Felejthetetlen szurdok kaland Salzburg tartományban

A Liechtenstein-szurdok Salzburg tartomány egyik legérdekesebb természeti szenzációja, hatalmas, függőleges sziklafalak közt zubog a hegyi patak jéghideg vize, időnként vadregényes vízeséseket alkotva. A mindösszesen 20-30 perc sétával végigjárható szurdokban mindenkinek leesik az álla a természet csodáitól.

A szurdok látogatása

A Silberkarklamm-mal ellentétben ez a szurdok nem lenne látogatható és végigjárható a kiépített tartórendszer nélkül. Szigorúan veszik a balesetveszélyt, több tábla is figyelmeztet, hogy ne hagyjuk el a kijelölt utat, amire egyébként sincs sok esély, ugyanis a korláton átnézve több méteres szakadék látványa tárunk elénk.

A „völgy” mindkét oldalfala szinte függőleges irányú. A pallókon járva alattunk néhol 20 méteres szakadék található, az ember feje fölött azonban további 30-40 méteres sziklafal, melyek alig engedik be a napfényt. Reggel, tiszta időben is elég gyengék a fényviszonyok, azt ajánlják, hogy 11-13 között látogassuk a szurdokot, ugyanis a fényviszonyok ilyenkor a legjobbak és a beszűrődő napfény még hangulatosabbá teszi a sétát.

Tudnivalók 

A szurdok egy irányban járható oda-vissza, alacsonyabb szintről haladunk a magasabb szint felé, végig korláttal megerősített (elég szűk) fa és acélpallókon. 3-4 alkalommal kell lépcsőzni. A kiépített rész végét egy 30 méteres vízesés zárja (mely tulajdonképpen kezdete a hatalmas zuhatagnak). A szurdok bejárható hossza 1 km.

Gyakorlati tudnivalók

A Liechtensteinklamm zárva tart, nem látogatható! 2017 májusában, egy sziklaomlás miatt járhatatlánná vált szurdokot előreláthatólag 2020 tavaszán nyitják meg újra, felújítva, biztonságosabbá téve a látogatók előtt!

Megközelítés

Az Ausztriáról szóló útikönyvekben és tájékoztatóknak nehezen bukkanunk rá Liechtensteinklamm nevére, pedig tömegközlekedéssel és autóval is könnyen elérhető. Aki autóval közelítené meg, annak az A10-es autópályáról St. Johann im Pongau felé kell letérnie, majd egy rövid főutas szakaszt követően egy hegyi útra kell rákanyarodni, amely egyenesen a szurdokhoz vezet.

 

Belépő: Felnőtt 6 €/fő

Látogatható: időjárástól függően, általában csak május-szeptember között

www.liechtensteinklamm.at

Felső fotó: Zairon, commons.wikimedia.org, CC BY-SA 3.0