Öt évszázad – három építészeti stílus harmonikus kavalkádja

A pozsonyi Óváros legszebb polgári épülete, a Fő térre nyíló Óvárosháza öt évszázadot felölelő három stíluskorszak ékes példája. A homlokzatokon és a belső terekben a gótika, a reneszánsz és a barokk jegyei fedezhetők fel, és a stílusok keveredése ellenére az épületkomplexum harmonikus egészet alkot. Ráadásul a Pozsony büszkeségének számító műemlékben a főváros talán legérdekesebb kiállításai láthatók, a toronyból a városra nyíló panoráma pedig felejthetetlen.

Az Óvárosháza története

A bonyolult építészeti fejlődésen keresztülment épület helyén eredetileg egy román stílusú erődített lakóház állt, mely a város előkelői közé tartozó Jakab család tulajdonát képezte. A XIV. század végén a házat megvásárolta a város, hogy ott ülésezzen a városi tanács. A ház azonban idővel túl kicsinek bizonyult, és később a szomszédos házakat is megvették és hozzáépítették. A nagyszabású késő gótikus átalakításokat követően a pozsonyi városháza 1436-ben kezdte meg teljes körű működését az épület falai közt.

A XVI. században reneszánsz árkádsorral bővült az udvar, majd a barokk korban történtek nagyobb átalakítások, bővítések, ekkor épült a ma is látható torony. A város gazdasági és politikai jelentősége növekedésével folyamatosan bővült újabb szomszédos paloták hozzácsatolásával a városháza. Mai végső formáját 1912-ben kapta, amikor hozzáépítették a déli és nyugati neogótikus és neoreneszánsz szárnyat.

A városháza helyiségeibe már 1868-ban beköltözött a Városi Múzeum, így ez tekinthető a legrégebbi pozsonyi múzeumnak.

Az Óvárosháza látogatása

A 2011-ben csodálatosan felújított épület különböző építészeti stílusokat ötvöz, kívülről alapvetően gótikus, tornya barokk, gyönyörű árkádos udvara pedig reneszánsz. A nagy kiterjedésű épület a Fő tér (Hlavné námestie) és a Prímás tér (Primáciálné námestie) között húzódik, mindkét térről nyílik egy-egy bejárata. Érdemes végigmenni a keskeny kis sikátorszerű Templom (Kostolná) utcán is, ahonnan láthatjuk az épület legrégebbi falát és párkányzatát, mely még Jakab bíró korából, a XIII. századból származik.

A gótika számos részlettel van jelen az elülső homlokzaton, pl. a Szent László-szobor és a gótikus ablakok. A reneszánsz jegyeit az árkádos, loggiás belső udvaron csodálhatjuk meg, míg a barokk stílus a tornyot jellemzi. Az udvar átjáróként is funkcionál a két tér között.

Ha csak egy múzeumot is nézünk meg Pozsonyban, akkor válasszuk az Óvárosháza épületében működő Várostörténeti Múzeum kiállításait. A rendkívül érdekes, rengeteg magyar vonatkozás mellett az épület gyönyörűen helyreállított termei is megérnek egy látogatást, nem beszélve a toronyból nyíló fantasztikus kilátásról.

Az Óvárosháza legérdekesebb részének az impozáns, emeleti dísztermek és a gótikus Szent László-kápolna számít, melynek falain XV. századi freskók láthatóak, melyen többek közt Krisztus keresztútjának jelenetei, illetve Szent László királyunk arcképe jelenik meg. Az épület több termét is díszítik reneszánsz stukkó dekorációk és barokk kori freskók.

A gazdag várostörténeti kiállításon a tárgyi emlékek mellett fényképek és korabeli utcanévtáblák idézik fel a város sokszínű múltját. Magyar tájékoztató feliratokra ne számítsunk, de angol nyelvű feliratok segítenek.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Bratislava, Hlavné námestie

Nyitva tartás: K – P: 10.00 – 17.00, Sz-V: 10.00 – 18.00

Belépő: 5 €, kedv.: 2 €

http://www.muzeum.bratislava.sk