A sóember nyomában a világ legrégibb sóbányájában

A Hallstatt felett tornyosuló Salzbergen (Sóhegy) a világ legrégibb sóbányájába tehetünk kalandos utazást. Bányavasúton indulunk a hegy sós gyomrába, eredeti hosszú facsúszdán száguldunk egyik tárnából a másikba, kristálytiszta földalatti tó partján keressük a sóba zárt vaskori bányászt, hogy végül kalandos időutazáson ismerjük meg a vaskori, bronzkori bányászok életével.

 

A sóbánya története és látogatása

Hallstatt több ezer éves múlttal büszkélkedik, már i. e. 2500-ban is éltek itt emberek, akiket a sóban gazdag lelőhelyek vonzottak letelepedésre. A só az egész környék arculatát és történetét meghatározza, már a bronzkor óta jelentős kitermelés folyt itt, és a források napjainkig sem apadtak el. A kelták idejében különösen híres ez a sóban gazdag vidék (’hall’ keltául sót jelent), a vaskor egy részét, az i.e. 850-500 közötti időszakot hallstatti kultúrának is hívják, a környéken egy 2000 sírt magában foglaló kora vaskori temetkezési helyet is feltártak.

Az ún. hallstatti magas völgyben, a sóhegyen lévő bányát egy, a városból induló meredek, modern siklón (Salzbergbahn) lehet legkényelmesebben megközelíteni, de természetesen edzettebbek gyalog is felkapaszkodhatnak az ősi túraútvonalon a Salzbergre.

A sikló hegyi állomásánál a gótikus eredetű Rudolsturmtól, mely eredetileg őrtoronynak épült, később pedig a bányaigazgatóság székhelyeként működött, jelenleg pedig tájjellegű étterem, káprázatos panoráma nyílik a városra, a tóra és a környező hegyláncokra. Egy panorámahídról is élvezhetjük a nem mindennapi látványt. A legújabb szenzáció a kilátó közelében egy sziklafal tetején épült SkyWalk, mely több méterre kinyúlik a többszáz méteres mélység fölé, páratlan élményt nyújtva a merészeknek, elképzelhetetlen lidércnyomást okozva a tériszonyosoknak.

Miután védőruhát öltöttünk egy kis bányavonat visz be minket a Krisztina-aknán keresztül a hegy belsejébe. A gyönyörű sókristályterem után egy meredek facsúszdán száguldunk le az alsóbb szintekre, ahol egy hangulatosan megvilágított földalatti bányató partján teszünk körsétát. A napjaink sóbányászatát bemutató kiállítás után találjuk meg a sóba zárt vaskori bányászt, 1734-ben egy teljesen épségben konzerválódott sóbányászt találtak itt, kora az i. e. 300-ra tehető. A következő kiállításokon a vas- és a bronzkori bányászok mindennapjait, eszközeit láthatjuk. A túra végeztével ismét kis vonatra ülünk és a Mária Terézia-aknán keresztül  jutunk ki a szabad levegőre.

A hegy gyomrában 7 Celsius fok az állandó hőmérséklet, meleg ruhát és strapabíró cipőt vigyünk magunkkal.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Salzwelten Hallstatt, Salzbergstrasse 21.

Megközelítés

A sóbányát a városból induló siklóval (Salzbergbahn) közelíthetjük meg. Menetidő: 3 perc. Hallstatt szélén a három nagy fizetős parkoló egyikében hagyhatjuk az autót.

Nyitva tartás: ápr.25-szept. 20: 09.30-16.30, szept. 21-nov.1: 09.30-15.00, a záró időpontok az utolsó csoport indulását jelzik. A sikló utolsó hegymenete félórával az utolsó csoport indulása előtt van.

Belépő:

Sóbánya plusz a sikló: felnőtt: 26,00 €, diák, nyugd: 23,50 €, gyerek (4-15): 13,00 €

Csak a bánya: felnőtt: 19,00 €, diák, nyugd: 17,00 €, gyerek (4-15): 9,50 €

Családi jegyek is vannak! A látogatást 4 éven aluli gyermekeknek nem ajánlják!

http://www.salzwelten.at/en/hallstatt/saltmine/

(X)

Bárhova is vezessen a kalandvágyad, az Allianz utasbiztosításaival biztonságban érezheted magad. Az Allianz Útitárs utasbiztosítás platina csomagja a legjobb választás a tengerparti nyaralásokhoz, túrázáshoz vagy a népszerű nyári sportokhoz is, de a platina csomag limit nélküli fedezetet nyújt a baleset vagy betegség miatti sürgősségi ellátásra, mentésre, valamint hazaszállításra is.

 Az Allianz utasbiztosítást gyorsan és egyszerűen akár az indulás előtt 2 órával is megkötheted online.

Az Allianz Útitárs utasbiztosítás már napi 220 forinttól köthető, a gyermekek részére 50 százalékos, míg csoportok részére további 10 százalékos kedvezménnyel érhető el.

Ha gondtalan kikapcsolódásra vágysz, válaszd az Allianz utasbiztosításait!