Ferenc József nyári rezidenciája

Ferenc József több mint 60 éven át minden nyarát itt töltötte a patinás fürdővárosban, Bad Ischl-ben, a Kaiservilla épületében. Az édesanyjától Zsófia főhercegnőtől nászi ajándékba kapott épületben tartotta Ferenc József és Sisi eljegyzését 1853-ban. A császár szívében kiváltságos helyet elfoglaló Bad Ischl és a Császárvilla történelmi szempontból is kiemelkedő szerepet játszott Ausztria és a Monarchia életében.

A villa története

Bad Ischl sikertörténete 1828-ban kezdődött, mikor Zsófia főhercegnő egy terméketlenség elleni kúrán vett részt a fürdőben, a kezelés olyannyira jól sikerült, hogy két éven belül életet adott első gyermekének, a későbbi Ferenc József császárnak. Az elsőszülöttet hamarosan két újabb kis jövevény követte, őket nevezi a köznyelv sóhercegeknek, utalva a Salzkammergut jótékony hatásaira.

Zsófia főhercegnő itt az akkor még csak bérelt villában szervezte meg azt a híres randevút fiának, az ifjú császárnak, ahol bemutatta neki reménybeli leendő hitvesét, a bajor király leányát, Ilonát. Az akkor 15 éves Erzsébet, azaz Sisi kísérte el az útra nővérét, és a romantikus történet szerint a bálon Ferenc József, a kiszemelt jövőbeni helyett annak még szinte gyermek húgába szeretett bele. A többi már történelem.

A hatalmas park közepén a városközponttól északra, az Ischl folyó túlpartján található épületet nászajándékként vette meg fiának Zsófia, majd pár évre rá neoklasszicista stílusban átépítették, jelentősen kibővítették, új szárnyakat építettek hozzá, melynek eredményeképpen az épület alaprajza E betűt vett fel, így is emlékezve Elisabethre, azaz Sisi királynére.

A villa látogatása

A festői környezetben lévő Kaiservilla a szépen gondozott, gyönyörű Kaiserpark közepén, az Ischl folyó partján található. A parkolóból, illetve a városközpontból egy kis gyalogos hidacskán tudjuk megközelíteni. Az egykori császári nyaraló még mindig a Habsburg család tulajdonában van, ma egy rendkívül népszerű múzeum működik benne, ahol kitűnő rálátást kaphatunk Ferenc József mindennapjaira.

A változtatás nélkül korhűen megőrzött fogadószobák és lakóhelyiségek azt sugallják, mintha csak az imént indult volna a császár kedvenc időtöltésének, a vadászatnak hódolni. A biedermeier berendezésű villa belső folyosóin számos míves tükör, a császárné fotói (szenvedélyes fotós volt), bajor és osztrák tájképek, vadászjelenetek láthatók. Számtalan vadásztrófea emlékeztet a császár egyetlen aktív időtöltésére, a vadászatra. A vezetett túra során láthatjuk a császár dolgozószobáját, ahol mindent megfontolt és mindent meggondolt 1914. július 28-án, amikor aláírta az első világháborút kirobbantó hadüzenetet Szerbiának.

Az idegenvezetőtől megtudhatjuk, hogy nyaralása idején is rendkívül szigorú napirend szerint élt, minden reggel 3.30-kor kelt, és pontban 4 órakor kezdett el dolgozni. A császárral ellentétben a férjétől egyre jobban elhidegülő Erzsébet királyné nem szeretett itt lenni, csak pár nyarat töltött itt. Negyvenes éveinek közepén készült róla az itt kiállított mellszobor és halotti maszkját is láthatjuk, mely a végzetes, őrült, késes merénylet után készült az akkor 60 éves asszonyról.

A gyönyörű parkban található kis Márvány-kastélyban színvonalas fotó múzeumot találunk, rengeteg izgalmas, korabeli fotográfiával és érdekes, régi fényképező masinákkal.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Kaiservilla, Bad Ischl, Jainzen 38

Megközelítés: Az Ischl folyó szigetén lévő parkolóból egy gyalogos hídon át jutunk a Kaiservillába és a parkba.

Nyitva tartás: jan-márc: Szerda 10.00-16.00, ápr: H-V 10.00-16.00, óránként induló túrák, máj-szept: H-V 09.30-17.00, okt: H-V 10.00-16.00, december: csak adventi hétvégeken: 10.00-16.00

Májustól októberig folyamatosan indulnak a csoportok.

Belépő:

Park, Villa és Fotómúzeum: feln/diák/gyerek: 15,50 /13,50 / 09,00 €

Park és Villa: feln/diák/gyerek: 13,50 /12,50 / 07,50 €

Park és Fotómúzeum:  feln/diák/gyerek: 6,50 /5,00 / 5,00 €

Park: feln/diák/gyerek: 4,50 /3,50 / 3,50 €

http://www.kaiservilla.at

Felső fotó: Sigmunds, commons.wikimedia.org, CC BY-SA 3.0