Úri elegancia és romantikus kastély a vízen

A Salzkammergut egyik legkedveltebb fotótémája az elbűvölő Ort vízi kastély (Seeschloss Ort), mely a régió legnépszerűbb üdülőhelye, a Traunsee partján fekvő bájos Gmunden szélén vonzza a látogatók tömegeit. A festői fekvésű, apró szigeten álló kastély népszerűségét, szépségén kívül annak köszönheti, hogy egy nagyon közkedvelt német szappanopera fő helyszíne volt.

A kastély története

A hagyomány említ egy Erla nevezetű óriást, aki a Traunsee csodaszép sellőlányának építette a tavi erődítést, más nyelvek egy veszélybe került asszony csodás megmenekülésének fogadalma révén regélnek a kastély felépítéséről.

De nemcsak a legendák terén találgat az utókor az Ort-kastély kilétét illetően. Bár úgy tartják, 1039-ben épült meg egy római castellum alapjain, erre hitelt érdemlő forrást mind a mai napig nem találtak. Bizonyos azonban, hogy az Orth-lovagok XII. századi uradalmi kastélyaként már szerepel okiratokon. Tekintélyes családok adják kézről-kézre egészen 1595-ig, ekkor kerül Gmunden városbirtokába. Hírhedt és szigorú börtönként tartják számon ebben az időszakban, számos kivégzés és akasztás helyszíne.

A Traunsee partjával 123 méteres híddal 1628-ban kötik össze, nagyobb beruházás is ekkor történik, gótikus kaputornya és barokk hagymakupolája is megépül, nagyjából végleges formát nyerve. A XVII. századtól császári, majd főhercegi tulajdon, nevezetes és emlékezetes kastélyúr János Szalvátor főherceg, aki a kor elvárásaival szembeszegülve rangjáról is lemond, hogy szerelmét elvehesse, és Orth János néven folytatta életét hajóskapitányként, végül 1891-ben Argentína partjainál lelte halálát. Tisztázatlan eltűnése a mai napig találgatások tárgya. A XX. században erdészeti iskola és hivatal működik az épületben, 1995-től a helyi önkormányzat a tulajdonosa.

A kastély látogatása

123 méter hosszú fahíd vezet a parányi szigeten lévő, szabálytalan alaprajzú ötemeletes, hagymakupolás tornyú vár bejáratáshoz. A tóhoz érkezve a tóba nyúló szigeten álló kastély mesebeli hangulatot kölcsönöz az egész vidéknek. A kastély romantikus árkádos udvarából múzeum és étterem nyílik, teraszáról csodálatos panoráma látható. Az udvart a XVI. századból származó sgrafitto díszíti, valamint nagyon szép késő gótikus stílusú külső lépcsőháza is. Udvarán gyakran rendeznek komolyzenei koncerteket. Kis kápolnája közkedvelt házasságkötési helyszín, műemléke egy gondosan faragott Mária-szobor karján a gyermek Jézussal. Az egész évben látogatható kastélyt ölelő víz helyenként 180 méter mélységet is elér, a felszínén számos nevezetes esemény lebonyolítása történik évről évre.

A kastélyt a város központjával összekötő parti korzó az egyik leghangulatosabb sétány Ausztriában. Nagy látványosságnak számít a virágkorzó, mely a Debreceni Virágkarneválhoz hasonlítható. Az Úrnapi körmenet az egyházi ünnepek sorát gazdagítja. Az üdülőhely a monarchia gazdagságának, az arisztokrácia villái révén valamint a fehér arany (só) kereskedelmének köszönhetően mindmáig őrzi úri eleganciáját. A reneszánsz városháza kerámia harangjátéka, a régi patika, az elegáns villák és polgári házsorok a pihenés és kényelem tökéletes összhangját tudják megteremteni a  Gmundenbe látogatók részére.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Seeschloss Ort, Gmunden, Orth 1

Nyitva tartás: H-V: 09.00 - sötétedésig

Belépő: 3,00 €, 15 éven alul ingyenes, kombinált jegy a K-Hof múzeummal: 5,00 €

http://www.schlossorth.com/

Felső fotó: Heinz Kraml, forrás: Land Oberösterreich