Középkori aranybányász falu, égbe nyúló hegycsúcsok, ősforrás és őserdő

Az Osztrák-Alpok fő gerince, a Magas-Tauern hosszú, északra futó, Salzburg tartományra eső völgyei közül a Raurisertal a legváltozatosabb. Zanzásítva megtalálható itt minden, ami a Hohe Tauern Nemzeti Parkot és környékét jellemzi, ráadásul a természeti szépségek mellett történelmi látnivalókban sincs hiány. A hosszú, dél felé, több ágra szakadó völgy a hajdani aranybányászat központja volt, a legnagyobb település, Rauris még mindig magán viseli az egykori gazdagság tanúit, a hatalmas, középkori polgárházakat, a kisvárosias külsőt. Közvetlenül a falu széléről indul a felvonó a Hochalm magasan fekvő, alpesi legelőire, ahonnan, a népszerű ragadozómadár bemutató mellől remek túrákat tehetünk, elsőrangú kilátást élvezve a Magas-Tauern örök hóval fedett vonulatára. A völgy felső részén a legfontosabb célpontok, a Raurisi Őserdő, az Ősforrás, a Gleccser- és az Aranybányász-tanösvények.

A Raurisertal felfedezése

A Raurisertal észak-déli irányú, hosszú völgyének fő patakja, a Rauriser Ache Taxenbachnál ömlik a Salzach folyóba, közvetlenül előtte gigantikus, sziklaszurdokon tör magának utat, ez a Kitzlochklamm, az egész régió egyik legnépszerűbb látnivalója. A szurdokról részletesen ebben a cikkben olvashatnak. Ahogy jövünk felfelé, nyílik a völgy, legszélesebb pontján épült ki az évszázadok folyamán Rauris, hajdanán az aranybányászat, ma a környék idegenforgalmi központja. A karcsú, magas templomtornyáról már messziről felismerhető település déli végéből indul a kabinos felvonó (Hochalmbahn) a magasabb régiókba.

Továbbhaladva, a pici Wörth falucskánál válik ketté a völgy, nyugat felé a vadregényes Seidlwinkltal ágazik le, a fő völgyet pedig innen egészen a gleccserig, Hüttwinkltalnak hívjak. Az idilli fekvésű Wörth új attrakciója a Hohe Tauern Nemzeti Park színvonalas bemutatóhelye, a „Levegő Királyainak Háza” (Nationalpark-Haus Könige der Lüfte). A modern létesítményben látványos vetítéseken, multimédiás bemutatókon fedezhetjük fel az Alpok légterének uralkodóit, a környező hegyvidéken is előforduló kőszáli vagy szirti sast, a fakókeselyűt és a szakállas saskeselyűt. A tematikus kiállítás a Nationalpark Sommercard vendégkártyával ingyen látogatható! Nyitvatartás: májustól októberig minden nap, június közepétől szeptember végéig 10 és 18 óra között, egyéb időben 14 és 18 óra között. Belépő: 5 €, gyerek. 3 €. Esős időben, gyerekekkel is remek program!

A Raurisertal felső szakasza, a Hüttwinkltal képeslapra illő, üdezöld legelőivel, takaros tanyáival, két oldalán égbenyúló hegyvonulataival szemet-lelket gyönyörködtető látvány. Bucheben magaslatra épült kis temploma után nem sokkal nyugat felé nyílik a keselyűk völgye, a Krumltal, majd a völgy alján kanyargó országút a Bodenhaus fogadónál ér véget, mely az ősforrás, a Rauriser Urquell felé vezető kirándulás kezdőpontja. A vendéglőtől indul a völgyfőben lévő turistaközpontba, Kolm-Saigurnba vezető fizetős út, pontosabban még azelőtt kb. 2 kilométerrel kell letenni a kocsit, a Lenzanger parkolónál. Innen kiindulva sűrű turistaúthálózaton fedezhetjük fel a Nemzeti Park természeti csodáit, a Rauriser Urwald mesebeli őserdejét, a Vízesések útját (Wasserfallweg), a kissé komolyabb erőfeszítést igénylő Gleccser- és Aranybányász-tanösvényeket.

