Reneszánsz pompa, páratlan vízijátékok

Az Alpok csipkés hegyeinek lábánál, Salzburg déli peremén épült meg itáliai mintára a világhírű vízi játékairól híres hellbrunni kastély (Schloss Hellbrunn). Az eredeti pompájában megőrzött épületegyüttes gondozott parkkal, késő reneszánsz eleganciával várja látogatóit. Népszerűségét elsősorban az eredeti formában fennmaradt Vízijátékoknak köszönheti, mely a víz erejét felhasználva titokzatosan mozgatott figurák és misztikus szökőkutak látványával kápráztat el, felejthetetlen élménnyel megajándékozva turisták ezreit évről-évre. 

A kastély története

Az itáliai építészet szerelmeseként Markus Sittikus von Hohenems salzburgi hercegérsek álmodta meg közvetlenül hivatalba lépése (1612) után a vizekben gazdag hegyek lábánál a kastélyt. A dómok mesterének kikiáltott Santino Solari kezdett munkába ekkor, olyan hercegérseki utasításokat kapva, hogy műve semmiben sem maradhat el az itáliai reneszánsz pompájától. A kimondottan mulatságok, ünnepségek céljára épült kastély röpke három év alatt el is készült. A páratlan vízijátékok mellett a díszkertben még egy kis vadászkastélyt is felhúztak, a hónapos kastélyt (Monatsschlössl), mely nevét arról kapta, hogy állítólag egy hónap alatt húztak fel, de valószínűleg inkább onnan ered a név, hogy egy évben csak egy hónapig használták, a vadászat idején.

A kastély látogatása

A kastély 400 éve változatlan formában maradt fenn, kétemeletes főhomlokzata és a gazdasági épületek egy díszudvart zárnak körül. Sajnos az eredeti berendezésből nem sok őrződött meg. A kastély dísztermei közül a legfigyelemreméltóbbak, a lenyűgöző, aranytapétával díszített Antecamera, a mellette nyíló hálószoba, az ún. tapétaszoba, melynek falait XVIII. századi kínai papírtapéta borítja.  Az ebédlőben egy pompás díszítésű cserépkályhát láthatunk, majd a fantasztikus térhatású freskókkal borított díszterembe jutunk. Figyelemre méltó még a Mascagni falfestményeivel ékesített nyolcszögletű zeneterem, az Oktogon.

A park látogatása

A világhírű Hellbrunni Kastélypark (Schlosspark Hellbrunn) három részre osztható fel, a kastély nyugati és északi oldalán lévő Lustgarten a vízijátékokkal, a délkeleti oldalon a Ziergarten szépen rendezett franciakertjével, a harmadik, egyben legnagyobb kiterjedésű erdős parkrészen pedig a Salzburg Zoo látványos állatkertjét találjuk (bejárata Anif felől van).

Wasserspiele (Vízi Játékok)

A vízi játékokat csoportosan, idegenvezető kíséretében látogathatjuk, a bohókás vezetők irányítják a feltörő vízsugarakat, jó időben készüljünk fel, hogy nem ússzuk meg szárazon a kalandot. A látványvilág 400 esztendeje mit sem változott: a legváratlanabb helyekről felspriccelő vízsugár, misztikus tükörbarlangok, a víz erejével mozgatott figurák játéka – a nagy kiterjedésű kastélykert egy minden pontjában meghökkentő és varázslatos élménypark. A görög mitológia inspirálta „Neptun”, „Vénusz” és „Orfeusz” barlangjai mellett a különböző mérnöki létesítmények az érzékeinkkel játszanak, ámulatba ejtenek. Legnépszerűbb a Madárdalok barlangja csodálatos énekeivel, vízköpőivel, valamint a Mechanikus Színház, amely egy barokk kori kisváros mesterségeit mutatja be a víz energiáját felhasználva. A csillagmedencénél két szarvasfej agancsaiból lövell ki a víz a látogatókra, a Marcus Aurelius-kút előtt pedig a márványasztal körüli ülőkékből tör fel a vízsugár a legváratlanabb időpontokban.

Ziergarten

A 60 hektáros kastélypark a kertépítészet művészi csúcsteljesítménye, a geometriai formákba rendezett kerti medencék, a gondozott növények festői összhangot nyújtanak. A park feletti dombon a bájos Monatsschlössl (hónapos palota) ad helyet a Salzburgi Múzeum Népművészeti Gyűjteményének. (Salzburger Volkskundemuseum). A népi játékok, népszokások és gyógyászat, valamint az érdekes környékbeli népviselet elevenedik meg falai között. A kastély mögötti kilátóhelyről elképesztően szép kilátás nyílik a környék hegyeire. Mellette a kőszínházban tartották az első német nyelvű operaelőadásokat 1617-ben.

A hegy (Hellbrunner Berg) túloldalán van a különleges fekvésű, meredek sziklafalak által határolt salzburgi állatkert, a Salzburg Zoo.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Schloss Hellbrunn, Salzburg, Fürstenweg 37.

Megközelítés:

Hellbrunn Salzburg óvárosától délre 4 kilométerre fekszik. Autóval a 150-es úton, az Alpenstrassén jutunk el a kastély előtti parkolókig, Tömegközlekedéssel a 25-ös busz visz ki a belvárosból.

Nyitva tartás: nyitva márc. 27-től november 1-ig minden nap. Ápr, okt: 09.00-16.30, máj, jún, szept: 09.00-17.30, júl-aug: 09.00-21.00, (18 órától csak a vízi játékok látogathatók)

Belépő: 10,50 €, diák: 7,00 €, gyerek (4-18): 5,00 €, családi jegy van.

A belépő magában foglalja a vízijátékok vezetett túráját, a kastély megtekintését audioguide-dal, és a néprajzi múzeum látogatását.

Salzburg kártyával ingyenes!

A park területét szabadon látogathatjuk.

http://www.hellbrunn.at/