100 millió év jégbe zárva

A Werfen melletti Eisriesenwelt, a világ legnagyobb jégbarlang rendszere 42 kilométer hosszan kanyarog a Tennengebirge hegyeinek mélyén, sötéten ásító bejárata csaknem 1700 méter magasságban figyeli a mélyben futó Salzach folyót. Megéri a fáradozást, amíg a 2 km hosszúságú látogatható részbe eljutunk, varázslatos jégcsoda tárul szemünk elé a karbidlámpák fénycsóváiban szikrázva, kitörölhetetlen élménnyel gazdagítva azokat, akiket nem rettent el egy kis túra és a barlang fagypont körüli hőmérséklete.

A jégbarlang története

A XIX. századig a barlangot csak vadászok és vadorzók ismerték, 1879-ben Anton Posselt salzburgi természettudós hatolt ide be hivatalosan 200 méter mélységig alászállva. Hiába volt hivatalosan is közölve a teljesítmény, igazi felfedezésére még 1920-ig várni kellett, ekkor a régió egyik híres bányásza (Alexander von Mörk) a negyven évvel korábbi útleírások alapján újra felfedezte. „Megtört a jég” – mondhatnánk – innentől sorra akadtak a jelentkezők, akik a jégbarlang meghódítására vállalkoztak. A feljutás megkönnyítésére menedékház épült, kiépítettek mászó útvonalakat is a barlang szájához. Negyed századon át csak gyalogosan lehetett feljutni ide, 1953-ban azonban egysávos út is készült, két esztendővel rá pedig kabinos felvonó.

A jégbarlang látogatása

A Tennengebirge sziklái között csaknem 1700 méter magasan található a barlang bejárata, ahová kötélpályás felvonót követően meredek hegyi sétával juthatunk el. Bár gyakorlottaknak gyalogosan is megközelíthető, de érdemes az erőnkkel csínján bánni, mert maga a barlangjárat sem lefelé, hanem a hegyben felfelé vezet. Nem elhanyagolható az a látvány sem, ami a felvonó kabinjaiból tárul elénk. A barlangtúra során 134 méteres szintkülönbséget tesz meg két kilométeren az út, a hideg és mostoha talajkörülmények körültekintő öltözködést kívánnak. Mesterséges világítás a jégbarlangban nincsen, karbidlámpát osztanak szét és a vezető magnéziumcsíkok elégetésével mutatja be a különleges jégalakzatokat. A 42 km hosszúságú járatok egy része még feltáratlan, a látogatható 2 kilométeres szakasz részben kiépített. Az óriási jégbirodalomban monumentális termeken haladhatunk végig fantasztikus jégalakzatokat csodálva. Beszédesek a különböző fantázianevek: Jégpalota, Jégkirálynő fátyla, Jégóriások vára. A szakszerű vezetés 70-80 percnyi hosszú. A természet hosszú munkájának gyümölcséért meg kell küzdeni, de a csodálatos látvány kárpótol a fáradozásért.

Gyakorlati tudnivalók

Megközelítés

A Salzburgtól 35 km-re délre fekvő, az A10 autópályán elérhető Werfenből egy 5 km hosszú aszfaltozott hegyi út vezet a látogatóközpont melletti parkolóhoz. A látogatóközpontban tudjuk a belépőket megvenni, majd a kabinos felvonó alsó állomásához egy 20 perces kényelmes sétával jutunk. A Wimmer-hütte áll a látogatók rendelkezésére az alsó állomáson. A felvonó 3 perc alatt felrepít minket az 1575 m magasan lévő Dr. Oedl Haushoz, ahonnan egy közepesen meredek szerpentinen érjük el az 1641 m magasban nyíló barlang bejáratát.

A látogatásra kb. 3 órát szánjunk, ebben már benne van a fel- és lejutás, ill. a vezetett túra.

Nyitva tartás: Nyitva: máj-1-okt. 26.

Máj, jún, szept, okt: 08.00-15.00, júl-aug: 08.00-16.00

Nyáron, főleg a déli órákban és rossz idő esetén sorállásra és nagy tömegre számítsunk!

Belépő:

Barlang és felvonó: 22,00 €, diák, nyugd: 20,00 €, gyerek (15-18): 16,00 €, gyerek (5-15): 12,00 €

Barlang gyalog (plusz másfél órás meredek hegymenet): 11,00 €, diák, nyugd: 10,00 €, gyerek (15-18): 8,00 €, gyerek (5-15): 6,00 €

Csak a felvonó (retúr): 13,00 €, diák, nyugd: 12,00 €, gyerek (15-18): 10,00 €, gyerek (5-15): 8,00 €

http://www.eisriesenwelt.at

Felső fotó: Wolfgang Kritzinger, commons.wikimedia.org, CC BY-SA 3.0 AT