A Kis-Kárpátok gyöngyszeme

A Kis-Kárpátok legdíszesebb, romantikus stílusú várkastélya, a nagyszombati síkság peremén terül el Szomolány (Smolenice) mellett. A festői, mesebeli kastély a Szlovák Tudományos Akadémia használatában van, csak nyáron engedik be a turistákat, de egész évben élvezhetjük a csodás látványt a hatalmas, buján zöldellő, tavacskákkal, hidakkal, patakokkal sűrűn díszített angolparkból.

A várkastély története

A XIV. század közepén építették a nyugati határ védelmére, királyi várként. A középkorban a Bazini és a Szentgyörgyi grófok birtokolták, majd Guthi Országh Kristóf tulajdonába került. Az 1770-es években szerezték meg a császárhű Pálffy grófok, s az ő tulajdonukban maradt 1945-ig. Az 1800-as évek végére már romos kastélyt gróf Pálffy József, a bajmóci kastélyhoz hasonlóan Hubert József budapesti műépítésszel építtette át a ma látható, romantikus, neogótikus stílusúvá. Az átépítés 1900-ban kezdődött, és egészen 1945-ig húzódott el. Jelenleg az épület a Szlovák Tudományos Akadémia alkotóháza, pihenőháza és konferenciaközpontja.

A várkastély látogatása

A nyilvánosság számára júliusban és augusztusban áll nyitva, az erdővel és rétekkel övezett hatalmas angol stílusú parkja azonban egész évben látogatható. Impozáns kilátóteraszos tornyáról belátható a vadregényes környék. A berendezés nagy része sajnos nem eredeti.

Driny cseppkőbarlang

Szomolány környéke szintúgy kínál felfedezésre váró lehetőségeket, ilyen a vár fölött található – Nyugat-Szlovákiában az egyetlen - Driny-cseppkőbarlang jellegzetes elefántfülre és törpékre emlékeztető cseppkőalakzataival. A barlangot 1930-ban fedezték fel, jelenleg egy 450 m hosszú rész látogatható, cseppkőképződményei azonban vonzóak és gazdagon díszítettek. Kiemelkednek közülük a fogazott szegélyű cseppkőzászlók, de találhatók itt cseppkőlefolyások, pagodaszerű sztalagmitok és a függőcseppkövek (sztalaktitok) különböző formái valamint beszivárgott vízzel kitöltött tavacskák.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Smolenicky Zámok, Smolenice, Zámocká cesta 18

Megközelítés: Smolenice Pozsonytól 50 km-re az 502-es úton érhető el. Nagyszombattól (Trnava) 25 km az 51-es, majd Trstín-től az 502-es úton.

Nyitva tartás: júl-aug: H-V 10.00-18.00

Belépő: 2,00 €, gyerek: 1,00 €

Driny cseppkőbarlang

Nyitva: áprilistől októberig hétfő kivételével. Az első csoportok 10 órakor indulnak. Tavasszal és őszsel 14.30-kor indul az utolsó csoport. Nyáron óránként mennek csoportok, utolsó 17 órakor. A túra időtartama 35 perc.

Megközelítés

A barlang parkolója 1 km-re Smolenice falutól, a Jahodník üdülőközpont közelében található, Nagyszombattól (Trnava) északnyugatra, a Kis-Kárpátokban. A parkolótól 1 kilométer távolságra levő barlang bejáratához erdei ösvényen jutunk mintegy 20 perc alatt, miközben 100 m szintkülönbséget kell leküzdenünk. Az ösvény utolsó szakasza aránylag meredek, amely 100 lépcsőfokkal van ellátva.

http://www.ssj.sk/hu/jaskyna/8-driny-barlang

http://www.kcsmolenice.sav.sk