Rauris látnivalói

A völgy legnagyobb települése és idegenforgalmi központja, Rauris évszázados múltra tekint vissza, a hajdani aranybányászat gazdag örökségének tanúi a főutcán, a Marktstrassén sorakozó szebbnél szebb, tekintélyes polgárházak, melyek többsége középkori eredetű. A falu fénykora az 1500-as évek közepére tehető, mikor, ha csak rövid időre is, a világ legfontosabb aranybányászati környékének számított. Érdemes egy sétát tenni a bájos kis faluban, a templommal átlósan szemben található turista irodában beszerezhető brosúrával felfegyverkezve, melynek segítségével az összes jelentős látnivalót felfedezhetjük. Az egyik legszebb épület az aranykorban, 1541-ben épült Voglmaierhaus, mely ma a községháza helyszíne. A faluképet uraló plébániatemplom legrégebbi részei a szentély és a torony, melyek román, ill. gótikus stílusban épültek, a templom mai képe 1780 körül alakult ki, miután az 1706-os tűzvészben az épület nagy része teljesen megsemmisült, a három toronyból csak egy maradt ép. A templom belső tere a megszokott osztrák barokk stílus reprezentánsa, néhány késő gótikus szobrot is találunk a makulátlanul felújított templomban. Az épületet körülvevő temetőben a szintén középkori eredetű, de a nagy tűzvész után 1709-ben teljesen újjáépített Mihály-kápolna áll.

A Marktstrasse déli végén, egy régi bányászházban rendezték be a helyi múzeum kiállításait, a Rauriser Talmuseum elsősorban a helyi aranybányászat hőskorára koncentrál, de gazdag a néprajzi és ásványtani gyűjteménye is. Cím: Marktstrasse 59., belépő 4 €/gyerek. 2 €, Nationalpark Sommercard ide is érvényes! Csütörtökönként és vasárnap zárva!

Hochalmbahn

A nyári aktivitások központja, a falu déli széléről induló, kétszakaszos, hatszemélyes kabinos felvonó, mely az 1780 m magasságban fekvő alpesi legelőre, a Hochalm régióba repít. A felső állomáson, a vendéglő teraszán ragadozómadár bemutatón vehetünk részt minden nap 11 és 14.30 órakor. A középső állomásnál aranyat is moshatunk, a Heimalm melletti kis patakban. A hegyi állomástól kilátásban gazdag, hosszabb-rövidebb túraútvonalak csábítanak. A legegyszerűbb, a nemrégiben kialakított Tilly’s Waldpfad nevű ösvényen visszaereszkedni a középső állomásig. A leglátványosabb gyalogtúra a hegyi állomásról induló, a sífelvonó alatt kanyargó, széles, kőzúzalékos úton felkapaszkodni a Schwarzwand (2193 m) fantasztikus kilátást nyújtó, kereszttel koronázott csúcsára, ahonnan páratlan panorámát élvezhetünk a Magas-Tauern háromezres csúcsaira. Folytathatjuk a túrát a Reissrachkopfon (2210 m) át egy nyeregig, ahonnan kényelmesen vissza tudunk gyalogolni a felvonó felső állomásához. A sziklás Hirschkopf megmászása kicsit komolyabb kihívás, de gyakorlott túrázóknak nem jelent nagy kihívást.

Hochalmbahn nyitva tartás: június végétől szeptember elejéig minden nap, júniusban és szeptemberben, október elején kedd, csütörtök és vasárnap. 9.00 – 16.30, 12 és 13 óra között ebédszünet! Részletes infókért katt a hivatalos honlapra.

Jegyárak: retúr: 17,90 €, gyerek (6-15): 11,10 €. A remek vendégkártyával (Nationalpark Sommercard) és a Salzburger Land kártyával ingyenes!

A ragadozómadár bemutató és az aranymosás is fizetős, a fenti kártyák oda is érvényesek!

Szép időben kellemes családi program a felvonó alsó állomásától néhány száz méterre, az országút melletti Summererpark vízi játszótere.

Rauriser Urquell – gyalogtúra az ősforráshoz

Remek családi kirándulás a vizekben rendkívül gazdag Raurisertal egyik varázslatos pontja, az ún. Ősforrás, a Rauriser Urquell meglátogatása.

