Bad Aussee látnivalóinak felfedezése

Bad Aussee az Ausseer Land, Salzkammergut Stájerországra eső részének kulturális és gazdasági központja, egyben Ausztria földrajzi középpontja magas hegyek övezte medencében terül el a Traun folyó forrásvizeinek összefolyásánál. Középkori templomok, tekintélyes polgárházak, XIX.századi elegáns villák és modern üdülő létesítmények tanúsítják mozgalmas történetét és fejlődését sókereskedő városból hamisítatlan üdülőhellyé.

A 4800 lakosú, 659 m magasságban fekvő városka, földrajzi helyzetének és remek infrastruktúrájának is hála tökéletes kiindulópontja a régió felfedezésének. A kellemes, nyugodt, csendes, igazi békebeli hangulatú Bad Aussee központja a Kurhausplatz, ide csatlakozik be az összes fontosabb útvonal, innen kiindulva könnyű sétával tudjuk felfedezni a városka látnivalóit. A hamisítatlan Monarchia korabeli hangulatot az autóforgalom zavarja némiképp. Habár már megépült a városmagot elkerülő országút, a legtöbb osztrák városkával ellentétben itt nem alakítottak ki sétálóutcákat, melyet csak kissé ellensúlyoz a nagy központi zöldterület, a Kurpark, a gyorsan robogó folyókkal. A Hauptstrasse köti össze a Kurplatzot a Meranplatz-cal, melynek környékén a régi templomok is találhatók.

Bad Aussee rövid története

A város fejlődése a XIV. században indult meg, a nem messze lévő Altaussee sóbányáinak köszönhetően. Itt dolgozták fel a kibányászott kősót és a sóvezeték (a vízben oldott kősó) is ide érkezett. A bányászat és a kereskedelem monopóliuma már a XV. században a Habsburgok tulajdonába került, Aussee igazi ismertségét János főhercegnek köszönheti, aki 1819-ben ismerte meg a helyi postamester lányát, az akkor 15 éves Anna Plochl-t, a regénybe kívánkozó nagy szerelem meghatározta a városka garantált fejlődését is. 1860 körül telepítették át a központból a város szélére a nagy sólepárló üzemeket, így megnyílt az út az üdülőhellyé válás előtt.

A vasút 1877-ben érte el a várost, újabb nagy löketet adva az ekkortájt főleg a művészek, írók, költők, zeneszerzők, no meg a rajongó arisztokraták körében divatossá vált régió idegenforgalmi fejlődésének. 1906-ban végül a Traunsee partjára helyezték át az Altausseeből érkező sóvezetéket, bár néminemű só előállítás egészen 1995-ig volt a városban. 1911-ben pedig megkapta a város a Bad előnevet. 2013-ban nyílt meg Bad Aussee új büszkesége, a modern fürdőkomplexum, a Narzissen Resort.

Bad Aussee látnivalói

Kurhausplatz és Kurpark

A tér egyik oldalát a Kurpark zöldterülete foglalja el, a jelenleg rendezvényhelyszínként funkcionáló Kurhaus földszintjén a város legnépszerűbb kávéháza, a Lewandofsky-Temmel állandóan zsúfolt teraszos létesítménye a város központi találkahelye. A másik oldalon Bad Aussee első számú szállodája, az Erzherzog Johann Hotel nagymúltú épülete áll, alsó szintjén helyi jellegzetességeket kínáló gourmet éttermével. A Kurparkot 1860 után, az itt állt sólepárló és sófőző üzemek helyén hozták létre, közepén a vadászként pózoló János főherceg szobra áll. Néhány lépésre tőle találunk egy márvány emlékművet, mely Ausztria földrajzi középpontját jelöli. A park délkeleti sarkánál folyik össze Salzkammergut legjelentősebb folyójának, a Traunnak két forrásvize, az egyik a Grundlsee, a másik az Altausseer See tavának vizét gyűjti össze. A torkolat felett egy különleges köralakú híd, mely a világ legnagyobb Mercedes csillaga is egyben.

Chlumeckyplatz és Kammerhof

Az Erzherzog Johann szálló melletti kis utca, a Kammerhofgasse vezet a város csendes történelmi részébe, a Chlumeckyplatzra. A hajdani piactér legjelentősebb épülete a palotaszerű Kammerhof, mely egészen 1926-ig a város legfontosabb intézményének, a Sóhivatalnak adott otthont. A jelenleg helytörténeti múzeumként működő épület az ország egyik legrégebbi világi épülete, építése már a XIV. század elején elkezdődött. A Kammerhofmuseum gazdag gyűjteménye a régészeti leletektől a néprajzi témákon át a fehér arany, a só helyi jelentőségének bemutatásáig terjed, de láthatunk például egy teljes barlangi medve csontvázat is, és természetesen nem hiányozhat a János főhercegre és párjára emlékező tárlat sem. A kiállított tárgyakon kívül említést érdemel maga az épüleet belső része is, melynek legszebb példája a Kaiserzimmer (Császári szoba) gyönyörű, helyi témájú falfestményeivel.

