A náci kincs nyomában

A festői szépségű Altausseer See partján fekvő Altaussee feletti hegyekben található Ausztria legnagyobb, máig működő sóbányája. A másfél órás vezetett látogatás során kisvonattal megyünk a föld alá, eredeti óriási facsúszdán siklunk alá a mélyebb tárnákba, hang- és fényjáték show-t nézhetünk a földalatti tó színpadán, megcsodálhatjuk a só számtalan érdekes formáját, színét.

A sóbánya látogatása

A középkor óta folyamatosan működő bánya történetének legérdekesebb momentuma a második világháború vége felé történt. A nácik az altaussei sóbánya alagutjaiba rejtettek mintegy 6500 értékes festményt, rengeteg szobrot és ritka, antik bútort. Az itt tárolt műkincseket a vesztésre álló német csapatok 1945 áprilisában meg akarták semmisíteni, nyolc nagyhatású légi bombát hoztak a tárnákba, hogy berobbantsák a bányát a felbecsülhetetlen értékű kincsekkel egyetemben.

A festmények közül számos Michelangelo, Vermeer, Dürer és Rubens is pusztulásra ítéltetett, azonban néhány bátor ember fellépésének és közbe avatkozásának hála, sikerült megakadályozni a pusztítást, és kimenekíteni a műkincseket. A 2013-as Műkincsvadászok c. amerikai film George Clooney és Matt Damon főszereplésével plasztikusan mutatja be a nem mindennapi kalandokat.

A bányában egy díjnyertes multimédia show mutatja be eredeti felvételek segítségével a műkincsek megmentését. A bánya látogatása egy rövid kisvonaton történő utazással kezdődik a tárnák mélyére, aztán két nagy csúszdán siklunk a mélyebben fekvő alagutakba, egy káprázatos szépségű, rafináltan megvilágított földalatti tó partjára. A tavacska közepén egy színpadot alakítottak ki Klaus Maria Brandauer osztrák filmszínész kezdeményezésére. Brandauer, aki itt Altausseeben született,  több díjnyertes magyar film főszereplőjeként nem ismeretlen a magyarok számára sem, gondoljunk csak az Oscar nyertes Mephisto-ra vagy a Redl ezredesre.

A mélyben láthatjuk a vörös kősóból kivájt Szent Barbara-kápolnát, melyben egy 1695-ből származó barokk oltárt és a XV. századból származó gótikus szobrokat találunk.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Salzwelten Altaussee, Altaussee, Lichtersberg 25

Megközelítés: Altausseeből a Salzbergstrassén pár kilométer a bánya, a bejáratnál ingyenes parkoló áll rendelkezésre.

Nyitva tartás: ápr. 25-máj. 31, szept.21-nov.1: 9, 11, 13 és 15 órakor indulnak csoportok, jún.1-szept.20: 9.00-16.00, óránként indul vezetés, télen minden szerdán esti vezetés 17 és 19 órakor.

A túra kb. 80 perces, 2,5 km hosszú. A bányában a hőmérséklet 7 és 10 Celsius fok között van állandóan, megfelelően öltözködjünk fel, alkalomhoz illő lábbelivel. Védőruhát itt is adnak!

Belépő: 16,00 €, gyerek (4-15): 8,00 €, különböző családi kedvezmények vannak. 4 év alatti gyermekeknek nem ajánlott a bánya látogatása!

http://www.salzwelten.at/de/altaussee/bergwerk/

Fotók: www.salzwelten.at, kivéve ahol nincs más feltütetve