Páratlan barokk kastélykert

Salzburg egyik legnépszerűbb látnivalója, a barokk gyöngyszem, a Mirabell-kastély (Schloss Mirabell), melynek parkja sokak szerint egyenesen a világ legszebb virágoskertje. A kastély és páratlanul szép kertje kihagyhatatlan látnivaló, a park virágai közül készülnek a legjobb fotók a városról, ráadásul szabadon látogatható a Mirabellgarten és a kastély is.

A kastély és a park története

A Mirabell-kastélyt 1606-ban építtette Wolf Dietrich salzburgi hercegérsek, kedvesének, Salome Altnak, aki az idők folyamán 15 gyermekkel hálálta meg a főpapnak a nagylelkűséget. A művészetpártoló, reneszánsz nagyúr végül a bajorokkal vívott háború idején menekülés közben fogságba esett, és élete végéig börtönben tartotta saját unokafivére, utódja Markus Sittikus.

A kastélyt Franz Anton Harrach érsek 1721-27 között újraterveztette és átalakíttatta barokk stílusban Johann Lukas von Hillebrandt építésszel, a bécsi Belvedere tervezőjével. Az 1818-as tűzvész a Mirabell-kastélyt sem kerülte el, az erősen sérült épületet jóval szerényebb formában állították helyre, csak a főhomlokzat, a belső udvar és a lépcsőház őrizte meg nagyszerű barokk képét.

A káprázatos kastélykertet Fischer von Erlach tervezte 1690-ben, ő alakíttatta ki a négyszögletes virágágyakat a barokk szobrokkal. A kastély jelenleg önkormányzati hivataloknak ad otthont, de díszes lépcsőháza, Márvány-terme és a parádés Mirabell Garten szabadon látogatható.

A kastély és a park látogatása

Az átalakítások után maga a kastély egyszerűnek mondható épülete nem tartogat sok meglepetést, azonban a barokk korból megmaradt lépcsőházat és a Márvány-termet mindenképpen érdemes meglátogatni. Az épület északkeleti sarkán találjuk a Georg Raphael Donner puttókat és angyalokat ábrázoló szobraival ékesített lépcsőházat (Stiegenhaus). A kőkorláton álldogáló kis angyalokat antik istenek és istennők figyelik, az első lépcsőfordulóban álló Apolló szobrot, maga a mester, Donner készítette.

A Márvány-terem (Marmorsaal) gazdagon aranyozott stukkókkal díszített, freskókkal ékesített helyiségében már a gyermek Mozart is fellépett, napjainkban is koncertteremként, ill. esküvői helyszínként hasznosítják.

A kastély város felőli homlokzata előtti meseszép Mirabell Garten makulátlan gyepe, ezernyi színben tobzódó virágai Salzburg egyik legnépszerűbb és legzsúfoltabb helye, érdemes vagy kora délelőtt, vagy késő délután felkeresni. A tömeg olyankor kissé gyérebb.

A kert középpontjában a Pegazus patinás zöld színű réz szoborcsoportja, Kaspar Gras 1661-ben készült alkotása, mely eredetileg a Dóm mellett állt, csak 1913-ban hozták ide. Körülötte Ottavio Mosto a négy őselemet szimbolizáló szobra áll. A Pegazus-szobortól az óváros felé, egy kis fahídon átkelve jutunk az érdekes Zwerglgartenbe (Törpe-kert), ahol az egykori bástyateraszon 1715-ből származó márványtörpéket láthatunk.

A park keleti oldalán lévő Orangerie-ben régebben a salzburgi Barockmuseum kiállításait nézhettük meg, már bezárt, új helyre költözött a gyűjtemény. Az északi oldalon pedig a különleges egyszarvú szobrokkal díszített lépcsősor tetején a Kurgarten rózsalugasai alól felejthetetlen kilátás nyílik a parkra és a városra.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Schloss Mirabell, Salzburg, Mirabellplatz

Megközelítés

A kastély és a kert a Salzach folyó jobb partján, azaz az óvárossal szembeni oldalon van. Az óvárosból a Staatsbrückén megyünk át a folyón, majd a Platzl térről a Dreifaltigkeitsgassén át érünk a Mirabell-kastélyhoz.

Nyitva tartás: Márvány-terem: H, Sze, Cs: 8.00-16.00, K, P: 13.00-16.00, lépcsőház: minden nap 8.00-18.00, park: minden nap reggeltől estig

Belépő: a park és a kastély szabadon látogatható

Felső fotó: Mirabellgarten by Pemolo, commons.wikimedia.org, CC BY-SA 3.0 at