A túra hossza: 2,7 km

A túra időtartama: 1,5 óra

Szintkülönbség: 170 m fel, ugyanannyi le

Kiindulópont:

Bodenhaus parkoló (fizetős), a Raurisertal közúton elérhető legmagasabb pontja, Rauristól délre. Amennyiben a vendéglőben fogyasztunk is, akkor szabadon parkolhatunk az épület előtt.

A túra jellege:

Rövid, könnyű gyalogtúra jól jelzett ösvényeken, turistautakon, rövid, közepes kaptatókkal.

A túra leírása

A nagy parkoló felső, déli végétől indul a táblával is jelzett, 25. sz. turistaút az Urquellhez, kis hídon keresztezzük a Hüttwinkl Ache sebes gleccserpatakját, majd az eredetileg 1490-ben épült régi bányászház, a ma ifjúsági szállásként funkcionáló Astenschmiede rusztikus épülete mellett megyünk el. Bájos kis ligetet érintünk, a csobogó patakok partja ideális családi pihenőhely, majd a széles útról élesen jobbra felfelé térünk le. A keskeny, füves hegyoldalban kanyargó ösvényt piros-fehérre festett, alacsony faoszlopok jelzik. Jól követhető csapásunk gyorsan emelkedik az egyre szebb kilátást nyújtó, legelőkkel borított hegyoldalban. A völgy túloldalát a Ritterkopf háromezer méteres csúcsa uralja. Egy kerítésnél lévő átjárónál érjük el a rétek szélét, bebújunk az erdő fái közé és a kezdetben még meredek, gyökerekkel szabdalt út rövidesen kényelmes gyalogúttá szelídül.

Pár kanyar után felérünk egy keresztező erdészeti útra, de még előtte nagy fakapu jelzi a Rauriser Urquell tanösvényének bejáratát. Előtte tegyünk egy kis kitérőt a közeli, titokzatos erdei tavacskához, a Waldgeheimnis-hoz. Átmegyünk a széles út túloldalára, ahol a két ösvény közül bármelyiket is választva kerüljük meg a picinyke, romantikus hangulatú, erdőmélyi tavat. Visszaérve a kőzúzalékos útra, forduljunk rá jobbra, rövidesen egy fából épült kilátóplatformhoz érünk, ahonnan tökéletes kilátás nyílik a lent elterülő, vizenyős forrásvidékre és a Hohe Tauern vonulataira, balra hátul még a gleccserek is látszódnak. A kilátótól a széles úton már csak pár lépést kell megtenni, és alig láthatóan balra ágazik le az ősforráshoz vivő ösvény.

Pár méterrel lejjebb érjük el a tulajdonképpeni Rauriser Urquell forrást és az alatta fekvő kis, átlátszó, kristálytiszta medencét. Az 1398 m magasságban fakadó forrás a „Források Völgye” tanösvény egyik állomása is egyben, a különböző kutakat, forrásokat információs táblák is jelzik, jónéhány érdekességgel. Követjük tovább a lefelé kanyargó ösvényt, széles patak bukdácsol a lépcsőzetes, moha lepte, lapos sziklákon. Kitűnő piknikező helyek az ösvény melletti pihenőpadok, asztalok, kis hídon kelünk át, majd széles kanyarokkal szerpentinezünk fel, végig szép kilátást élvezve a mesés forrásvidékre. Hamarosan feljutunk a tanösvény kezdetét jelző fakapuhoz, ahonnan a már ismert úton ereszkedünk vissza kiindulópontunkhoz, a Bodenhaus fogadóhoz.

Tipp: a kirándulást össze lehet kötni a Bodenhaus fogadó melletti aranymosó hely meglátogatásával. A fizetős út sorompója melletti, az úttal párhuzamos ösvényen érjük el a júliustól szeptember közepéig nyitva tartó aranymosó helyet (Goldwaschplatz), a 6 eurós belépőhöz adnak lapátot és egyéb eszközöket. A Nationalpark Sommercard és a Salzburger Land kártya itt is érvényes!