Lenyűgöző élményvár alpesi hegyek közt

A Salzach völgyét egy hatalmas, meredek sziklaszirtről vigyázza a festői fekvésű Hohenwerfen vára (Burg Hohenwerfen), mely a mögötte fenséges kulisszaként tornyosuló Tennengebirge masszív hegyvonulataival az egyik legnépszerűbb élményvár Ausztriában. A parádés kilátás mellett a ragadozómadár bemutatók teszik méltán közkedveltté a Salzburgtól délre fekvő lebilincselően szép várat.

A vár története

A Salzach völgyének (Lueg-hágó) védelmére emelt hatalmas erődítményt a XI. században (1077), az invesztitúraharcok idején kezdték el építeni, a salzburgi érsek parancsára, a salzburgi várral egy időben. 1122-ben bővítik és megerősítik. Kevés írásos emlék maradt fent az első pár évszázadról, az 1500-as években parasztlázadás égeti porrá, 1560 körül itáliai hatásra újjáépítik, néhány évtizeddel később csodálatos harangtoronnyal gazdagodik. Végső formáját 1580-ra éri el. Hohenwerfen a salzburgi vár mellett a régió legfontosabb erődítménye volt, később börtönként is funkcionál, a II. világháborúban a németek katonai erődítményként használják.  Napjainkra turisztikai központ, igazi „élményvár”.

A vár látogatása

A falu fölé tornyosuló 155 m magas éles, meredek sziklaszirten trónoló vár meglehetősen forgalmas turisztikai szempontból. A várba gyalogosan vagy siklóval is feljuthatunk. Rácsos kapun át vezet az út a börtönszerű, szűk első elővárba egy torony előtt, majd egy másik kapun keresztül jutunk a második előudvarba.

A vezetett túra során megismerkedhetünk a vár komor bástyáival, falaival, tornyaival, benézhetünk a vár egykori konyhájába, kápolnájába, bolyonghatunk a titokzatos, sötét lépcsőházakban, szörnyülködhetünk a kínzókamrában, és bekukkanthatunk a hercegérsekek lakosztályaiba is. A harangtoronyból páratlan kilátás nyílik a varázslatos környékre, a falura, a folyóvölgyre, a Tennengebirge meredek szirtjeire.

A vártörténeti kiállítás mellett interaktív kiállításon ismerkedhetünk meg 700 év különböző fegyvereivel. Ausztria első solymászati múzeumát is a falak közt alakították ki. A várlátogatás egyik csúcspontja pedig a naponta  kétszer tartott ragadozómadár bemutatók, röptetések. A Salzburgi Solymászok show-ján az egészen kis madarak reptetésétől a majd 2 méter fesztávolságú ragadozó madarak szárnyalásáig sok mindent láthatunk.

A Burgschenke középkori várétterem pazar lakomát ígér kosztümös korhű kiszolgálásban. A nagyétkűek lovagi vacsorán is rész vehetnek. A várlátogatást számos rendezvény, koncert, várjáték, színházi előadás színesíti.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Burg Hohenwerfen, Werfen, Burgstrasse 2

Megközelítés:

a Salzburgtól délre a Salzach völgyében fekvő Werfen az A10 autópályán 35 km-retalálható. A vár alatt nagy, ingyenes parkolókat találunk. A várba gyalog 15 perc alatt lehet feljutni egy elég meredek úton, kényelmesebbek választhatják a modern siklót is.

Nyitva tartás: minden nap, ápr, okt: 09.30-16.00, áprilisban hétfőn zárva, máj-szept: 09.00-17.00, júl.20-aug 14: 09.00-18.00, a vezetések óránként indulnak. Ragadozómadár bemutatók 11.15 és 15.15 órakor, júl. 22-aug 16: 11.00, 14.15, 16.30.

Belépő: Sikló használatával: 14,50 €, kedv: 12,50 €, gyerek (6-15): 8,00 €, gyalog: 11,00 €, kedv: 9,50 €, gyerek (6-15): 6,00 €, Salzburg kártyára 30 % kedvezmény.

Lehet kérni magyar nyelvű audio-berendezést, amúgy csoportos vezetések vannak.

http://www.salzburg-burgen.at/en/werfen/index.htm

Felső fotó: © Österreich Werbung, Photographer Volker Preusser