A legszebb pozsonyi klasszicista palota

Pozsony történelmi központjának egyik szép kis terén áll a főváros palotáinak kétségkívül legimpozánsabb épülete, a klasszicista stílusban emelt Prímás-palota. Mozgalmas történetéről vall Tükörterme a magyar történelem számos fordulópontjának helyszíne, nevezetes békekötések és szerződések, szomorú végítéletek szemtanúja. A gyönyörű dísztermek mellett világhírű, XVII. századi angol gobelingyűjteménye miatt kihagyhatatlan látnivaló az épületben működő múzeum.

A palota története

Miután a törökök bevették Esztergom városát is, az érsek Nagyszombatra és Pozsonyba költözött. A Prímás-palotát az egykori püspöki ház helyén Batthyány József bíboros és hercegprímás megbízásából Hefele Menyhért udvari építész építtette 1778-tól három esztendőn át. A magyar katolikus egyház feje, az esztergomi érsek, a hercegprímások székhelyeként 1820-ig működik.

Az austerlitzi csata után 1805-ben itt köttetett meg a Pozsonyi béke, Széchenyi István itt ajánlotta fel birtokainak egyévi jövedelmét, valamint az utolsó rendi országgyűlés helyszíne is a Prímás-palota, Haynau a Tükörteremben írta alá a 48-as szabadságharc főtisztjeinek halálos ítéletét. Az országgyűlés elköltözése után bérbe adták helyiségeit, itt működött a katolikus Casino, törzstiszti tanfolyam indult, fémipari iskola nyílt, valamint a temetkezési vállalat használta raktárként pincehelyiségeit.

1903-ban a városháza bővítésének céljából vásárolta meg a város. A két világháborúban az irodalom oltárán áldoz, falai között megfordul és előadást tart Várnai Zseni, Schöpflin Aladár, Móricz Zsigmond és Thomas Mann is.

A palota látogatása

A terebélyes épület ma múzeumként működik, reprezentációs célokat is szolgálva. A klasszicista épület szigorúan szimmetrikus, számos szobordísszel ékes homlokzatának legszebb része a tetejét díszítő timpanon, melyet csodálatos mozaikok borítanak.

Tetején ma is ott látható a 150 kg súlyú, 180 cm átmérőjű vasból kiöntött bíborosi kalap Batthyány József érsek családi címerét koronázva, melyet kétoldalt az oromzaton allegorikus szobrok szegélyeznek Minerva, a hazaszeretet, a hittudás és a becsületesség szimbólumaként.  A kastély falán mementóként két emléktábla látható, egyik Paracelsus, az orvos-alkimista 1537 pozsonyi látogatására, másik a Duna 1850 február 5-ei vízállását mutatja egy vízszintes vonallal.

Négyszögletű udvarán remélhetőleg végleg „nyugalomra lelt” a hosszú utat bejárt Szent György kút, rajta a sárkánnyal küzdő hős barokk szoborcsoporttal.

Az első emelet elején található, egyébként is tágas nagytermet vizuálisan tovább növelik a falain elhelyezett hatalmas francia tükrök, innen kapta nevét is, a Tükörterem a versailles-i királyi kastély tükörtermét idézi.

A palota legféltettebb kincseként megtekinthető az az értékes gobelinsorozat, melyet ma pozsonyi falikárpitokként ismer a világ. A XVII. században készült hat darab nagyméretű gobelin Leandrosz és Héró tragikus szerelmét meséli el, az angliai Mortlake-ban található királyi manufaktúrából származik. Az angol falikárpitokat még a napóleoni csapatok elől rejtették a tapéta mögé, de később megfeledkeztek róluk, és csak azután találták meg, hogy a város megvette a palotát. Az érsekség hiába követelte vissza azokat, a bíróság végleg a városnak ítélte az értékes szőtteseket.

Érdemes a palota hátsó részét is feltérképezni, jobboldalt található a Szent László-kápolna. Bejárata felett egy XVII. századi Madonna relief látható, míg belsejét egy Szent László freskó díszíti, mely a híres osztrák barokk festő Franz Anton Maulbertsch műve.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Primaciálny Palác, Bratislava, Primaciálne námestie 1

Nyitva tartás: K – V: 10.00 – 17.00

Belépő: 3,50 €, kedv.: 2 €