Hatalmas várkastély, pompás műkincsek gazdag tárháza

A Kis-Kárpátok hegyei közt megbújó, Pozsonytól 40 km-re fekvő, pazar bútorgyűjteményéről méltán híres, teljesen épen fennmaradt Vöröskő vára a régió egyik húzóneve, leglátogatottabb turisztikai célpontja, mely pávákkal benépesített ősparkjával kifogástalan állapotban élte túl a történelem sokszor kíméletlen évszázadait.

A vár története

A XIII. századi eredetű vár a Magyar Királyságot védő, Pozsonytól Zsolnáig húzódó nyugati védelmi vonal szerves része volt. A jelenleg látható Vöröskő (Červeny Kameň) várát középkori elődjére (melyet állítólag III. Béla leánya, Konstancia hercegnő emeltetett) a német bankár-kereskedő Fugger család építtette a XVI. században, azzal a kevésbé nemes, ám annál gyakorlatiasabb céllal, hogy tárhelyül szolgálhasson a környező országokból ki és befutó nagymennyiségű portékának, elsősorban a bányavárosokból áramló nagy mennyiségű réz és ezüst tárolásának.

A vár alatt Európa legkiterjedtebb pincerendszere épült így ki, ami később főleg bor raktározására szolgált. A hagyomány szerint a vár 1536-os reneszánsz stílusú átépítésénél, tervezőként Albrecht Dürer is közreműködött. 1588-ban vette feleségül Pálffy Miklós Fugger Máriát, s hozománykényt kapta Vöröskő várát. Egészen 1945-ig maradt a vár a Felvidék legbefolyásosabb családja, a Pálffyak birtokában. Egy 1645-ös tűzvész után ők alakítják át a várat kora barokk stílusú, kényelmes kastéllyá.

 

A vár látogatása

A Kis-Kárpátok sűrű erdőivel borított alacsony hegyei közt megbújó, teljesen épen fennmaradt, szabálytalan alaprazú, négy sarokbástyás Vöröskő vára az ország egyik leggazdagabb antik bútorkiállításának ad otthont. A Pálffyak által az évszázadok során összegyűjtött műkincsek, bútorok, festmények, fegyverek nagy része szerencsére épségben megmaradt a kastélyban, de a környék kisebb kastélyainak berendezési tárgyait is itt gyűjtötték össze. A kastélyban a történelmi bútorkiállítás keretében a kora barokk berendezési tárgyaktól kezdve az empiren keresztül a biedermeierig követhetjük végig a stílusok, divatok különböző példáit.

A vár díszes főkapujához mély árok felett átívelő híd vezet. A vezetett túra során huszonnégy pazarul berendezett termen sétálhatunk végig, hálószobán és lovagtermen át, felvonultatva stílusok sorát a reneszánsztól a szecesszióig. Megnézhetjük a várkastély legszebb termét, a kora barokk stílusú Sala Terrenát, a gazdag stukkó és freskó díszítésű nagytermet. A mesterséges barlanggal és szökőkúttal ellátott terembe hűsölni jártak az urak. Különleges látnivaló a földszinten a szép, népi barokk berendezésű patika. Az emeleti termekben a káprázatos bútorok közt különleges érdekesség Wesselényi Ferenc hatalmas, aranyozott barokk ágya, melynek négy sarkát a feleségét, Széchy Máriát ábrázoló mellszobrok díszítik.

Igen gazdag a XV-XIX. századi fegyvereket felvonultató gyűjtemény, valamint a porcelán és majolika kollekció. Figyeljük meg a több terem mennyezetét is díszítő bibliai témájú, pajzán freskókat. A könyvtár csaknem 15.000 kötet számlál a XVI-XX. századi korszakot felölelve. A barokk várkápolnában értékes oltárképeket láthatunk.

A sétát az épület alatti egyedülálló katakombarendszerben fejezzük be, ahol egy 120 m mély kutat, valamint a vár alapját alkotó vörös színű szikla egy darabját nézhetjük meg.

A vár gyönyörű, buja növényzetű parkja is tartogat meglepetéseket, szabadon lépegető pávák, póni-lovaglás és sétakocsikázás gazdagítja a programot.

Tavasztól őszig különféle történelmi és kulturális témájú fesztiválokat tartanak,  igen népszerűek a gyerekeknek szóló rendezvények, de 2015-ben pl. a da Vinci-kód és Frankenstein köré is szerveződik izgalmasnak tűnő program.

Gyakorlati tudnivalók

Megközelítés: Vöröskő vára (Červeny Kameň) Csesztétől (Častá) 3 km-re található. Pozsonytól északra, Pezinokon keresztül az 502-es úton 38 km.

Nyitva tartás: máj-szept: H-V 09.00-17.00, okt-ápr: K-V 09.30-15.30

Belépő

A várkastély csak csoportosan, vezetővel látogatható!

Nagy körút (75 perc): 7,00 €, 6-18 év: 3,50 €, 3-6 év: 1,00 €, 3 év alatt ingyen

Kis körút (60 perc): 6,00 €, 6-18 év: 3,00 €, 3-6 év: 1,00 €, 3 év alatt ingyen

Lehetőség van német és angol nyelvű vezetett túrára is, magyar nyelvű szöveget kérésre adnak.

http://www.hradcervenykamen.sk/