A tavakban tükröződő Dachstein

A Gosau-tavak (Gosauseen) a salzkammerguti tóvidék egyik legvadregényesebb természeti látványossága. A Dachstein hegység lábánál fekvő völgyben kialakult tórendszer könnyen körbejárható, a merészebbek pedig felülről is megtekinthetik a sziklafalakkal körbezárt vízfelületet.

 

Megközelítés

Aki Ausztriában jár és Hallstatt valamint a tömegturizmus mellett egy kicsit csendesebb, hangulatosabb sétára vágyik, az keresse fel az ugyancsak a Dachstein gleccser északi oldalán található Gosau-tavakat.  Az elhelyezkedése miatt szálláshelynek is kiváló a környék, közel van hozzá több természeti látványosság, könnyen megközelíthető Hallstatt mellett a werfeni vár, vagy Salzburg is.

Könnyeden variálható túratávok

A Dachstein olvadékából kialakult 3 tó közül az első, Vorderer Gosausee (933 m) a leglátványosabb és a legtöbb turistát vonzó. A parkolóból indulva tiszta időben a Dachstein hegység majd 3000 méteres csúcsa tükröződik a vízfelszínben. Balra (keleti irány) érdemes elindulni a körtúrára, ahol a magas és meredek sziklafalakon elvétve látni via ferrata-zókat is. Az első elágazás 30 perc séta után következik, akik kicsit vadregényesebb tájat szeretnének látni, azoknak érdemes továbbmenni, és körbekerülni a következő két tavat is. A tavak déli oldalán a Gosaukamm csipkés hegyláncának fenséges látványa teszi még felejthetetlenebbé a kirándulást.

A második tó (Gosaulacke 974 m) vízhiány miatt száraz időben inkább csak egy kis pocsolyának tűnik, azonban a harmadik tóhoz (Hinterer Gosausee 1154 m) érve ismét gyönyörű látvány fogad minket, gyakorlatilag a Dachstein lábához értünk. A tavacska túloldalán az idilli fekvésű Holzmeisteralm hívogatja a helyi ízekre vágyó kirándulókat.

Visszafelé ugyanazon az úton juthatunk vissza kiindulási pontunkra, de érdemes a Vordere Gosausee déli partján menni a kényelmes gyalogúton. A tó végéhez közeledve a barátságos, festői fekvésű Seeklausalm csábít egy kis betérőre.

A tó déli partjától tábla is jelzi a Dachstein tetejét jelző csúcsot, ami körülbelül 5-7 óra kemény túrával érhető el. 

A 3 tó körbejárása 4-5 órát vesz igénybe, a túratáv 13 km körül van, a szintkülönbség 350 m fel, ugyanannyi le.

Több lehetőség a kikapcsolódásra

A rövidebb túra - a Vorderer Gosausee körbejárása - körülbelül 1-1,5 óra alatt letudható, visszatérve a tó partján található vendéglőnél (Gasthof Gosausee) érdemes egy kicsit pihenni, majd pedig jegyet váltani a Gosaukammbahn felvonóra. A kabinos kötélpálya május közepétől október végéig közlekedik. Részletes infó menetrendről, árakról: http://www.dachstein.at/sommer/bergbahnen/gosaukammbahn/betriebszeiten/

Az 1485 m magasan lévő hegyi állomástól szép túrát tehetünk a kissé feljebb épült parádés panorámájú Gablonzer Hüttéhez (1510 m), onnan pedig egészen a Zwieselalmhöhe (1587 m) csúcsáig.

Felső fotó: © Österreich Werbung, Photographer: Weinhaeupl