Európa egyik legszebb városa, az UNESCO Világörökség részét képező, az Alpok északi lábánál fekvő Salzburg. Felejthetetlen látványt nyújtanak a barokk óváros templomtornyai, és mögöttük a Mönchsberg szikláin tornyosuló Hohensalzburg vára. Közép-Európa legnagyobb ép állapotban fennmaradt erődje és a sebesen zúgó Salzach folyó közé szorult történelmi városközpont bájos utcáival, díszes kovácsoltvas cégéreivel, barokk kutak, szobrok ékesítette tágas tereivel, megannyi műemlékével, patinás templomaival páratlan élményt kínál az ide látogatóknak.

Kihagyhatatlan látnivaló a város jelképének számító Festung Hohensalzburg meglátogatása gyalogszerrel vagy a modern siklóval. A parádés kilátás mellett a vár hatalmas épülete és a kiállítások is a városlátogatás csúcspontját jelentik, a szó szoros értelmében. Az óváros számtalan egyházi emléke közül kiemelt helyet foglal el a Dóm impozáns kora barokk épülete a város központi helyén, a pompakedvelő hercegérsekek egykori székhelye, a barokkban tobzódó Residenz, és a város legrégebbi apátságában, a román alapokra épített rokokó berendezésű Szent Péter apátsági templom, a függőleges sziklafalhoz épült ősi temetővel, a Petersfriedhoffal, mely Salzburg legromantikusabb zuga.

Ne feledjük, hogy Salzburg rendkívül népszerű turista célpont, a júliusban és augusztusban megrendezett világhírű Ünnepi Játékok ideje alatt nyugodtan ki lehetne tenni a megtelt táblát. Ekkor érezzük igazán, hogy Salzburg a zene fővárosa, az óriási kultusznak örvendő Mozartnak köszönhetően a sétálóutcák megtelnek klasszikus vagy népzenét játszó utcai muzsikusokkal, egymást érik a patinás rendezvények, koncertek. Az amúgy sem olcsó város szolgáltatásainak ára az egekbe ugrik.

A számtalan díjat nyert múzeumok is több napi elfoglaltságot tudnak adni a turistának, a Salzburg Museum izgalmas, modern felfogású várostörténeti kiállításai, a Haus der Natur elképesztő természettudományi gyűjteménye vagy a magas hegyen épült, felvonóval megközelíthető Modern Művészeti Múzeum, csak a jéghegy csúcsa.

A város gasztronómiája igen sokrétű, mindenki ismeri a Mozart-golyót, melyet itt több változatban is, elképesztő választékban kínálnak az üzletek.  A város legendás kávéházaiban a fogalommá vált salzburgi kávé számtalan variációját ismerhetjük meg. Nem utolsósorban, a sörére oly büszke Salzburgban rengeteg hangulatos sörözőben guríthatunk le néhány korsót a kitűnő helyi sörökből. A vezető helyi sörgyártó a Stiegl Brauwelt nevű színvonalas bemutatóhelye, kóstolással egybekötött kiállítása nem véletlenül kerül rá a legtöbb turista listájára.

Salzburg környéke további változatos programokat, látnivalókat kínál a világhírű reneszánsz vízijátékairól híres Hellbrunni kastélytól a Hallein melletti sóbányán át a festői fekvésű Werfen páratlan nevezetességéig, a Hohenwerfen filmbe illő középkori váráig és a világ legnagyobb jégbarlangjáig, a magasan a sziklafalból nyíló Eisriesenweltig.

Fotó: © Österreich Werbung, Photographer Weinhaeupl W