Különleges jégalakzatok, gigantikus mélységek

Magasan a Hallstätter See felett, a közel 3000 méteres Dachstein északi oldalában nyílik a varázslatos jégbarlang, a Riseneishöhle és a gigantikus méreteiről nevezetes, Mammuthöhle. Mindkét barlanghoz az Obertraunból induló kabinos felvonóval (Dachsteinbahn) juthatunk fel.

A barlangok látogatása

Az Obertraunból induló Dachsteinbahn első állomásától, a Schönbergalmtól (1355 m) 15 perc séta mindkét barlang bejárata. A barlangok különböző irányban vannak az állomástól, de közvetlen út is összeköti őket, amennyiben egymás után szeretnénk őket meglátogatni. Ebben az esetben 30-40 perces sétát kalkuláljunk egyiktől a másikig.

Rieseneishöhle (Óriás Jégbarlang)

A két nevezetes barlang közül tán az óriási jégbarlang az érdekesebb. A Rieseneishöhle érdekes módon nem túl régi, csak a XV. századtól jegesedett el, azóta a jég folyamatosan hízik, helyenként a 25 métert is eléri vastagsága.

Az 50 perces vezetett túra során közvetlen közelről csodálhatjuk meg a különleges, varázslatos jégalakzatokat, melyeknek a színes, misztikus megvilágítás egészen meseszerű jelleget ad. A legszebb formációk a Jégpalotában, a Parsifal-csarnokban és a Nagy Jéghegység fantázianevű termekben található, az utóbbit egy 9 méteres óriási jéggömb uralja.

A Trisztán-csarnokban és a Nagy Jégkápolnában újabb jeges csodák várnak ránk. A legújabb látványosság egy igazi marsi űrruha, melyet 2012-ben a marsi viszonyokra hasonlító jégbarlangban teszteltek egy esetleges, jövőbeni marsi űrutazás céljára. A barlang kijáratától káprázatos panoráma nyílik a tóra és a környező hegyekre.

Mondanunk sem kell, hogy a jégbarlangban repkednek a mínuszok, melegen öltözzünk fel, s habár a barlangban vezető út többnyire jégmentes, azért megfelelő lábbeli sem árt. Augusztusban minden pénteken különleges komolyzenei élményben lehet részünk a jégbarlangban (külön belépő).

Mammuthöhle (Mammutbarlang)

A jégmentes Mammuthöhle legmagasabb és legmélyebb pontja között 1199 méter van, így a világ egyik legnagyobb és legmélyebb barlangrendszere, 60 kilométernyi felfedezett járatával és gigantikus termeivel. Kb. 1 kilométernyit járunk be az egyórás vezetett túra során. Megismerkedhetünk a barlang kialakulásának, feltárásának történetével, megcsodálhatjuk a különleges lézeres megvilágítás által keletkezett, művészi fény és árnyék viszonyokat.

A túrán meglehetősen sokat kell lépcsőznünk, de a barlang hatalmas csarnokai, alagútjai, rejtélyes kis kamrái, szakadékai megérik a fáradságot. A barlang hőmérséklete 3 Celsius fok körül van, melegen öltözzünk fel, és strapabíró lábbelit húzzunk.

Gyakorlati tudnivalók

Megközelítés

A Hallstätter See déli partján fekvő Obertraun mellől indul a Dachsteinbahn kabinos felvonója. Az első állomásnál, a Schönbergalmnál szálljunk ki. Innen 15 perces könnyű séta mindkét barlang.

Nyitva tartás

Rieseneishöhle: Máj. 1- okt. 26 minden nap, a túrák folyamatosan indulnak, az első 9. 20-kor, az utolsó 14.30 órakor, júliusban és augusztusban 16.30-kor.

Mammuthöhle: Máj. 9 - okt. 26 minden nap, a túrák folyamatosan indulnak, az első 10. 30-kor, az utolsó 16 órakor, júliusban és augusztusban 15.00-kor.

Belépő

Kombinált jegy (mindkét barlang plusz a felvonó oda-vissza): 35,90 €, gyerek (6-16): 19,70 €

Csak az egyik barlang plusz a felvonó: 29,70 €, gyerek(6-16): 16,20 €

http://www.dachstein-salzkammergut.com

Felső fotó: JD, commons.wikimedia.org, CC BY-SA 3.0