A náci kincs nyomában

A festői szépségű Altausseer See partján fekvő Altaussee feletti hegyekben található Ausztria legnagyobb, máig működő sóbányája. A másfél órás vezetett látogatás során szűk tárnákon hatolunk a sóhegy belsejébe, eredeti óriási facsúszdán siklunk alá a mélyebb tárnákba, izgalmas kiállítást nézhetünk meg az elrabolt műkincsek történetéről, hang- és fényjáték show-t nézhetünk a földalatti tó színpadán, megcsodálhatjuk a só számtalan érdekes formáját, színét.

A sóbánya látogatása

A középkor óta folyamatosan működő bánya történetének legérdekesebb momentuma a második világháború vége felé történt. A nácik az altaussei sóbánya alagutjaiba rejtettek mintegy 6500 értékes festményt, rengeteg szobrot és ritka, antik bútort. Az itt tárolt műkincseket a vesztésre álló német csapatok 1945 áprilisában meg akarták semmisíteni, nyolc nagyhatású légi bombát hoztak a tárnákba, hogy berobbantsák a bányát a felbecsülhetetlen értékű kincsekkel egyetemben.

A festmények közül számos Michelangelo, Vermeer, Dürer és Rubens is pusztulásra ítéltetett, azonban néhány bátor ember fellépésének és közbe avatkozásának hála, sikerült megakadályozni a pusztítást, és kimenekíteni a műkincseket. A 2013-as Műkincsvadászok c. amerikai film George Clooney és Matt Damon főszereplésével plasztikusan mutatja be a nem mindennapi kalandokat.

A csoportosan, szakvezetővel történő látogatás előtt fehér overallba öltözünk, majd egy viccesnek szánt filmet nézünk meg a bányáról, történetéről és a sókitermelésről egy helyi komédiás főszereplésével, németül, de angol felirattal. A bánya látogatása egy hosszú, kissé monoton gyalogtúrával kezdődik a tárnák mélyére, a nyílegyenes, szűk járat biztosan nem a klausztrofóbiások kedvence. Vezetőnk útközben, egy-két állomásnál bemutatja a különböző bányászati technikákat, kősóformációkat, meg is lehet nyalni a sós falakat. A mélyben láthatjuk a vörös kősóból 1935-ben kivájt Szent Barbara-kápolnát, melyben egy 1695-ből származó barokk oltárt és a XV. századból származó gótikus szobrokat találunk. Az elképesztően tiszta, sós levegő miatt az oltárra helyezett karácsonyi fenyőgallyak még nyár közepén is frissnek tűntek. Érdemes jó nagyokat szippantani a gyógyhatású levegőből, ekkor már kb. 2 kilométer mélyen vagyunk a Sandling hegytömbjének belsejében.

A kápolnától már nem kell sokat menni a nemrég átadott, modern kiállításig, mely a műkincsrablás történetét és az elrabolt kincseket, no meg megmentésüket mutatja be. A "Művészet Szerencséje" címet viselő kiállítás látványosan és rendkívül élvezetesen, multimédiás eszközökkel fűszerezve tárja elénk a II. világháború végén történt eseményeket. Ráadásul a Springerwerk nevű, eredetileg is a kincsek raktározásának helyszínéül szolgáló tárnában rendezték be a németen kívül angol nyelven is olvasható kiállítást. Még a híresebb művek replikáit is láthatjuk, olvashatunk történetükről, különösen szép Michelangelo Madonnája, a márványszobor másolatát az eredeti helyszínen, a belgiumi Bruges-ben, kifejezetten a bánya múzeumnak készítették.

A túra további részében, két nagy csúszdán siklunk a mélyebben fekvő alagutakba, egy káprázatos szépségű, rafináltan megvilágított földalatti tó partjára. A tavacska közepén egy színpadot alakítottak ki Klaus Maria Brandauer osztrák filmszínész kezdeményezésére. Brandauer, aki itt Altausseeben született,  több díjnyertes magyar film főszereplőjeként nem ismeretlen a magyarok számára sem, gondoljunk csak az Oscar nyertes Mephisto-ra vagy a Redl ezredesre. A sós tó partjáról gyönyörűen megkomponált hang- és fényjátékban gyönyörködhetünk.

 

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Salzwelten Altaussee, Altaussee, Lichtersberg 25

Megközelítés: Altausseeből a Salzbergstrassén pár kilométer a bánya, a bejáratnál ingyenes parkoló áll rendelkezésre.

Nyitvatartás:

Március végétől október végéig minden nap: 9.00 - 16.00, az utolsó csoport 16-kor indul, szerdánként 17-kor is van még egy ún. esti vezetés. Szezonon kívül időnként télen is nyitva van, részletes infók a bánya honlapján.

A túra kb. 80 perces, 2,5 km hosszú. A bányában a hőmérséklet 7 és 10 Celsius fok között van állandóan, megfelelően öltözködjünk fel, alkalomhoz illő lábbelivel. Védőruhát itt is adnak!

Belépő: 19,00 €, gyerek (4-15): 9,50 €, különböző családi kedvezmények vannak. 4 év alatti gyermekeknek nem ajánlott a bánya látogatása! Részletes belépő infók itt.

A Salzwelten Altaussee hivatalos honlapja

Nagy fotó: www.salzwelten.at