Megfizethető családi szállás a télen-nyáron elbűvölő Rauris városkában

Salzburg tartomány (Salzburger Land) déli határán húzódik Ausztria legmagasabb hegylánca, a Magas-Tauern, hosszú észak-déli irányú völgyek tagolják a Nemzeti Parkként védett hamisítatlan magashegységi területet. A Raurisi völgy az egyik legjellegzetesebb vidéke a régiónak, hosszan nyúlik be az örök hóval fedett háromezres csúcsok közé. Legnagyobb települése a névadó falu, a nagy múltra visszatekinthető Rauris. A bájos kisvárosias hely egy kilátásban gazdag pontján várja vendégeit a magyar tulajdonú Sonnhof Hotel. A háromcsillagos, meglehetősen nagy szálloda ideális, ár-érték arányban utánozhatatlan bázisként szolgál a vadregényes környék felfedezéséhez.

A szálloda elhelyezkedése

Az Osztrák-Alpok fő gerince, a Magas-Tauern hosszú, északra futó, Salzburg tartományra eső völgyei közül a Raurisertal a legváltozatosabb. Zanzásítva megtalálható itt minden, ami a Hohe Tauern Nemzeti Parkot és környékét jellemzi, ráadásul a természeti szépségek mellett történelmi látnivalókban sincs hiány. A hosszú, dél felé, több ágra szakadó völgy a hajdani aranybányászat központja volt, a legnagyobb település, Rauris még mindig magán viseli az egykori gazdagság tanúit, a hatalmas, középkori polgárházakat, a kisvárosias külsőt. A völgy idegenforgalmi központjának számító Rauris pici óvárosa, pontosabban pont a karcsú tornyos templom feletti magaslaton épült a Sonnhof szálló. A nagy alapterületű épülethez Rauris főutcájáról (Marktstrasse) a keskeny Sonnblickweg vezet fel, természetesen a szálló előtti nagy parkolóban ingyenesen állíthatják le járművüket a szállóvendégek. A hoteltől pár perc alatt le tudunk sétálni Rauris főutcájára, a Sonnhof Hotel a falu legmagasabb helyen épült szállodája, ennek megfelelően a kilátás a völgyre néző szobákból és az étteremből is parádés.

A szálloda szobái, szolgáltatásai

A nagy alapterületű, hagyományos alpesi stílusban épült háromcsillagos színvonalú szálló 34 családi szobával és két jól felszerelt apartmannal várja vendégeit. Természetesen minden szobához tartozik fürdő és wc, van néhány erkélyes szoba is, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a falura és a völgyet határoló hegyekre. A szobák osztrákosan, pedánsan tiszták, a célnak megfelelően vannak bebútorozva, az ágyak kényelmesek, elég nagyok. A pár évtizeddel ezelőtt épült házat az elmúlt években folyamatosan újították fel. A hotel honlapján minden szobát le lehet ellenőrizni, a fotók és a leírás alapján választhatunk, ez óriási előny! A szálló egész évben nyitva tart, a hatalmas radiátorok télen is kellemes hőmérsékletűvé fűtik a szobákat.

A reggeli a nagy, félig fedett teraszos, üvegezett étteremben, svédasztalos, büfé rendszerben működik, félpanziós ellátást is kérhetünk, a vacsora is hasonlóan megoldott, önkiszolgáló módon vehetünk tányérunkra a több fogásból álló menüsor ételeiből. Az italárak a hasonló osztrák szállodai árakhoz képest szerencsére visszafogottak, legalább kétféle csapolt sör mindig van, és a koktél választékra sem lehet panasz.

A wellness részleg egy beltéri medencéből és a finn szaunából áll, a legkülönlegesebb pedig a kültéri fűtött dézsa, a kellemes vízben ülve élvezhetjük a hegyekre nyíló csodás kilátást.

A magyar családi tulajdonban álló Sonnhof Hotel magyar nyelvű, barátságos személyzete nagyban megkönnyíti az itt tartózkodást, persze főleg a magyar vendégek számára. A tulajdonos, Gábor és lelkes kis csapata minden információt megad a környéken kirándulni vágyóknak. Első kézből származó tapasztalataikat szívesen megosztják az érdeklődőkkel. Gábor és családja is a hegyek és a sportok szerelmese, aktív tevékenységből pedig nagyon nincs híján Rauris völgye.

Kirándulások, látnivalók a szálloda környékén

A nyári szezonban a Raurisertal rengeteg aktivitással szolgál, a teljesség igénye nélkül, néhány tipp. A falu déli végéből indul a Hochalmbahn kabinos felvonója 1750 méter magasra, ahol a felső állomás mellett ragadozómadár bemutatón is részt vehetünk. A közelben található a régió egyik legszebb természeti csodája, a Kitzlochklamm lélegzetelállító szurdoka. A Magas-Tauern Nemzeti Park egyik legnagyobb szenzációja a híres raurisi őserdő, és a völgy végén fekvő, vízesésekkel és hatalmas hegyekkel körülzárt Kolm-Saigurn. Családi kirándulásokra tökéletesen alkalmas a völgy, az aranymosást ki is lehet próbálni, ha szerencsénk van, az idilli Krumltal völgyében keselyűket is láthatunk.

A komolyabb gyalogtúrák kedvelői sem unatkozhatnak, rengeteg kitűnően jelzett, kitáblázott útvonal közül választhatnak, a leglátványosabb talán a Gleccser-tanösvény és az aranybányászok útja. A raurisi völgy látnivalóiról, a kirándulási lehetőségekről több cikkünkben is írtunk részletesen.

A téli szezon is kismillió tevékenységgel szolgál, a síelés, valamint a többi téli sport mellett a völgy téli nyugalma, a havas hegycsúcsok, fenyvesek látványa, a harapnivalóan friss levegő is hatalmas vonzerővel bír.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Hotel Sonnhof Rauris, Sonnblickweg 17., 5661 Rauris

Megközelítés:

Salzburgból kb. egy órás autóútra fekszik Rauris. Az A10 autópályáról a Pongau csomóponton jövünk le, majd a 311-es főúton Taxenbach után ágazik le a Raurisertal-ba vezető út, Raurisnál, az északi behajónál fordulunk a falu központja felé. A fő utcán, a Marktstrassén haladva, a templom előtti tér utáni második bal oldali utcácskán térünk rá a szállóhoz vezető Sonnblickweg utcájára. A letérő ki van táblázva, a fő utca elején mindkét irányból behajtani tilos tábla riaszt el kissé, de a szállóhoz tartó vendégek kivételt képeznek.

Telefon: +43 65 442 0077, magyarul is beszélnek!

E-mail: info@sonnhofhotel.at

A szálloda hivatalos honlapján szobára választva is tudunk foglalni, ill. tömérdek infót, tanácsot olvashatunk a környékről is.

A Sonnhof Hotel facebook oldalán pedig aktuális eseményekről is tudomást szerezhetünk.