A hercegérsekek nyomában

A gazdag, nagyhatalmú, pompakedvelő salzburgi hercegérsekek egykori palotája, a Residenz az óváros szívében, a Dóm mellett, a tágas Residenzplatzon áll. 2014-től Salzburg legújabb, nagyszabású turisztikai projektjének, a Domquartier-nek (Dómnegyed) központi eleme az érseki palota pompásan berendezett dísztermei és az épületben kialakított képzőművészeti gyűjtemény, a Residenzgalerie.

A Residenz története

A XVI. század végén már sürgető igény jelentkezett a gazdag salzburgi hercegérsekek részéről egy reprezentatív palota kialakítására, mely méltóképpen képviseli Salzburg gazdasági és politikai felemelkedését. A belvárosi keskeny utcák házsorait és egy temetőt „áldoztak” fel a nagyszabású építkezés megvalósításához. A nagyszabású építkezések a XVII. század elején Wolf Dietrich hercegérsek uralkodása alatt kezdődtek meg, és utódja, Markus Sittikus idejében fejeződtek be. A század folyamán a város gazdagságával párhuzamosan folyamatosan bővült a rezidencia, ma is látható barokk képét a XVIII. század elején nyerte el. A berendezés és a díszítés, a freskók, a stukkók is zömmel az 1700-as évek elejéről származnak.

A Residenz látogatása

A palota előtti tér, a Residenzplatz közepén egy 15 méter magas kút uralkodik, a Residenzbrunnen. A mozgalmas barokk kompozíció 1661 óta ékesíti a teret. Szinte halljuk a barokk pompával megépített óriási tér kockakövein az egykori előkelő fogatok zajos elhaladását, a lovak patáinak dobogását. A tér déli oldalát a Dóm, a keletit pedig a Neue Residenz épülete foglalja el, melynek fő látványossága az 1705 óta mindennap megszólaló, 35 harangból álló harangjáték (Glockenspiel).

A tér nyugati oldalát elfoglaló Residenz (Régi Érseki palota) a barokk pompa lélegzetelállító épülete, a Johann Lukas von Hildebrandt által tervezett főhomlokzat márvány főkapuján jutunk a központi udvarra, ahonnan a lépcsőházon keresztül kezdjük meg az épülettel való ismerkedést.

A 15 gazdagon berendezett dísztermet vezetett túra során járjuk végig, az első állomás, a kastély legnagyobb terme, a mitológiai témájú mennyezeti freskókkal díszített Carabinieri-terem, mely a hercegérsekek színház- és dísztermeként szolgált. A Rottmayr freskóival ékesített lovagterem ablakaiból káprázatos kilátás nyílik a Dómra és a Residenzplatzra. Az érsekek tanácskozóhelyisége, a Konferenciaterem után jutunk a brüsszeli gobelin-ekkel és ugyancsak Rottmayr freskóival díszített fogadóterembe, az Audienzsaalba. Láthatjuk még az érsekek dolgozószobáját, hálószobáját és kápolnáját is, mielőtt a képtárnak berendezett Residenzgalerie termeibe jutunk.

 A képtár az európai festészet – elsősorban holland, flamand és osztrák – kiválóságaitól őriz remekműveket a XVI-XIX. század közötti időszakból. A nevesebb művészek: Rembrandt, Rubens, Brueghel, Tiziano.

Végül figyelemre méltó még a látványos Trónterem, és a stukkókkal gazdagon díszített Fehér-terem is.

Domquartier

2014 májusában különleges látványosságként indult el a Domquartier projekt (Dómnegyed), egy komplex múzeumi körséta, mely több, 200 éve a látogatók elől elzárt helyre is betekintést enged. A hercegérseki hatalom egykori központjait látogathatjuk végig.  A Residenz dísztermeiből induló séta a Dómmúzeum és a Szent Péter Apátság falai között folytatódik. Az utazás kiegészül a Salzburg Múzeum által őrzött Rossacher-féle barokk gyűjteménnyel is. A művészettörténet és építészet látványos összhangban egyesül itt, a barokk teljes szépségét megmutatva a látogatóknak. A körséta során, az árkádok tetejéről a káprázatos salzburgi panoráma kísér végig utunkon.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Residenz, Residenzplatz, Salzburg

Nyitva tartás: szept-jún: Sze-H 10.00-17.00, júl-aug: H-V 10.00-20.00

Belépő: 12,00 €, kedv: 10,00 €. A belépőjegy a Domquartier összes látnivalójára érvényes.

http://www.domquartier.at

http://www.salzburg-burgen.at/de/residenz/index.htm

Felső fotó:Universität Salzburg