Rokokó csoda és ősi temető

Salzburg számos temploma közül talán a legszebb, az eredetileg román stílusú, de erősen barokkosított Szent Péter apátsági templom, mely még őriz néhol román kori emlékeket, de barokk és rokokó díszítése igazán káprázatos. Értékes műkincsek valóságos tárháza az épület, a mellette, a Mönchsberg függőleges sziklafalai tövében fekvő Petersfriedhof, a világ egyik legrégebbi temetője pedig a város egyik legromantikusabb zuga.

A templom története

A Szent Rupert (wormsi püspök) alapította bencés főapátság (Erzabtei St. Peter) területén 850 körül épült meg az első templom a Mönchsberg-sziklák tövében. Az első templomot 1127-ben tűz pusztította el, 1130-43 között épült fel az új, háromhajós román bazilika. Az egyetlen román kori templom ma Salzburgban, a stílusjegyek leginkább a Karoling-kori építményre emelt (1250) tornyán és az előcsarnokon rajzolódnak ki markánsan. Az 1600-as évek elején elbontották a mellékapszisokat, kialakították a hosszú főszentélyt, megmagasították a főhajó boltozatát és megépítették a kupolát.

Végső formáját a XVIII. század végére érte el, ekkor épült a torony, és a belső barokk és rokokó díszítést kapott. 1957-ben restaurálták, ma jó állapotban látogatható.

A templom látogatása

Az impozáns bélletes, román kori főkapu lombardiai hatásokat mutat, az előcsarnok a XIII. század első feléből maradt meg, szobrai is korabeliek. A belső térbe a legszebb kép az előcsarnokot a hajótól elválasztó gyönyörű, aranyozott kovácsoltvas rokokó rácstól nyílik. A templomba lépve a főhajó falainak nagy képei szembetűnőek, Szent Rupert életéről és az apátság történetét illusztrálják többek közt. A főoltárkép és a 14 mellékoltárkép Kremsi Schmidt mester munkái, a Máriához könyörgő Szent Péter és Szent Benedeket ábrázolják.

A keresztházban található az 1425-ből való, barokk aranyozású Maria Säul Madonna-kegyszobor. A szemben lévő keresztkarban Szent Vitalis 1450-ben készült vörös márvány sírköve a salzburgi gótikus szobrászat egyik fő műve. A jobb oldali mellékhajó késő gótikus kápolnáiban számos figyelemre méltó régi síremléket találunk, köztük Szent Rupert sziklasírját (1444),és a szentélytől alegtávolabbra eső oldalkápolnában Wolf Dietrich hercegérsek által az apja, Werner von Raitenau számára építtetett szép márvány síremléket.

A külső apátsági udvar közepén áll az 1673-ban felállított Szent Péter-kút, csavart díszítésű Rupert kútja a kolostor közepén Szent Virgil domborművével ellátott. Érdekesség még, hogy a város alapításának évét ennek a bencés apátságnak az alapításával számolják.

2014-től a Domquartier jeggyel betekintést nyerhetünk a Szt. Péter-főapátság múzeumába, megtekinthetjük a kincstárat és a képtárat is.

A temető látogatása

A világ egyik legrégebbi temetője Salzburg legromantikusabb helye. Az apátsági templom főkapujától jobbra nyíló kapun léphetünk be az árkádok és a Mönchsberg függőleges sziklafala árnyalta Szent Péter temetőbe (Petersfriedhof). 1626-ban vették körül a jellegzetes árkádsorokkal, közepén magányosan áll a XV. század végén emelt gótikus Szt. Margit-kápolna (Margarethenkapelle). A templomhoz tapadva látjuk a román kori Mariazelli-kápolnát. A sziklafalhoz támaszkodik az 1170-ben épült Kreuzkapelle (Kereszt-kápolna). A temető síremlékeinek zöme kész műalkotás, és a kilátás a várra, a dómra is fenomenális.

A sziklába vájva további kis kápolnák és katakombák sorakoznak, ezek a sziklafalba vájt járatok a kora kereszténység idejéből származnak, menedékül szolgáltak Szent Rupertnek és híveinek (Gertrudus, Maximus kápolnák). A katakombák vezetett túra keretében látogathatók.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Stiftskirche St. Peter, Salzburg, St-Peter -Bezirk

Nyitva tartás:

Templom: ápr-okt: H-V 08.00-21.00, nov-márc: H-V 08.00-19.00

Temető: minden nap, ápr-máj: 06.30-20.00, jún-aug: 06.30-21.30, szept: 06.30-19.00, okt-márc: 06.30-18.00

Katakombák: máj-szept: H-V 10.00-18.00, okt-ápr: H-V 10.00-17.00

Belépő: a templom és a temető szabadon látogatható. Katakombák: 2,00 €, kedv: 1,50 €

www.erzabtei.at

Felső fotó: MatthiasKabel, commons.wikimedia.org, CC BY-SA 3.0