A bevehetetlen fellegvár, Salzburg koronája

Salzburg városa felett egy több mint 120 méter magas sziklaszirten tornyosul a Hohensalzburg, Európa legnagyobb, teljesen épen fennmaradt középkori erődítménye. A város jelképe, a mindenhonnan jól látható fellegvár, az 542 m magas Mönchsberg tetejéről uralja Salzburg városképét.

A vár története

A mai vár elődje egy szerény faépítmény volt, melyet az invesztitúraháború idején, 1077-ben építtetett Gebhard salzburgi érsek. A XI.-XIII. század között folyamatosan védfalakkal és bástyákkal bővül ereje, Leonhard von Keutschach uralkodása idején (1495-1519)  nyeri el végleges formáját az erőd. A hercegérsekek hatalmának és gazdagságának szimbólumaként bevehetetlennek tartott erődítmény lőrésein és bástyáin éjjel-nappal strázsáló őrök lesték az ellen felbukkanását. Az első komolyabb harci esemény az 1525-ös parasztlázadáskor történt, mikor a város és környékének több ezernyi lakossága megrohamozta a várat, ám a falak kiállták a próbát. Azóta komolyabb ostromra egyszer sem került sor, 1816-tól a második világháborúig laktanyaként szolgált.

A majd egy évezredes múltjában bevenni senkinek sem sikerült, érseki rezidenciaként, börtönként és kaszárnyaként szolgálta birtoklóit és városát.

A vár látogatása

A salzburgi városnézés csúcspontja, a szó szoros értelmében a Festung Hohensalzburg, a salzburgi fellegvár látogatása, a kilátás a magasan a város fölött trónoló vár falairól, bástyáiról leírhatatlanul káprázatos. Lábunk alatt térképszerűen rajzolódik ki a barokk óváros számtalan tornyával, kulisszaként a város házi hegyével, a Gaisberg-gel, mögöttünk pedig az Alpok csipkézett hegyláncának, az Untersbergnek a látványa mesébe illő.

Az erőd gyalogszerrel egy szerpentinen, négy kapun át közelíthető meg, hatalmas bástyák és tornyok mellett. A kényelmesebbek választhatják a közvetlenül a vár alsó udvarára vezető siklót is. A külső várudvarokban a belépő megváltása után kedvünkre bolyonghatunk a komor bástyák és tornyok közt, a legszebb kilátás, a kis gótikus Szent György-kápolna (Georgskirche) mögötti Kuenburg-bástyán lévő kilátóteraszról nyílik a városra. A kis templom falán figyeljük meg a vár építtetője, Leonhard von Keutschach hercegérsek 1515-ben alkotott vörös márvány emlékművét. A bejárat felett gótikus domborművek, míg a templomban 13 késő gótikus relieftábla látható.

Leonhard von Keutschach hercegérsek jelképe a különösnek ható cukorrépa volt, ezért láthatjuk mintegy 58 helyen a várban, többnyire dombormű formájában ezt a motívumot.

A régi várudvaron (Alter Schlosshof) magasló régi vár (Altes Schloss) négyemeletes tömbjében találjuk a múzeumi kiállításokat. A hercegi szobák (Fürstenzimmer) Európa legszebb gótikus termei, legérdekesebb részei a pompás Aranyszoba (Goldene Stube) kék színű, aranygombokkal díszített kazettás mennyezetével és káprázatosan szép, 1501-ben épített késő gótikus cserépkályhájával, ill. az ebédlőnek használt, kék-vörös fakazettás mennyezetű, márványoszlopokkal ékesített Aranyterem (Goldene Saal). Ne felejtsünk el kinézni az ablakokon, lenyűgöző a kilátás a városra és környékére.

Megnézhetjük még a vár építésének történetét és a vár lakóinak életét bemutató vármúzeumot a kötelező kínzókamrával, a Marionett gyűjteményt és a Rainer-múzeumot, a salzburgi háziezred emlékhelyét.

Lent a városban is hallható napi három alkalommal a harangjáték után a Salzburger Stier (Salzburgi bika) jellegzetes hangja, mely a világ utolsó fennmaradt késő gótikus szabadon álló orgonáinak egyike. A bikát a templom melletti toronyban, a Krautturmban őrzik.

Gyakorlati tudnivalók

Megközelítés

A várba kétféleképpen juthatunk be, siklóval (Festungsbahn), mely a Kapitelplatzból nyíló Festungsgasséból indul, és gyalogosan a Festungsgassén indulva a várba vezető szerpentinen négy nagy kapun keresztül.

Az 1892-ben üzembe helyezett Festungsbahn Ausztria legrégibb rögzített pályás kötélvasútja, már menetközben fantasztikus a kilátás a városra.

Nyitva tartás: máj-szept: H-V 09.00-19.00, okt-ápr: 09.00-17.00.

Belépő

Siklóval: 11,30 €, gyerek (6-14) 6,50 €, gyalog: 8,00 €, gyerek (6-14) 4,50 €, a belépővel a vár összes kiállítása szabadon látogatható, audioguide használatával (sajnos magyarul nincs).

A Salzburg kártya egyszeri ingyenes belépésre jogosít!

http://www.salzburg-burgen.at/de/hohensalzburg/index.htm

Felső fotó: Andreas Praefcke, commons.wikimedia.org, CC BY-SA 3.0