Salzburg tartomány népi építészetének eszenciája

A Salzburg melletti Szabadtéri Néprajzi Múzeum (Salzburger Freilichtmuseum) mintegy száz autentikus történelmi épületen keresztül mutatja be a tartomány különböző tájegységeinek jellegzetes népi építészetét, hagyományait. A kitűnően kiépített, festői fekvésű, látványos skanzen népszerű, családbarát félnapos program.

A skanzen látogatása

Az Untersberg impozáns sziklafala alatt fekvő természetvédelmi területen, 50 hektáron fekszik az 1984-ben megnyitott szabadtéri múzeum. Mintegy 100 eredeti épületet szereltek itt újra össze Salzburg tartomány hét történelmi tájegységét bemutatva. Összesen 7 km hosszú út köti össze a tájegységenként csoportosított házakat.

Egy kisvasút kacskaringózik a skanzen területén 1700 m hosszan, megkönnyítve a látogatást. Érdemes felülni rá, hogy egy átfogó képet kapjunk a nagy területen elhelyezkedő skanzenről, a belépőjegy ára tartalmazza a vonatozást is.

Hétvégente népi mesterségekből tartanak sok helyen bemutatót, a gyerekeknek külön élményjátszótér áll rendelkezésre, természetesen van állatsimogató rész, az örök kedvenc kiskecskékkel. Kneipp kúrán is részt vehetünk, azaz hideg forrásvízben sétálgathatunk mezítláb, míg gömbölyű kövek masszírozzák talpunkat. Lepkefogó ösvényen próbálhatják ki a kicsik hálóforgató képességeiket, és a fáradt csemetéket, a budapesti állatkertből is ismerős kerekes kézi kocsin húzogathatjuk. (4 euro)

A XVI.-XX. századból származó, zömmel fából készült épületeket az eredeti helyükön szakszerűen szétszerelték, majd ideszállítva újból felépítették őket. A parasztházak, istállók, gazdasági épületek, műhelyek mellett kápolnát, falusi iskolát, vegyesboltot, vízimalmot is találunk a ligetes területen. Az egyik házban (Haus der Geräusche), a hangok házában a vidékre jellemző különböző hangokat hallhatunk a tehenek kolompjától a kandallóban lobogó tűz pattogásán át a régi varrógépek csattogásáig.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Salzburger Freilichtmuseum, Grossgmain, Hasenweg

Megközelítés

Salzburgból az 1-es főúton Németország felé, majd a az autópálya kereszteződés után a táblákat követve 5 km a skanzen.

Nyitva tartás: márc.28-jún.30, szept.1-okt.11: K-V: 9.00-18.00, júl-aug: H-V: 9.00-18.00, okt.13-nov.1: K-V: 9-17

Belépő: 10,00 €, diák: 5,00 €, 6 év alatt ingyenes, családi jegy: 20,00 €

http://www.freilichtmuseum.com