környéket, két sóbányában is tehetünk látványos látogatást, a Hallstatt felett emelkedő meredek Salzberg az otthona a világ legrégebbi sóbányájának. Siklón jutunk fel a káprázatos kilátást nyújtó hegyre, az ősi tárnákhoz. A másik, nem kevésbé érdekes altausse-i sóbánya elsősorban a náci műkincsek rejtekhelye miatt rendkívül népszerű.

A Dachstein komor északi oldalában két nevezetes barlangba tehetünk látványos utazást, a Rieseneishöhle, az óriási jégbarlang különleges jégalakzataival, míg a Mammuthöhle, nevéhez méltón gigantikus méreteivel nyűgözi le a hegyre felzarándoklókat.

A régió középpontjában áll Ferenc József kedvenc nyaralóhelye, a Monarchia hangulatát árasztó, patinás, Bad Ischl fürdőváros, ahol a Kaiservilla kihagyhatatlan látnivaló.