Bányacsúszda, földalatti hajókázás egy ősi sóbányában

A világ legrégebbi sóbányája a Hallein melletti Bad Dürrnbergben található, különleges látványbarlangként eleveníti fel mindazon hagyományokat, melyek e pótolhatatlan ásványi anyaggal és kibányászásával kapcsolatosak. Fehér védőruhába öltözve járjuk végig a tárnákat szakavatott vezető kíséretében, kis bányavasúton jövünk-megyünk, eredeti facsúszdán csúszunk le a bányába, tutajozunk a varázslatos földalatti bányatavon.

A sóbánya látogatása

A Hallein melletti Dad Dürrnberg sóbánya a világ egyik legrégebbi só-lelőhelye. Az itt fekvő hegyekben még a kelta vadászok fedezték fel az értékes ásványt, meg is kezdték bányászatát. Az élelmiszer tartósítása, a bőrök kikészítése és ízesítés alapanyagaként már akkor is értékes ásvány hozta meg a gazdagságot a későbbi Salzburgi Hercegérsekségnek. A napjainkban ide érkező látogató részletes betekintést nyerhet a sóbányászat történetébe, jelentőségébe. A bányában egészen 1989-ig folyt a só bányászata.

A bejárati épületben fehér védőruhát húzva kis bányavasúttal jutunk a túra kezdetéhez, ahonnan egy meredek facsúszdán lecsúszva jutunk le a sóbányába. Ezeket a csúszdákat használták a bányászok is. Szakavatott vezetőnk korabeli bányászegyenruhában kalauzol minket végig a zegzugos járatokon, egy ízben a német-osztrák határt is érintjük a föld alatt. Varázslatos hang- és fényjáték teszi még csodálatosabbá a kristálytiszta bányatavat, melyet tutajjal szelünk át. 21 szinten 65 km-nyi járat húzódik a hegy gyomrában, ahol 1989-ig folyt aktív bányászat. A látogatóközpontban sóbányászati kiállításon ismerhetjük meg még részletesebben a bánya és a bányászok életét.

Közvetlenül a bánya bejárata mellett létesítették nemrég a kelta falu (Keltendorf Salina) rekonstrukcióját, mely egyedülálló bemutatása a 2500 évvel ezelőtt itt élt népcsoport mindennapjainak.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Salzwelten Bad Dürrnberg,  Ramsaustraße 3 , Bad Dürrnberg

Megközelítés:

Salzburgból vagy az A10 autópályán megyünk a 15 km-re fekvő Halleinig, vagy a 159-es úton. Halleintól Bad Dürrnberg még 3 km a német határ felé vezető úton. A bánya bejáratánál nagy, ingyenes parkoló van.

Nyitva tartás: jan. 24-márc. 20: 10.00-15.00, márc 21-nov. 2: 09.00-17.00, nov-dec: 10.00-15.00, a záró időpontok az utolsó túra indulását jelzik.

A vezetett túra időtartama 70 perc. A bányában 7 és 10 Celsius fok között van a hőmérsékelt, öltözzünk ennek megfelelően.

Belépő

A belépőjegy magában foglalja a bányalátogatáson kívül a Kelta falu (Keltendorf Salina), a halleini Kelta Múzeum és a Csendes Éj Múzeum meglátogatását is.

Felnőtt: 19,00 €, diák, nyugd: 17,00 €, gyerek (4-15) 9,50 €, 4 év alatti gyermekeknek nem ajánlott a bánya látogatása. Magyar nyelvű audio-guide is kölcsönözhető.

http://www.salzwelten.at/de/hallein/bergwerk/

Felső fotó: www.salzwelten.at