Meranplatz és környéke

A Chlumeckyplatztól a kis Bäckergasse vezet le a Hauptstrassére, melyen kissé balra a keskeny Rathausplatz nyúlik el a városházával és jórészt középkori eredetű polgárházaival. A tér közepén egy régi oszlop, melynek tetején a Lössl-féle óra áll már 1880 óta. A téren áll a Fehér Ló (Weisses Rössl) fogadó késő gótikus eredetű épülete is. A sebesen zúgó Grundlseer Traun folyó túloldalán terül el a hosszúkás alakú tér, a Meranplatz, harmonikus, középkori polgárházak együttesével és a gótikus stílusú Szentlélek Kórháztemplommal. A tér leghíresebb lakóháza a XVI. századi eredetű, biedermeier homlokzatú Meranhaus, János főherceg nagy szerelmének, Anna Plochlnak szülőháza. A később meráni grófnő címet kapott Anna férje halála után ide húzódott vissza és a házban is halt meg 1885-ben.

A tér és a folyópart közti ház, a hajdani Vámház (Mauthaus) ma az egyik legjelentősebb, népviseletet előállító és értékesítő üzlete, a Rastl otthona. Az Ausseer Land országszerte híres népviseletéről, mely itt a régióban igen gyakran látható a helyieken, még hétköznap is szívesen pompáznak mívesen kidolgozott dirndlikben, bőrgatyákban. Érdemes végig nézegetni a kirakatokat, a gondosan, kézzel varrott ruhákat, az árak csillagászatiak. A Rastllal szemben is van egy jóhírű népviselet üzlet.

A nyolcszögű huszártoronnyal díszített, a XIV. század végén épült, koragótikus Szentlélek-kórháztemplom (Spitalkirche zum Heiligen Geist) falának támpillérei között csúcsíves ablakok nyílnak. A keresztboltozatos belső tér is autentikus középkori hangulatot áraszt, legértékesebb kincse az 1449-ben készült, festett szárnyasoltár.

A Meranplatzról a Kirchengasse vezet a kis magaslaton épült Szent Pál-plébániatemplomhoz, a román kori eredetű épületet később gótikus, majd 1800 körül barokk stílusban építették át. XV. századi, vaskos, fehérre festett tornya a városkép jellegzetes eleme. A későgótikus, csúcsíves kapun át lépünk be a tágas, kéthajós belső térbe, melyet csillag- és hálóboltozat fed. Említésre méltó a vörös márványból készült szentségtartó (1523) és a barokk Mária-kápolnában őrzött gótikus Madonna (1420).

Nárcisz-fürdő

A város nyugati szélén 2013-ban nyílt meg a modern gyógyfürdőkomplexum, melyhez egy négycsillagos szálloda is kapcsolódik. A három beltéri és egy külső medence sós vize egyenesen az altausseei sóbányából jön. A négy különböző szaunán kívül egy sókristályra hajazó épületben, a sóbarlangban relaxálhatunk a magas sótartalmú meleg vízben. A tágas, világos, természetes anyagokat használó belső tér letisztult, ízléses, a kültéri medencéből, ill. a teraszról parádés kilátás nyílik a környező hegyekre, a horizonton a Dachstein fehéren csillogó gleccserje vonzza tekintetünket. Részletes információ a fürdő honlapján.

Események

A város és a régió legjelentősebb rendezvénye a Nárcisz fesztivál (Narzissenfest) messze földről vonzza a turistákat, Ausztria legnagyobb virágkarneválja számos programmal várja a látogatókat, a fesztivál csúcspontja a gyönyörűen feldíszített autós és vízi járművek felvonulása. Változó időpontban, általában május végén kerül megrendezésre, 2020-ban május 21 – 24 között. Részletek a fesztivál hivatalos honlapján.

Gyakorlati tudnivalók

Turista információs iroda

Bahnhofstraße 132
A Kurhausplatzon.

Parkolás

A város területén fizetős a parkolás, a központhoz klegközelebb eső két nagypbb parkoló a Pratergasséről, ill. az Ischler Strasséről nyílik. (2 €/ 6 óra, 3 €/nap)

A legkedvezményesebb díjú parkolóhely a Grundlseer Strasséről elérhető Gimpelinsel, ahol 0,50 € a napidíj! A plébániatemplom folyón túli oldalán van.