Salzkammergut legromantikusabb tava

Salzkammergut leghíresebb tava, a hatalmas hegyek szorításában fjordszerűen tekergőző Hallstätter See, partján híres, névadó településével, Hallstatt-tal, sokak szerint egész Ausztria legbájosabb városkájával.  A kristálytiszta vizű tavat csaknem minden irányból 2-3000 méteres hegyek veszik körül, változatos túralehetőségek korlátlan tárházát nyújtva. A tavat délről a közel 3000 méter magas Dachstein határolja, híres barlangjaival és merész kilátóival. A Hallstatt feletti Salzbergen pedig a környék legnépszerűbb sóbányája vonzza a látogatókat.

A Hallstatti-tó fekvése

 Salzkammergut legdélebbi fekvésű tava 508 m magasan kanyarog észak-déli irányban, a Traun folyó folyik rajta keresztül. A nyolc km hosszú, 2 km széles, ivóvíz tisztaságú tó rendkívül mély, átlagos mélysége 125 méter. Csupán északi oldala nyitott, ott ahol a Traun völgye kiszélesedik Bad Goisern felé, déli részét áthatolhatatlan bástyaként zárja le a Dachstein (2995 m) gleccserrel borított északi fala. Nyugati partján a Plassen (1953 m), a keletin pedig a Hoher Sarstein (1975 m) gigászi tömbje fogja közre a tavat.

Főbb települések, látnivalók a Hallstatti-tó partján

Hallstatt

A tó névadója, Hallstatt festői környezetben fekszik a tó délnyugati partján, sokan Ausztria legszebb településének tartják a nagymúltú kisvárost. A városka 1000 állandó lakosa szinte kizárólag az idegenforgalomból él, nagyipari méretekben folyik itt a turizmus. Nyáron már-már zavaróan sok turista bóklászik a városka néhány utcáján, a kirándulóbuszok tömegével öntik a házak közé az embertömeget. Érdemes az egynapos kirándulócsoportok előtt, reggel, vagy utána, késő délután ismerkedni a várossal.

Hallstattra a legszebb képet a tóról kapjuk, a túlparton lévő vasútállomásról gyakran jönnek hajók a városba, a tó víztükréről elragadó képet nyújtanak az egymás fölé épített, virágoktól roskadozó erkélyes épületek, a vízparti evangélikus templom karcsú neogótikus tornya és a hegyoldalba épült gótikus katolikus templom.

A város legfőbb látnivalója a gótikus stílusú katolikus plébániatemplom a híres csontházzal, a festett koponyákkal.

A legnépszerűbb kirándulóhely pedig egyértelműen a Salzbergbahn siklójával megközelíthető ősi sóbánya (Salzwelten) az idegeket borzoló panoráma-kilátóval, a Sky Walk-kal magasan a város felett.

A Hallstatt egyik jelképének számító tóparti evangélikus templom 1861-ben épült neogótikus stílusban. A templom tóparti kis parkja varázslatos hely, kitűnő menekülőhely a városka konstans emberáradatával szemben.

A Marktplatz Salzkammergut egyik legbájosabb kis főtere, közepén a szép Szentháromság-oszloppal, körben pedig a makulátlan, jól ápolt, muskátlis, színesre festett polgárházakkal. A mindig nyüzsgő tér tele van vendéglátóhelyekkel, ajándékboltokkal.

A főtér és a hajóállomás között található a Városi Múzeum, mely a környék legérdekesebb múzeuma, modern, multimédiás tárlatai megismertetnek a korai vaskorszak egyik legjelentősebb kultúrájával, az ún. hallstatti időszakkal, a sóbányászat történetével, rendkívül gazdag leletanyaggal illusztrálva.

www.museum-hallstatt.at

A városkába csak engedéllyel lehet autóval behajtani, a város déli, Lahn nevű városrészében van több nagy parkoló is. Itt kötnek ki a menetrendszerű hajójáratok is. A Salzbergbahn alsó állomása a hajóállomástól pár perc sétára található.

Hallstattból az egyik legnépszerűbb gyalogtúra a Salzbergről induló, ún. Soleleitungsweg (Sóvezetékút), mely magasan a sziklafalba vájt, több helyen biztosított, kényelmes panorámaösvény végig a tó partjával párhuzamosan halad Bad Goisernig.

Obertraun

A Hallstätter See déli oldalán, a Dachstein lábánál, a Traun folyó torkolatában fekvő falu a környékre tett kirándulások kitűnő kiindulópontja, a szállás is megfizethetőbb itt, mint a nyüzsgő Hallstattban. A település déli végéből indul a kabinos felvonó a Dachstein-barlangokhoz, a Jégbarlanghoz és a Mammut-barlanghoz (Rieseneishöhle, Mammuthöhle).

A több szakaszból álló kötélpályával egész a Dachstein-platóig fel tudunk menni, a Krippenstein csúcsára, a híres Five Fingers lélegzetelállító kilátóteraszáig.

Érdekes módon a tó vize nyáron elég szépen felmelegszik, strandokat a Hallstatt és Obertraun közötti szakaszon találunk, ill. a tó északi végében, Untersee falu mellett is van egy remek szabadstrand.

Gyakorlati tudnivalók

Megközelítés, közlekedés

A Hallstätter See Bad Ischl-től 15 km-re délre fekszik, autóút csak a nyugati oldalán húzódik Bad Goiserntől Obertraunig, a keleti parton a vasútvonal vezet végig. Hallstatt vasútállomása a városkával pont szemben van a tó túlpartján. A vasúti menetrendhez igazodnak a kompjáratok. A tó teljes hosszában menetrendszerű hajójáratok közlekednek. http://www.hallstattschifffahrt.at/

Parkolás

Hallstatt központjába csak engedéllyel az ott lakók és a szállóvendégek hajthatnak be. A Salzbergbahn alsó állomásánál, Lahn városrészben és a tó déli partján kissé messzebb a várostól találunk fizetős parkolóhelyeket. Részletes info: http://www.hallstatt.net/parken-in-hallstatt/pkw/

Turista információs iroda a hajóállomás mellett található.

http://www.hallstatt.net