Festett koponyák a világ legromantikusabb kisvárosában

A Hallstatti-tó meredek partjára színes házaival felkúszó Hallstatt sokak szerint Ausztria legromantikusabb kisvárosa. A meseszerű település egyik legbizarrabb látnivalója, a gótikus szárnyasoltárairól ismert templom melletti festői fekvésű temetőben lévő csontház, az egyedülálló festett koponyák nyughelye.

A templom látogatása

Az UNESCO Világörökség részét képező festői kisváros egy gigantikus sziklafal oldalában szűken egymásra épült házacskák sorából áll. A szőlővel futtatott, gyümölcsfákkal beültetett barokk tóparti romantika furcsa ellenpontja a város katolikus templomának temetőjében látható, bizarr csontház.

A sziklateraszon épült templomhoz részben fedett lépcsőn mehetünk fel. A Mária mennybemenetele katolikus plébániatemplom kéthajós, kétszentélyes késő gótikus csarnoktemplom, a XVI. század elején építették egy korábbi román kori templom maradványaira. Az érdekes kettős szentély magyarázata, hogy az egyik a polgárok, míg a másik a bányászok részére épült. A dupla szentély a tó felé fordul egy hatalmas Szent Kristófot ábrázoló freskóval.

A jellegzetes torony alatti, csúcsíves, bélletes, vörös márvány kapu vezet a templomba. A kapu felett két középkori eredetű, jó állapotban lévő freskó látható. Az előcsarnokba lépve figyeljük meg a késő gótikus keresztrefeszítés-csoportot. A templom egyik különlegessége, hogy a hálóboltozatok más-más figurációkat mutatnak a főhajóban, a szentélyekben és az oldalkápolnákban.

A templom legértékesebb kincse az ország egyik legszebb gótikus szárnyas oltára, melyet valószínűleg a híres Michael Pacher tanítványa készített. Mindkét szentélyben szárnyas oltárt látunk, a bal oldali neogótikus oltárt 1895-ben a helyi faipari iskola közössége alkotta, míg a jobb oldali az eredeti, késő gótikus Mária-oltár. Az oltár központi részén Mária mellett balra Szent Katalin, jobbra pedig Szent Borbála, a bányászok védőszentjének alakja látható. A belső szárnyakon domborműveket, míg a külsőkön gótikus táblaképeket láthatunk. A felső, áttört, részen tíz szobor, köztük Krisztus alakja látható. A szárnyas oltárokat az egyház különböző ünnepeinek megfelelően nyitva vagy csukva tartják.   Az egyik oldalkápolnában, a Krippenstein-kápolnában is áll egy 1450 körül származó szép gótikus szárnyasoltár.

A temető és a csontház látogatása

A meredek sziklákkal határolt, templom melletti szépen gondozott, kis temetőből káprázatos kilátás nyílik a tóra. A temető kápolnája, a gótikus eredetű Szent Mihály-kápolna alsó szintjén találjuk a világhírű látványosságot, a csontházat (Beinhaus), ahol az 1600-tól egészen a közelmúltig elhunyt hallstatti polgárok maradványait tárolják.

A hegyoldal adta szűk temetkezési lehetőségek miatt 15-20 évente kihantolták a sírokat, a koponyákat kifehérítették, majd azokra az elhunyt nevét, születésének és halálának dátumát gót betűkkel felfestették. Ez a hagyomány 1720-ban kezdődött, az utolsó megboldogult koponyáját kívánságára 1995-ben helyezték el itt. Mintegy 1200 koponyának ad helyet a Michaelskapelle csontháza, ebből 610 megfestett. Érdekes még, hogy a név és dátumok mellett virágokkal, koszorúval is díszítik a koponyákat a festők. Ügyeltek arra, hogy a közeli hozzátartozók egymás mellé kerüljenek, a halott élő rokonai a koponya megtekintésével rótták és róják le tiszteletüket a mai napig.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Pfarrkirche Mariae Himmelfahrt, Hallstatt, Kirchenweg 40.

Megközelítés: a városközpontba autóval nem szabad behajtani, a városon kívüli 3 nagy fizetős parkolóban hagyhatjuk a kocsit. A templom és a csontház a főtérről pár perces sétával érhető el.

Nyitva tartás: Templom: H-V 08.00-18.00, Csontház: máj-okt: H-V 10.00-18.00

Belépő: a templom szabadon látogatható, csontház: 1,50 €

http://www.hallstatt.net/ueber-hallstatt/sehenswertes/beinhaus-hallstatt/